GRAD ODBIO HAJDUK

Drama na Poljudu, upitne i pripreme na Kupresu: Hrvoje Maleš nije dobio jamstvo za kredit!

Prije samo nekoliko dana činilo se da je Hajduk na pragu spasonosnog rješenja u obliku kredita od 60 milijuna kuna. Čekala se samo formalnost da 13 od 25 gradskih vijećnika podigne ruku i odobri jamstvo nakon čega je klub trebao izabrati banku koja nudi najbolje uvjete. Ali kad je Hajduk u pitanju uvijek su mogući iznenadni obrati pa se to dogodilo i ovaj put. Najprije je dio oporbenih vijećnika izrazio sumnju u kredit kao dobro rješenje za Hajduk, a zatim je gradonačelnik Željko Kerum povukao kočnicu i zatražio odgodu rasprave o klubu za desetak dana. Obrazložio je to željom da se odluka donese voljom svih vijećnika te istaknuo kako on ne želi nositi teret sumnje i odgovornosti za Hajduk.

Naravno, odgoda je prihvaćena, a odmah su se sa svojim razmišljanjima i stavovima javile stranke koje čine dio oporbe u gradskom vijeću. Političari prije svega preispituju razloge zbog kojih Hajduk traži kredit, odnosno žele utvrditi zbog čega je došlo do potpunog financijskog kraha Bijelih. Pritom barataju brojkama izvučenim iz nepotpunih dokumenata koji su im dostavljeni da bi se pripremili za sjednicu. Neki, poput HDSSD-a, smatraju da je stanje još lošije nego se prikazuje dok drugi, poput HSLS-a, traže ostavku predsjednika Hrvoja Maleša smatrajući da nije napravio ništa što bi spriječilo aktualnu tešku situaciju.

Zajedničko svim oporbenim strankama je da nemaju povjerenje u Hajdukov plan vraćanja kredita koji po njima nije sasvim detaljno razrađen i koji ima mnogo nepoznanica. Pritom su vjerojatno u pravu jer nema onog tko može jamčiti da će Hajduk od prodaje igrača namaknuti dovoljno sredstava da bi redovito vraćao kredit. Želja da se za najbolje i najvrednije igrače dobije odšteta od nekoliko milijuna eura je Hajdukovo pravo, ali zakoni nogometnog tržišta su nešto drugo.

Predsjednik Maleš je u svom posljednjem istupu pred novinarima rekao kako očekuje da će za Antu Vukušića i Anasa Sharbinija dobiti odštetu znatno veću od 3 milijuna eura. Međutim, upitno je mogu li se oni prodati za toliki novac, tim više što nisu reprezentativci i neće biti u izlogu na nadolazećem Euru. Uz sve to, prijelazni rok traje sve do kraja kolovoza, a Hajduku je novac potreban odmah, na Poljudu nemaju vremena za čekanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 19:45