VIJESTI IZ SUPETRA

Bilić: Gledat ćete motiviranu i silovitu Hrvatsku!

Gruziju moramo raširiti brzim protokom lopte u čemu će važnu ulogu na bokovima imati Mandžukić i Perišić, a najvažnije će nam biti osvajati ničije lopte - veli Bilić

SUPETAR - Slaven Bilić odlučit će nakon sutrašnjeg treninga u Postirama hoće li Danijel Pranjić biti u konkurenciji za nastup protiv Gruzijaca u petak (20.00) na Poljudu:

- Kako smo zbog kiše otkazali šetnju, Pranja je već jutros podvrgnut testu spremnosti. Probao je skoro sve da bi se vidjelo je li spreman ili nije, kažem skoro jer je radio sam, s fizioterapeutom Carlosom, a ne sa suigračima. Dakle, on može, no moramo vidjeti kako će mu se lođa ponašati u kolektivnom treningu, jer pokrete ti uvjetuje i suparnik i situacija na terenu. Spremni smo na obje situacije, obje varijante – najavljuje naš izbornik.

- Dvije-tri varijante nam se otvaraju, sve jako dobre. No, igrat će samo zdravi skroz.

Splitski novinari nadahnuti Špacom Poklepovićem pitali su za "planirane zamjene":

- Privilegirani smo da imamo plan B i C, za svaki način igre i svaki rezultat.

Bilić je u svakodnevnom dosluhu sa svojim špijunima iz Tbilisija:

- Pratimo Gruzijce kroz naše ljude što su tamo. Ne znamo u kojem će sastavu istrčati, nismo znali ni prvi put, no promjene u imenima ne znače promjenu njihova sustava igre. Oni su odavna prešli prag koji ih svrstava u ozbiljne momčadi. Bit će jako čvrsti, s kompaktnim blokom, ali imat će i svoje trenutke prema naprijed, z akoje ćemo mi biti spremni. Moramo im najviše parirati u tzv. ničijim loptama, u tome su jaki. Mi se moramo što prije izvući iz tih situacija, pa posjedom lopte smiriti igru.

Kakvu ćemo Hrvatsku gledati nakon 14 godina kvalifikacijskog posta s Poljuda?

- Gledat ćemo motiviranu i silovitu Hrvatsku, konrektnu, kompaktnu, rastrčanu, koja želi što češće biti na njihovoj polovici terena. Moramo ih raširiti brzim protokom lopte. Neće to biti situacije "1 na 1" na golmana s centra. Trebat će ih pritiskati otpočetka, ali ne bezglavo.

Bilić se pohvalio da je imao vremena pročitati medijske analize svojih planova:

- Nije to totalna ofenziva u negativnom smislu, nego najnormalniji sustav, 90% onoga što smo igrali do sada. Ne igramo sa četiri napadača. Bit će Perišić i Mandžukić na bokovima, igrali su te uloge i u svojim klubovima, oni su toliko fizički moćni i spremni, da obojica mogu pokrivati teren po dužini i širini. Ne igramo sa četiri centarfora. Jesu četiri strijelca. No, strijelac je i Kranjčar iako nije napadač. Dakle, to su sve naši plusevi. Mandžukić i Perišić moraju sudjelovati i u stvaranju igre. I sudjelovat će! A bit će ih četiri u 16-ercu kad bude takva situacija.

Bilić je svjestan da ga je počeo pratiti glas opreznog, kalkulantskog trenera:

- Igramo na ofenzivan način svih pet godina, imamo to argumentirano, na papiru, sa svakim sastavom, iako se neki od tih sastava proglašavaju defenzivnima, kao na primjer onaj u Harkovu. Dovoljno smo iskusni da možemo okrenuti suparnikovo vodstvo, okrenuli smo i Makedoniju.

Naš izbornik je svjestan i psihološke zamke kad publika traži prvi gol...

- I naša je želja u prvih 15 dati dva, najbolje bi bilo pet, ali to se protiv momčadi kakva je Gruzija ne može. Ne smijemo ući u anarhiju, velike ekipe ne gube glavu, nego igraju na način da će ga dati u 90. minuti. Takvi moramo biti i mi.

U čevrtak se reprezentacija vraća s Brača u Podstranu, navečer u 20 sati bit će na Poljudu zadnji trening otvoren za gledatelje. Glasonoša 'McRaven' javlja da je do utorka navečer prodano 20.000 ulaznica od 32. puštene u prodaju, a Bilić je, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, odlučio da će pomoći mladoj vrsti Ive Šuška:

- Vukušić nas je sve oduševio na treninzima, Tomečak također, dobili smo još dva mlada igrača koji su moderni, kakvih prije u HNL-u baš i nije bilo. Iako su već tu, s nama, oni su skora budućnost hrvatskog nogometa. Iako je A-vrsta prioritet, ako treninzi prođu OK, ustupit ćemo Vukušića mladima, no Vrsaljka nećemo, on nam treba – poručio je Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 12:16