BEZ DLAKE NA JEZIKU

Ferguson: Neću žrtvovati naslov zbog Lige prvaka

Ferguson je u intervjuu za Daily Mail govorio o konkurenciji u Engleskoj, Barceloni, ostatku prijelaznog roka, svojim najvećim zvijezdama...
 AFP

ZAGREB - Kada su protrčali kroz, za jednog 69-godišnjaka, obavezni set pitanja (kada ćete u mirovinu ili možete li vjerovati da ćete uskoro navršiti 25 godina staža u Unitedu), najveća je koncentracija usmjerena na konkurenciju.

Jeste li iznenađeni što je Chelsea doveo tako mladog trenera (Villas-Boas/33)?

- I ja sam počeo mlad, s 32, ali imao sam samo jednog fizioterapeuta. Danas on može dovesti koga kod želi u stožer, dobre asistente i iskusne trenere. Pomoći će mu i činjenica da u Lampardu, Drogbi, Terryju i Čechu ima jednu od najiskusnijih momčadi lige.

Može li osvajanje FA Cupa biti katalizator za Manchester City?

- Da, jer osvajanje trofeja ima takav učinak na klub. Godinama su bili drugoligaši i nisu nam bili konkurentni. Danas su uz bok Liverpoolu i Arsenalu, možda i ispred njih s obzirom na napredak koji su ostvarili. Svjestan sam da će nam barem jedan od tih klubova uvijek biti trn u peti.

Očekujete li ozbiljan otpor od Liverpoola ove sezone?

- Ne znam, iako je njihov napredak očit, ali osvajanje ovako jake lige veliki je zadatak za bilo koju momčad.

Je li pošteno reći da bi ova sezona mogla biti prijelomna za Arsenal?

- Prošle su godine bili kompetitivni i dugo su trajali u utrci za naslov. Jednostavno, postoje razdoblja u u klupskoj povijesti kada se ne osvajaju trofeji. Mi smo u jednom trenutku čekali 26 godina (do naslova 1992./1993.), Liverpool čeka dva desetljeća. Arsenal je pod pritiskom jer nije prvak već 7 godina.

Nakon skeniranja domaće konkurencije, intervju je tematski usmjeren k europskim rivalima. Među njima je dominirao samo jedan - Barcelona.

Da sutra igrate finale Lige prvaka, biste li nešto učinili drugačije?

- Nema smisla ulaziti u takve rasprave. Analizirali smo gdje smo pogriješili, pogledali utakmicu milijun puta i idemo dalje. Želimo im vratiti, ako ne prije, onda u finalu u Münchenu 2012.

Hoćete li, zbog poraza od Barcelone i činjenice da ste osvojili Premiership, ove sezone baciti sve karte na Ligu prvaka?

- Nemamo na to pravo! Nogomet nije atletika da se možete programirati za utrku u Oslu, pa za novu bitnu, koja može biti i za pet mjeseci. Mi igramo svakih sedam dana i prisiljeni smo napasti naslov. Znam da bi Real napravio ono što je radio Milan - žrtvovao sve ostalo za naslov europskog prvaka.

Ovog ljeta još nije bilo velikih transfera. ..

- Uvjeren sam da će ih biti do kraja prijelaznog roka.

Hoće li Uefin financijski fair-play utjecati na transfernu politiku?

- Nemam pojma! Iskreno, sretan sam što me se to pravilo ni najmanje ne tiče.

NEKOLIKO BRZOPOTEZNIH FERGUSONOVIH MISLI...

...o Javieru Hernandezu

Gledao sam ga na Gold Cupu u dresu Meksika, bio je briljantan. Nevjerojatna je brzina kojom u šesnaestercu donosi dobre odluke, ali vjerujem da će postati mnogo bolji igrač nego jest.

...o dolasku Wesleyja Sneijdera

Svi tražimo jednog posebnog igrača koji čini razliku. Imamo sposobne veznjake iako smo ostali bez Scholesa. Sneijdera će biti jako teško dovesti, iako smo zainteresirani za njega.

...o Paulu Scholesu

Bili smo mu spremni ponuditi da igra 25 utakmica u ovoj sezoni, ali preponosan je za takvo što. Počeo je “osjećati noge” prošle godine i znao je koja je prava odluka u tom slučaju.

...o Wayneu Rooneyju

Čuo sam da je Scholes rekao da ga Wayne može zamijeniti u sredini. Mislim da je predarežljiv u toj ocjeni. Wayne bi nam u sredini donio energiju, ali ne bi mogao kontrolirati utakmicu kao Paul.

...o Dmitru Berbatovu

Znam da je plakao kada je shvatio da neće biti ni na klupi u finalu LIge prvaka. Ne bih mu zamjerio da je zatražio transfer, ali on je pravi karakter. Trebate ga samo vidjeti kako grize na treningu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 18:28