TEHNOLOGIJA U NOGOMETU

FIFA vs. UEFA 'Čak 50 milijuna eura zbog dva sporna gola godišnje? Smiješno!'

Kako će se ponašati hrvatski klubovi? S obzirom da uvođenje jednog ili oba programa košta između 120 i 200 tisuća eura, ne morate biti jako maštoviti da saznate čiju će stranu braniti HNS...

Osvanuo je prije tjedan dana na portalima kratki video zagrijavanja petog suca neke europske utakmice, onog, naime, koji stoji kao drvena Marija pored gola 90 minuta i ne oglasi se nikada osim kada na kraju dana treba naplatiti dnevnicu i putne troškove.

Na zabavnoj snimci čovjek se kratko rasteže i skipa u mjestu prije nego što se skupi u neprirodan polučučanj, otprilike kao da ga je nažuljao kozmodisk, i onda krene zagledavati prvo s jedne, pa s druge strane gol-crte. Taj kratki nogometno-oftalmološki pokus ponovi više puta, pljesne dlanovima i spreman je za utakmicu.

- Dakle, s ovim programom je Platini odlučio parirati našoj tehnologiji na gol-crti, ha-ha, hi-hi... - nasmijao se Sepp Blatter i odmah zapovijedio da snimku petog suca pošalju na adrese svih poznatih i nepoznatih redakcija. Zatim je odletjeo u Japan uvesti nogomet u svijet gadgeta. Na klupskom prvenstvu koje upravo traje puštena je u promet tehnologija na gol-crti.

Blatterov preokret

Blatterova inovacija dolazi nakon devetomjesečne probe u nekoliko zemalja i blagoslova IFAB-a, međunarodnog odbora u čijoj su domeni promjene i preinake nogometnih pravila. Oni s boljim pamćenjem sjetit će se da se Blatter na SP-u u Južnoj Africi grčevito odupirao tehnologiji “jer bi ona ubila spontanost” i “jer su suci također samo ljudi s pravom na pogrešku”, ali u međuvremenu se predsjednik Fife predomislio.

Što se dogodilo? Zlobnici kažu da je 76-godišnjak pošašavio otkako je nabavio novi smartphone i sada po cijele dane samo skida aplikacije. Drugi vjeruju da je u pitanju rana priprema terena za predsjedničke izbore 2015. godine. Blatterov protukandidat tada će biti Michel Platini, šef Uefe koji, eto, želi zarobiti nogomet u kamenom dobu...

Argument kojim barata Švicarac na čelu Fife jest - ulozi na velikim natjecanjima previsoki su da bi momčadi ispadale zbog grubih sudačkih previda. Slučaj nepriznatog Lampardova gola protiv Njemačke 2010. godine jedan je od razvikanijih u povećoj zbirci. Prošlog ljeta na Euru nije priznat gol Ukrajincima protiv Engleza, iako je lopta Marka Devića prešla gol-crtu. Englezi su dobili 1-0. Upravo je nakon te utakmice Blatter započeo kampanju, ustvrdivši da “tehnologija više nije alternativa, ona je nužnost”.

Kako su nogometni oci zamislili priču? Fifa je na natječaju od 12 ponuda izabrala dvije najbolje. Prva je engleski izum Hawk-Eye (nezaobilazno Oko sokolovo), sustav od 12 kamera koje pokrivaju crtu iz svih kutova. Druga je plod njemačko-danske suradnje, zove se Goalref i oslanja se na preciznost senzora smještenog u lopti, čije podatke suci očitavaju na ručnim satovima. U Fifi vjeruju da bi simultanom primjenom obje tehnologije mogućnost pogreške bila isključena.

Svjetsko klupsko prvenstvo odškrinut će vrata za širu primjenu inovacije. Tehnologija će presuđivati i na Kupu konfederacija sljedeće godine, pa na SP-u 2014. U međuvremenu će kamere na vratnice instalirati u Premiershipu. Vrlo je izvjesno, međutim, da ih neće smjeti uključivatiu Ligi prvaka. Platini koristi svaku priliku kako bi ismijao eksperiment. Smeta mu što je neviđeno skup i što bi mogao biti uvod u robotizaciju igre.

Ismijavanje izuma

- Za uvođenje tehnologije trebali bismo potrošiti 50 milijuna eura kroz pet godina. Nakon gol-crte uslijedit će teror tehnologije. Pregledavat će se svaka sumnjiva igra rukom, svako (ne)dosuđeno zaleđe itd. - objašnjava Platini.

Kako će se ponašati hrvatski klubovi? S obzirom da uvođenje jednog ili oba programa košta između 120 i 200 tisuća eura, ne morate biti jako maštoviti da saznate čiju će stranu braniti HNS...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:31