OKUPLJANJE U SPLITU

Bilić: Svi smo u šoku, Gabrićeva nesreća bit će nam dodatni motiv da sameljemo Gruziju!

 Vladimir Dugandžić / Cropix

SPLIT - Slaven Bilić otvorio je „akciju Gruzija“ uz konstataciju:

- Split, Dalmacija i cijela ova regija opravdano je ljutita, uostalom živim u Splitu i razumijem ljude koji su frustrirani zbog činjenice da nas predugo ovdje nije bilo. Ali ovu utakmicu doživljavam kao fantastičnu priliku za jedan novi početak. Uvjeren sam navijači nositi hrvatsku reprezentaciju na Poljudu.

Priča o četrvaestogodišnjem izbivanju nogometne reprezentacija sa službenih utakmica u Splitu nekakav je light motiv s okupljanja „Bilić boysa“ u gradu pod Marjanom. Iako je bilo svakavih najava prve naznake govore da će Poljud biti ispunjen do posljednjeg mjesta . Ulaznice idu odlično u pretprodaji, ne pamti se da je u prvim danima prodano toliko ulaznica u internetskoj prodaji, više 5.000 ulaznica.

- Kad smo igrali u Maksimiru samo 30 navijača bilo je iz Zagreba dok je ostatak dolazio iz drugih krajeva Hrvatske, ali i svijeta – kazao je Zorko Srebrić.

Izbornik Bilić i njegovi igrači ističu da im je izuzetno drago što će ovu važnu utakmicu odigrati u Splitu. Uz veliku želju i nestrpljenje iščekujemo taj petak na Poljudu protiv Gruzije – priznaje Bilić.

Igrači su se počeli okupljati tijekom četvrtka, prvi su pristigli oni koji su završili s obvezama u svojim klubovima, a do subote će se provoditi „pripreme za pripreme“, prije odlaska u Supetar na Braču.

Bilić opet muku muči s problemima. Nastradao je Gabrić, Vida je eliminiran zbog „noćnog incidenta“, Petrić vjerojatno otpada zbog ozljede, Kranjčar nema pravo nastupa...

- Nema kukanja, ali činjenica je da nas problemi već dugo prate, ako ćete još otkad je Eduardo slomio nogu. Malo previše se toga zaredalo. Mi smo imali privilegiju da zbog neuspjeha u kvalifikacijama za Južnu Afriku dobijemo šansu isprobati neke druge, mlade igrače i danas smo u poziciji da standardne igrače koji nam nedostaju možemo kvalitetno zamijeniti. Fali nam Kranjčar, to je ogroman hendikep, ali ako situacija ostane kakva je sada, ja vas uvjeravam da ćemo sastaviti odličnu momčad za Gruziju.

Bilićev forte sigurno će biti napadači, Mandžukić, Perišić i Jelavić u pravom su naletu...

- Nisam ja zabrinut ni za obrambenu liniju, ali u svakom slučaju da me ohrabuje učinak igrača koje ste spomenuli. Možda prelako zaboravljamo Olića koji koliko god fali Bayernu, nama nedostaje još i više. No nametnuli su se neki drugi igrači koji su na sebe skrenuli pažnju nogometne Europe i svijeta te su danas prave zvijezde prijalaznog roka.

No Mandžukić, Perišić, a ni Jelavić nisu dosad bili nositelji igre reprezentacije. Hoće li to biti preveliki teret na njihovim leđima.

- Možda nisu bili nositelji, ali su bili tu u konkurenciji, kao prvotimci u grupi 14,15 igrača. Mandžo je starosjedioc, iako je imao lošu fazui nakon ozljede, ali čim se oporavio pod Magathom leti, igra u životnoj formi. Jelavić je bio fantastičan protiv Slovačke, i on je ima problema sa ozljedama pa se vraćao, dok je Perišić najsvježiji, debitant u gruziji, sa znajačnijom rolom u parizu. Ne vjerujem da će to biti problem za nas.

Gruzija nas je „ubila“ u Tbilisiju, a Bilić upozorava da za pobjedu na Poljudu neće biti dovoljno biti samo motiviran.

- Javnost i mediji skloni su podcijeniti reprezentacije kao što je Gruzija, a ja sam osjećao još na ždrijebu da oni nisu tu da bi drugima zagorčali život nego da bi se plasirali na veliko natjecanje. U godini dana izgubili su samo jednu utakmicu. Protiv njih neće biti dovoljno biti motiviran nego i odigrati kvalitetnu utakmici. Oni igraju svoj bunker i siguran sam da od toga neće odustati. Naša predsnot je da još uvijek sve držimo u svojim rukama. U stanju smo pobijediti u svih pet utakmica.

Kako se situacija sa Dragom Gabrićem odrazila na njegove suigrače?

- Svi smo u šoku i bit ćemo u šoku sve dok nam se Drago ne pridruži. Naravno da će nam to biti dodatni, rekao bih najveći motiv da zbog Drage „sameljemo“ Gruziju.

Bilić boysima društvo prave ginekolozi

U četvrtak prije podneva reprezentativci su počeli pristizati u hotel Le Meridien Lav u Podstrani, ali će kompletiranje potrajati do vikenda. Najbrojnija je bila splitska ekipa. Među njima Ivan Perišić koji doživljava svoje najbolje dane u karijeri. Potpisao je ugovor za Borussiju iz Dortmunda, rasterećen i spreman da se pokaže u reprezentacije.

- Iza mene su dvije i pol odlične godine u Belgiji i ovaj transfer u Dortmund prava je nagrada za sve to što sam napravio. Dortmund je prvak Njemačke, želio sam jak klub i mogućnost igranja u Ligi prvaka. Očekujem da to bude veliki korak naprijed u karijeri.

O Gruziji nema dvojbi: - Siguran sam da ćemo ih napasti od prve minute. Iako su oni dobro organizirana momčad ne bojim se kako ćemo reagirati na Poljudu.

U prekrasnom ambijentu hotela Lav reprezentativci će imati idealne uvjete, neće im smetati ni samit ginekologa koji se ovdje održava: Hotel je dovoljno prostran, a plaža pred nosom... Trenirat će se na Poljudu da igrači osjete „domaći stadion“, treninzi su otvoreni za gledatelje.

U Bilićevom kadru sljedeći su igrači: Runje, Pletikosa, Tomić, Srna, Ćorluka, Šimunić, Schildenfeld, Vrsaljko, Lovren, Bartulović, Pamić, Pranjić, Modrić, Badelj, Perišić, Vukojević, Dujmović, Tomečak, Eduardo, Petrić, Jelavić, Mandžukić, Kalinić, Vukušić i Klasnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 18:44