SKUPŠTINA HNS-a

ČETIRI GOVORA ZDRAVKA MAMIĆA Pozdravio Mornara, hvalio Šukera, ispričao se Stevanoviću i napao Milanovića

Konačno, u četvrtom izlasku Mamić se obrušio na vladajuću politiku i premijera jer su neprijateljski nastrojeni prema nogometu..
 Damir Krajac / CROPIX

Najkonciznija i najpreciznija inventura godišnje Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza čita se ovako: HNS 20 milijuna kuna u plusu, Zdravko Mamić četiri puta za govornicom. Suficit u blagajni pritom dođe kao rezultat berbe koju je Savez ostvario sudjelovanjem reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu (Fifa je taj pothvat nagradila s desetak milijuna eura), dok poplavu Mamićevih izlaganja treba prihvatiti kao pouzdan pokazatelj anatomije moći u nogometnoj organizaciji.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker izlazio je pred skupštinare u ulozi moderatora, kako bi ih pozdravio sloganom zbog kojeg će mu Goran Bare naplatiti autorske tantijeme (Budi ponosan) te im u nastavku pročitao pozdravno pismo Michela Platinija. Na drugoj strani, Mamić je riječ uzimao da dužim ekspozeom zaključi svaku od važnijih točaka dnevnog reda.

Prvi izlazak za govornicu Dinamov gazda iskoristio je za pozdrav resornom ministru Vedranu Mornaru “koji ne sudjeluje u isušivanju močvara”, a zatim i kako bi javnosti približio lik i djelo Davora Šukera. Tom prilikom smo saznali da prijateljstvo dvojice HNS-ovih šefova nije nabrzaka sklepano savezništvo nego traje 27 godina. “Za vrijeme rata spavali smo u istom krevetu i zajedno vodili različite aktivnosti”, vrhunac je tog Mamićevog verbalnog izleta.

Drugi put se za govornicom našao ne bi li javnosti pružio bogatiji uvid u dossier o huliganstvu, nasilju, rasizmu hrvatskih navijača. Dinamo, Hajduk, Rijeka i HNS su združenim naporima zbog cijele palete incidenata u Uefinu blagajnu dosad doznačili ukupno 2,1 milijun eura. Mamić se sada predstavio u ulozi odvjetnika nevladinih organizacija i uzeo u zaštitu Zorana Stevanovića. Nije on nikakav denuncijator, kaže Mamić, nego samo radi svoj posao monitoringa kao i mnogi drugi promatrači FARE-a. Na svim je članovima nogometnog pokreta da se pridržavaju Uefinih naputaka i zaobiđu sve proskribirane parole.

Na treći izlet prema govornici Mamića je natjerala diskrecija Šukera i Vrbanovića koji su završni račun za 2014. godinu dali na usvajanje ne navodeći detalje izvješća. “Čega se stidite. Pa recite ljudima da ste 20 milijuna kuna u plusu”, rekao je. Nakon toga je šefica računovodstva Ružica Bajrić potvrdila da je plus za prošlu godinu 19,7 mil. kuna, dok se u 2015. godini planira 105 mil. kuna prihoda i 140 mil. kuna rashoda. Konačno, u četvrtom izlasku Mamić se obrušio na vladajuću politiku i premijera jer su neprijateljski nastrojeni prema nogometu...

U stankama između njegovih monologa Damir Vrbanović je proglašen izvršnim direktorom saveza, a Mariju Darmopilu i Danijelu Mađariću odbijene su molbe za pomilovanje. Obojica su doživotno protjerani iz nogometa zbog namještanja utakmica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 04:17