SNAGA MAN UTD-a

Crkva i boks mogu žaliti što je Rooney otišao u nogomet

Manchester United na krilima Waynea Rooneyja stigao je nadomak četvrtfinala Lige prvaka, a on osobno dokazao da igra najbolji nogomet u karijeri. Vjerojatno i na svijetu
Manchester United's Wayne Rooney heads the ball to score against AC Milan during their Champions League soccer match at the San Siro stadium in Milan February 16, 2010. REUTERS/Giampiero Sposito (ITALY - Tags: SPORT SOCCER IMAGES OF THE DAY)
 Reuters

ZAGREB - Uz oca i ujaka boksače ne čudi što se Wayne Rooney zamišljao u svijetu profesionalnog boksa. No, snove o ringu ubrzo je zamijenio onim o zaređivanju i svećeničkom pozivu.

- U školi sam uživao jedino na vjeronauku.

Međutim, najbliže što se Rooney približio ringu bilo je kada je uoči borbe za naslov prvaka svijeta u velter kategoriji ponio pojas Rickyja Hattona, a nije postao ni svećenik. Na svu sreću crkve, ali i nogometnog otoka koji s približavanjem SP-a sve više u svojim molitvama spominje njegovo ime. Prije sudara s Milanom povela se polemika je li Rooney najbolji na svijetu.

Dva gola Didi novi su argumenti na strani zagovornika te ideje. Ukupno ih je zabio 25 u 32 nastupa ove sezone. On sam će, doduše stidljivo, odbaciti taj epitet. U prvi plan će gurnuti bivšeg suigrača.

- Mislio sam da je Ronaldo otišao iz Uniteda kao gotov igrač. I onda ga gledam u nekoliko uvodnih utakmica u dresu Reala i uvjerim se da je bolji nego što je bio. Nema sumnje, najbolji je na svijetu.

Pila naopako? Možda. Nije tajna kako Ronaldo i Rooney nikada neće biti kućni prijatelji. Dva različita svemira. Jedan je gay ikona i metroseksualac koji dnevno napravi i dvije tisuće trbušnjaka. Uoči nekog snimanja dozu će i pojačati. S druge strane, Rooney je klasični primjerak sirove snage irskih korijena i izgleda koji ga u startu stavlja u prednost prilikom potencijalnog susreta s oponentom u mračnoj ulici.

- Možda mu zato suci pokažu karton i prije nego što lopta krene s centra - sarkastičan je Alex Ferguson koji još posjeduje moć kojom će umiriti divlji karakter svoga napadača. Naučio je na primjerima Cantone i Keana.

- Nije smanjio agresiju. Samo ju je ove sezone kanalizirao u pozitivnom smjeru - objasnit će Capello koji je na krilima Rooneyja odveo Englesku na SP. Devet pogodaka u devet utakmica. Podatak za respekt. On sam je svjestan da je ponekad znao pretjerati.

- Debitirao sam mlad, neiskusan pred svjetlima reflektora i tisuća navijača. Kada u 60. minuti nisam zabio, stigle su frustracije i isključenja. Sada je ipak malo drukčije. Gluposti su daleko iza mene.





Ona najveća datira iz Njemačke, kada je u četvrtfinalu nagazio Carvalha i ostavio suigrače na cjedilu.

- Nikada nisam gledao snimku. Prijatelji me uvjeravaju da izgleda kao da sam namjerno nagazio na njega. Bio sam uvjeren da imam suigrača na leđima i nisam gledao gdje stajem.

Poslije utakmice poručio je Ronaldu da će ga raspoloviti kada se vrati u Manchester.

- Bio sam razočaran jer je agitirao da me isključe. Poslije sam se smirio. Već na putu iz Njemačke poslao sam mu poruku i rekao da navijam za njega do kraja SP-a.

Rooney ne voli novinare i policiju.

- Sa 16 godina uzeli su mi loptu koju sam napucavao na ulici.

Godinu dana kasnije postao je najmlađi strijelac u povijesti Premier lige. Zarađivao je 80 funti tjedno. Sa 24 najbolji je nogometaš na svijetu i zarađuje šest milijuna godišnje. Kažu da Ferguson, unatoč dugovima, već priprema novi ugovor. Trenutak kada je stavio potpis prepoznat će se po novom dijamantu na ruci supruge Coleen. Kamen raste proporcionalno s Rooneyjevim primanjima.

Ronaldinho - Wayne Rooney

29 godina - 24 godine

napadač - napadač

Milan - Manchester United

Gol: 1 - 2

Asistencije: 1 - 0

Udarci na vrata: 4 - 8

Točna dodavanja: 18 - 16

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:40