ŽELI U LIGU PRVAKA

DINAMOV PORTUGALAC ZAČUĐEN 'Osjetio sam da Zagreb voli Dinamo. A onda..., pitam se što je ovo?'

 Vlado Kos / CROPIX

Supruga Jessica, inače vrhunska maratonka, ovih je dana vrataru Dinama donijela na svijet kćer Leonor! Portugalac je dobio slobodan dan. Dao bi mu Zoran Mamić i više da je tražio, ali ovaj nije inzistirao. Ujutro je odletio za Portugal, već drugi dan se vratio u Maksimir. Eduardo Carvalho - mjerna jedinica za profesionalizam!

- Osjećaj je čudan - priča nam uoči treninga u četvrtak.

- Iako je prošlo nekoliko dana od poroda, euforija me još ne napušta. Glavno da je, nakon dugog iščekivanja, sve prošlo u najboljem redu. Očinstvo je najbolja stvar koja mi se dogodila u životu - ponosno će Portugalac koji će ovih dana obilježiti godinu dana otkako je član Dinama. Idealno da rezimira učinjeno.

- Neko vrijeme smo se svi skupa tražili i trebalo je da se posložimo, usvojimo navike i prilagodimo karaktere.

Proljeće je opterećenje

Rezultatski to ne izgleda loše, ali bila je ovo sezona koju su obilježili usponi i padovi. Mislim da je finiš sezone i ta zadnja utakmica pravi pokazatelj da je Dinamo bolji nego je bio lani. Uoči Rijeke smo sve riješili, a opet sam osjetio glad kod suigrača da se završi s pobjedom. To mi daje optimizam da Dinamo može do velikih stvari - naglasio je vratar.

Dinamo godinama igra skupinu Europske lige što je sjajno, ali svi nekako očekuju korak više. Je li stigao trenutak za takvo nešto, pitamo ga.

- Europske utakmice moraju biti Dinamova svakodnevica i veselim se početku sezone koja bi nam mogla donijeti puno sreće i zadovoljstva. Naravno da ćemo dati sve od sebe kako bismo igrali famoznu Ligu prvaka, ali nama glavni cilj mora biti još jedna europska jesen. Sve ostalo bio bi bonus pa i Liga prvaka - spušta Eduardo loptu na zemlju.

Čini se da će to biti univerzalan odgovor cijele svlačionice na pitanje o europskim ambicijama. Ta priča o ‘proljeću’ lako se može pretvoriti u opterećenje pa u Maksimiru bježe od toga kao od kuge... Vratili smo se malo na posljednju utakmicu protiv Rijeke koju je obilježio skandal u kojem je i Eduardo imao svoju ulogu.

- Svi skupa smo gledali Marka kroz cijelu sezonu i divili se njegovoj posvećenosti. Mislio sam da ga treba nagraditi i to sam sugerirao treneru. Na ničemu nisam inzistirao jer je trener taj koji odlučuje. Ali kada me već pitate za Ježinu i Mikulića, mislim da Dinamo u njima ima kapital za velike domete. Privilegij je raditi s njima jer te svojom ambicijom guraju prema naprijed. Pozicija vratara je specifična i svjesni smo rivaliteta među nama, ali on je sagrađen na međusobnom respektu, usudio bih se reći i prijateljstvu.

Hajduk u prvom kolu

Lanjski Dinamo obilježila je nesigurna obrana. Često se znalo zaplivati u posljednjoj liniji što je kidalo živce navijačima.

Međutim, Eduardo nije dao na suigrače ispred svog peterca.

- Uvijek govorim da su napadači prva linija obrane. Ako svi nisu sto posto unutra, onda nastaju problemi a oni se, nažalost, najbolje manifestiraju kroz greške obrane i vratara. Ne bih bio previše strog prema defenzivi čija će se kvaliteta dizati skupa s ostalima.

A dižu se polako i tribine. Nekoliko posljednjih utakmica sugerira kako su se Zagrepčani zaželjeli Dinama. Iako je PR odigrao svoju ulogu, da momčad ne valja ‘purgere’ se niti puškom ne bi natjeralo na Maksimir.

- Zanimljivo, kada sam došao u Zagreb, nije bilo mjesta na kojima mi ljudi nisu prilazili i poželjeli dobrodošlicu. Osjetio sam da Zagreb voli Dinamo. Onda dođe prva utakmica na Maksimiru i prazne tribine. Pa druga, treća, peta... Pitam se što je ovo? Potom su stigle te zadnje utakmice u kojima smo se napokon osjećali kao nogometaši. Motivirajuće je bilo vidjeti popunjene tribine za koje smo svi skupa zaslužni. Valjda će se nastaviti trend i u sljedećoj sezoni.

Ona se otvara s Hajdukom na Maksimiru. Novi izazov za PR Dinama ali i za svlačionicu.

- Mislim da je to super jer će Hajduk biti najbolji mogući test na kojoj smo razini. Odličan uvod u kvalifikacije.

Nema razloga da Dinamo i sljedeće sezone ne nastavi s dominacijom. Iako, Rijeka lagano smanjuje taj jaz između ‘modrih’ i ostatka lige.

Čeka se poziv izbornika

- U ovom trenutku je Rijeka nešto bolje posloženija i imaju bolje uvjete, ali Hajduk je ipak Hajduk. Na našim utakmicama se jasno osjeti tradicija i povijest i ti su derbiji posebni. Rijeka raste, ali Hajduk je ime.

Što se osobnih ciljeva tiče koje je Eduardo stavio pred sebe, oni ovise o onim momčadskim. - Meni je važno osjetiti povjerenje trenera i suigrača. Osjećam i da mi navijači vjeruju, a to sugerira kako sam ostavio dobar dojam u prvoj sezoni. Možda sam mogao više, ali mogu pogledati sebe u oči jer znam da sam dao sve od sebe. Osnovni cilj je pomoći klubu i to bi trebao biti neki generalni stav. Da se svi u svlačionici zapitamo jel’ smo dali sve od sebe. Ako ispunimo ono što je klub stavio pred nas, onda će već isplivati individualna kvalitete.

Eduardo je dolaskom u Dinamo iščeznuo s popisa reprezentativaca Portugala. No, od izabrane vrste još uvijek nije odustao.

- Znam što mogu i svjestan sam kvalitete koju imam. Profesionalac sam i pošten prema poslu. Dok je tako nadam se pozivu izbornika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 22:33