STOPERSKO RJEŠENJE

Bišćanova ozljeda promovirala Komorskog u seniora

Vjerojatno otpadanje kapetana iz kadra do kraja sezone znači da prvi stoperski par postaju Kovač i Barbarić, a zamjene iskusni Cufré i junior Komorski, te Vrdoljak
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Prijevremeni povratak Igora Bišćana s turskih priprema nogometaša Dinama nema veze s tučnjavom s taksistom, nego se doista radi o komplikacijama sa zdravljem, što je u intervjuu Jutarnjem listu početkom prosinca prošle godine između redaka naznačio i trener Kruno Jurčić, iskazavši bojazan da će kapetan biti odsutan do kraja sezone.

Igor Bišćan (31), koji je jesenas operirao mišiće trbušnog zida, već je u Mariboru, kod specijalista za probleme sa stidnom kosti. Iako su prvotne prognoze, kad su se pojavili bolovi u trbuhu, govorile da je povratak na teren moguć već za šest mjeseci, ispostavilo se da je potrebna operacija, no kako Bišćanu vrag nije dao mira, prerano je prestao mirovati, željan spreman dočekati proljeće.

Izvana je odavao dojam da je sve u redu i izražavao optimizam, no trpio je bolove pri svakom udarcu lopte i u sebi patio. Incident s paukom bio je dakle okidač kojom je ta frustracija eruptirala brutalnim premlaćivanjem taksista.

Dinamov liječnik dr. Šebečić uopće ne želi prognozirati mogući datum povratka u momčad, trener Jurčić u najoptimističnijoj varijanti Bišćana očekuje na treningu krajem ožujka, no na treninzima i utakmicama već se traži novo stopersko rješenje, s obzirom da je prijelazni rok završio. Prvi stoperski par postaju R. Kovač i Barbarić, drugi Cufré i donedavni junior Mislav Komorski (18), koji je u Beleku prvi put na pripremama sa seniorima.

Jurčić je Cufréa već uigravao na stoperu, a 191 cm visokom ljevaku Komorskom Bišćanova ozljeda može biti velika prigoda za prve prvoligaške minute na proljeće. Za svaki slučaj, kao stoper može poslužiti i Ivica Vrdoljak, za kojeg je u sredini zamjena Calello. Iz Lokomotive se na ljeto ionako vraća stoper Bagarić, taj je visok 202 cm.

Kapetansku traku, pak, do ljeta će nositi dosadašnji Bišćanov zamjenik Tomislav Butina.

Dr. Miškulin: Nužna je stanka i striktna fizikalna terapija

ZAGREB - O Bišćanovoj ozljedi stručno je objašnjenje dao i dr. Mladen Miškulin koji se u dugogodišnjoj liječničkoj praksi često susretao s tom ‘pojavom’:

- Ozljeda stidne kosti vrlo je česta kod sportaša, poglavito kod nogometaša, rukometaša i tenisača. Ne radi se o jednom traumatskom efektu, nego je posljedica sindroma preopterećenja vezanog za napore kojima su sportaši izloženi pri izvršavanju profesionalnih obveza.

Kod sanacije ozljede dr. Miškulin ističe važnost dugog i strpljivog oporavka:

- Budući da ozljedu nije moguće izliječiti operativnim načinom, potrebna je stanka od sportskih aktivnosti s provođenjem specijalnih mjera fizikalne terapije...

Osim dinamovaca Chaga i Bišćana, dr. Miškulin je spomenuo i Balićev problem s tom ozljedom. No, ustvrdio je da bi svaka usporedba bila ishitrena, s obzirom na to da nije upoznat s nalazima Dinamova stopera. Zbog istog razloga nije se želio upuštati ni u procjenu mogućeg Bišćanova povratka na travnjak. (vk)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 14:57