POGREŠKE SUDACA

Dokle će Uefa trpjeti sudačke klaunove?!

Norveški sudac ponovno je u središtu interesa javnosti nakon što je grubo oštetio Fiorentinu ostavši nijem na evidentno zaleđe koje je prethodilo pogotku Bayerna u samoj završnici utakmice
Bayern Munich's striker Miroslav Klose celebrates scoring during the 1st leg UEFA Champions League football round of 16 match FC Bayern Munich (Germany) vs Fiorentina (Italy) in the southern German city of Munich on February 17, 2010. Bayern Munich won the match 2-1. AFP PHOTO DDP / SASCHA SCHUERMANN
 AFP

ZAGREB - Uefa se grubo našalila s vlastitim ugledom kada je za djelitelje pravde na utakmicama u Münchenu i Portu odredila Toma Hernninga Ovreba i Martina Hanssena. Prvi je poznat kao krvnik Chelseaja u lanjskom polufinalu Lige prvaka, a drugi po “božjoj ruci” Henrya Thieryja koja je odvela Francusku na SP, a Ircima nanijela golemu dozu gorčine.

Deblji kraj ovoga puta izvukao je Norvežanin kojeg je pomoćnik Nobben fino “uvalio” ne pokazavši evidentno zaleđe Klosea koje je prethodilo pobjednosnom pogotku u posljednjim minutama dvoboja Bayerna i Fiorentine. Malo tko je dan poslije govorio o pomoćniku, jer riječ glavnog suca ipak je svetinja. A zviždaljka Ovreba ostala je nijema...

Tako je norveški sudac postao glavna inspiracija navijača Fiorentine koji se amaterski pokušavaju baviti izradom voodoo lutaka, a smjernice bi mogli potražiti kod fanova Chelseaja...

Strateg Fiorentine uoči sudara s Bayernom sjajno se pripremio. Poslije je priznao da su njegovi izabranici pretvorili u djelo sve ono što je tražio od njih. Otupili su napad Bayerna, zabili pogodak u gostima i čvrsto držali “nulu” koja je nudila optimizam uoči uzvrata u Firenzi. Međutim, Cesare Prandelli nije mogao računati da će Bayern igrati sa 12 igrača u polju.

Nije zaleđe bila jedina njegova greška. Neki će reći da je start Van Bommela s obje noge iz kategorije onih “za zatvor”, a ako je isključen Gobbi zbog lakta u Robbenovoj glavi, onda je u svlačionicu morao i Klose tek koju minutu poslije. Ipak, u srijedu su na Allianz Areni bili dvostruki kriteriji. Firenza je u šoku.

- Večeras je Uefa osramotila Firenzu - grmio je gradonačelnik Matteo Renzi, prizvavši u sjećanje Euro 2008. kada je isti sudac poništio pogodak Tonija za “azzurre”, a potom poklonio kazneni udarac Rumunjskoj u utakmici koja je završila 1-1.





Godinu poslije pod policijskom pratnjom je u gluho doba noći bježao iz Londona. Navijači Chelseaja nisu mu oprostili “vjetar u leđa” koji je Barcelonu odveo u finale Lige prvaka. Čak šest dvojbenih situacija u kaznenom prostoru Barce stavili su Ovrebu na dušu pedantni Englezi. Nije sudio niti jedan. Nakon te utakmice kuća u Oslu je danima bila pod opsadom novinara, a prijetnje engleskih navijača postale su Ovrebova svakodnevica.

- Nema dvojbe da je bilo zaleđe - zajednički je zaključak Olića i trenera mu Van Gaala. Isto pišu i njemački mediji, a predsjednik Fiorentine Andrea Della Valle otkrio je kako mu je Platini u svečanoj loži šapnuo da je Klose barem 1,5 metar u zaleđu.

Na svu sreću po Hannsena, nogometna Europa govori isključivo o njegovu kolegi po struci, iako ni sudac dvoboja Porta i Arsenala nije bez grijeha. Pri tome ne mislimo na indirekt jer tu je sve po pravilima. A to što Fabianski nije poslao loptu na tribine dok njegovi suigrači ne naprave živi zid ili što Campbell nije stao ispred lopte, to je već drugi par cipela. Hanssenu se zamjera evidentni kazneni udarac nakon prekršaja Pereire nad Rošickim koji Šveđanin nije sudio. Očito spomenuti dvojac ima debeli kredit u hodnicima Nyona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 03:40