NADE POD POVEĆALOM

Badelj, Lovren, Tomečak, Kramarić... nove su koke nesilice

Genetski kod Zdravka Mamića uskoro bi se mogao naći na velikoj kušnji. Pitanje je hoće li prevagnuti onaj trgovački ili onaj koji je gladan rezultatskog uspjeha
 Vedran Đulić / Cropix

ZAGREB - Negdje pod svodovima stadiona Vanden Stock skrivala se i u srijedu prava mala kolonija skauta. Anderlecht, a pogotovo Dinamo veliki su izvoznici u europskim okvirima i u njihovim izlozima se uvijek može pronaći ‘dobra roba’. Tako su navodno skauti Tottenhama gledali Dejana Lovrena. Priča ide toliko daleko da se spominju i konkretne brojke. Englezi nude šest, Mamić ga ne pušta ispod devet. Zapravo, ako ga uopće pušta.

- Lovren? Pa mi imamo toliko zanimanja za naše mlade igrače da im više i ne znamo broj - elegantnim driblingom će Mamić izbjeći konkretn odgovor.

Sumnjamo da će Lovren ove zime promijeniti boravišnu adresu, za razliku od primjerice Mandžukića koji će ove nedjelje u Čakovcu vjerovatno odigrati svoju posljednju ligašku utakmicu u dresu Dinama.

Njegov impresario Ivan Cvjetković bio je član Dinamove ekspedicije u Bruxellesu, a nakon koje mu se izgubio svaki trag. Očito Tarzan plovi po Europi tražeći klub koji je spreman iskrcati desetak milijuna eura za njegova štićenika. Unatoč lošoj jeseni, menadžeri koje smo kontaktirali uvjeravaju nas da se Mandžina cijena održala.

Dinamova mladost igra sve bolje što znači da Zdravko Mamić polako, ali sigurno ulazi u turbulentno razdoblje. Svakim novim danom sve je veća kolona potencijalnih kupaca koji kucaju na vrata Maksimirske 128. Danas je u modi Lovren, sutra će to biti Badelj i Tomečak, prekosutra Barbarić i Kramarić... Uz još poneko ime koje će sasvim sigurno isplivati na površinu iz Lokomotive, taj će ‘slatki kolač’ imati tržišnu vrijednost od stotinjak milijuna eura...

Ako ga ne iskoristi, ekonomisti će ga proglasiti ludim. U slučaju rasprodaje navijači će podignuti glas za nekoliko oktava i ‘razapeti’ga . Situacija je to u kojoj bi malo tko želio biti u Mamićevoj koži, jer teško je zadovoljiti dva elementa koja nosi u svome genetskom kodu. Onaj trgovački, i onaj koji je gladan uspjeha...

Koliko vrijedi Dinamova mladost?

Pravu tržišnu vrijednost igrača teško je odrediti. ‘Igrač vrijedi onoliko koliko klub dobije za njega’ kliše je koji će redovito upotrijebiti menadžeri i na taj način sakriti iza zavjese priče o novcu. Internetska stranica transfermarkt može pobliže odrediti vrijednost pojedinaca, ali njihove procjene moraju se uzeti s velikom rezervom. Primjerice, Lovren prema njima vrijedi 2,5 milijuna eura, ali najnovije transfer glasine govore kako bi mogao ići za barem tri puta više.

Badelju će sigurno cijena narasti s prvim pozivom Slavena Bilića, a to je pitanje trenutka. Baš kao i Tomečaka. Pa imena koja dolaze, poput Pivarića, Kramarića, Antolića, Vrsaljka, Pandže, Havojića, Maleša, Muse, Poljaka... Puno je to razloga za veselje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 23:49