JURIŠ NA REKORD

Bayern smislio Liga pokal da 'der Bomber' postigne 12 golova

Privatni rat s Cristianom Ronaldom koji traje već dobre tri i pol godine, otkako se CR7 preselio iz Manchestera u Madrid, Leo Messi ovih je dana zamrznuo kako bi pripremio blickrig protiv Gerda Müllera i njegova rekorda od 85 golova u jednoj kalendarskoj godini.

Kroničari primjećuju da Messiju stvar prelazi u naviku, jednu mini-vojnu protiv “der Bombera” već je apsolvirao proljetos. 2. svibnja je, naime, hat-trickom Malagi srušio Müllerov rekord od 67 golova u jednoj natjecateljskoj sezoni star gotovo četrdeset godina. Sada ga namjerava i kalendarski detronizirati, treba mu šest golova, na raspolaganju ima sedam utakmica u 35 dana…

Blistao u reprezentaciji

Uz uvjet da je Müllerov rekord uopće vjerodostojan. Jer kako je, munje i gromovi, taj nevjerojatni njemački centarfor stigao postići 85 golova u jednoj godini ako znamo da Bundesliga tradicionalno miruje gotovo cijeli siječanj, i ako osim toga znamo da se Europsko prvenstvo te 1972. godine igralo u “final four” formatu koji nije nudio prostora za golgetersko divljanje, te ako napokon znamo da je zbog Olimpijskih igara početak nacionalnog prvenstva debelo kasnio? Da nisu Bayernovi statističari Mülleru pribrojili i golove iz prijateljskih utakmica? Ova pitanja postavili su pred sebe skeptičniji njemački novinari prije nego što su pedantno pročešljali sve Müllerove utakmice i golove te godine i doznali da nema govora o falsifikatu. Gerd Müller zaista je zabijao 1,6 golova tjedno, evo i kako…

Godine 1972. Müller je odigrao 34 bundesligaške utakmice postigavši 42 gola. U dresu nacionalne momčadi - gdje je, usput rečeno, za razliku od Messija nepogrešivo blistao (68 golova u 62 nastupa) - Müller je odigrao sedam utakmica uz impresivan učinak od 13 golova. U zbroju 55 golova. Gdje je nabrao preostalih trideset? Zar je u nacionalnom kupu i Bayernovim europskim mečevima rafalno lopte trpao iza golmanskih leđa?

Bayern je tog proljeća prije četiri desetljeća igrao u Kupu pobjednika kupova, a 176 cm visoki bombarder je samo jednom pronašao metu. Puno efikasniji bio je u Kupu prvaka šest-sedam mjeseci kasnije, kada se brutalno igrao s klupskim patuljcima. Tih dana neuglednom Galatasarayu zabio je tri, a ciparskoj Omoniji čak sedam golova.

U Europi dao 11 golova

Pored jedanaest europskih golova Müller je u domaćem kupu postigao još sedam golova. Premda Bayern nije osvojio trofej, on je Kölnu utrpao tri gola, a na jesen je u dvije utakmice protiv nižerazrednog Barmbek-Uhlenhorsta upisao još četiri. Što nas u zbroju dovodi do brojke 73 i presudnog dijela ovog puzzlea.

Tužbe zbog prijevare

Uvidjevši da će zbog Olimpijskih igara imati gotovo tri i pol mjeseca praznog hoda Bayernova je uprava izmudrovala, a DFB blagoslovio uvođenje Liga-pokala. 32 kluba razvrstana su u osam skupina po četiri, što je svakom jamčilo barem šest utakmica. Bješe to opskuran i ubrzo napušten način punjenja kalendara. Bayern je, recimo, domaću utakmicu sa Stuttgartom igrao u Ulmu pred 10 tisuća navijača koji su skupo platili ulaznicu da bi vidjeli zvijezde tog doba, ali su Bavarci izveli samo trojicu prvotimaca, zbog čega su razočarani fanovi kasnije podnosili građanske tužbe protiv kluba zbog prijevare. Kako god bilo, Müller je iskoristio priliku da postigne još dvanaest golova. Kada je Bayern ispadao iz natjecanja gubeći protiv izvjesnog Hofa (4-5), on je ponovno skrpao nekakav hat-trick...

Leo Messi do kraja sezone igra pet utakmica “la lige” (Levante, Bilbao, Betis, Atletico i Valladolid), uzvratni kup-meč s Alavesom i posljednju utakmicu u skupini Lige prvaka s Benficom. Tempom koji drži posljednjih tjedana “la pulga” će srušiti Müllerov rekord i prije spuštanja zastora na 2012. i tako postati apsolutnim statističkim šampionom na polju zabijanja golova. Nove izazove 25-godišnji čarobnjak ubuduće će postavljati sam sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 21:21