NOVI NOGOMETNI SKANDAL

'BLATTER JE KUPIO GLASOVE ZA ČETIRI MILIJUNA FUNTI' Bivši dopredsjednik o korupciji u Fifi

Blatter nikada ne bi ugledao svjetlo dana na mjestu predsjednika Fife bez tih 30 kupljenih glasova - kaže Jack Warner

Put do vrha svjetske nogometne organizacije Sepp Blatter prokrčio si je kupnjom glasova, koristeći pritom blagajnu Fife kao bankomat, tvrdi nekadašnji dopredsjednik organizacije Jack Warner. Blatter je u predsjedničku fotelju zasjeo 1998. godine zamijenivši kontroverznog brazilskog senatora Joaa Havelangea kojemu je dotad asistirao kao glavni tajnik.

U svojevrsnom pokajničkom iskazu Warner objašnjava da je na tim izborima odigrao glavnu ulogu kada se pobrinuo da na Blatterovu stranu ode svih 30 glasova CONCACAF-a (nogometna asocijacija Sjeverne i Srednje Amerike te karipskih zemalja). Blatter je na izborima dobio 111 glasova, a njegov protukandidat Lennart Johansson 80.

- Blatter nikada ne bi ugledao svjetlo dana na mjestu predsjednika Fife bez tih 30 glasova. Za podršku na izborima platio mi je četiri milijuna funti za gradnju trening- centra u Trinidadu i Tobagu - kaže Warner.

Ovaj živopisni biznismen i dugogodišnji nogometni dužnosnik smijenjen je s funkcija nakon optužbi za primanje mita prije dvije godine. Već je nekoliko puta najavio “tsunami otkrića” o prljavim poslovima Fife, a sada je, čini se, odlučio progovoriti. Warner je vlasnik zemljišta na kojemu je u njegovoj domovini sagrađen luksuzni “nogometni centar izvrsnosti” čiju vrijednost danas procjenjuju na 20 milijuna funti.

Prošli je tjedan CONCACAF pokrenuo istragu protiv Warnera, nekadašnjeg predsjednika organizacije. Etički panel optužuje ga za brojne nepravilnosti i prijevare u poslovanju, kojima je stekao zavidno osobno bogatstvo. Jednom optužbom terete ga za nezakonito stjecanje vlasništva nad zemljom na kojoj je sagrađen luksuzni nogometni centar. Dan nakon što je podnio ostavku na mjesto ministra sigurnosti u vladi Trinidada, Jack Warner je krenuo u protunapad. Napisao je otvoreno pismo u kojemu tvrdi da je Havelange zajam od četiri milijuna “pretvorio” u donaciju nakon čega se Warner pobrinuo za glasove, što nije bio lak posao jer “Blatter je u tom trenutku bio najomraženija osoba u Fifi, bez ikakve podrške među savezima europskih i afričkih zemalja”. Fifa zasad odbija reagirati na optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 22:30