OČAJNA STATISTIKA

AUSTRIJANCI NE LEŽE MODRIMA Dinamo ih je samo jednom eliminirao, i to bacanjem novčića!

U novijoj povijesti dva puta su ih izbacili i utrke za LP. U sezoni 2009/10. to je učinio upravo Red Bull
 Goran Mehkek / CROPIX

Pred gostovanje Dinama u Salzburgu svakako moramo ustvrditi: Austrijanci ne leže Modrima! U novijoj povijesti dva puta su ih izbacili i utrke za Ligu prvaka. U sezoni 2009/10. to je učinio upravo Red Bull, maksimirskom pobjedom od 2:1, nakon što je prva utakmica završena 1:1. Prošle sezone austrijska “crna mačka” za Modre bila je bečka Austria koja je u Maksimiru trijumfirala s 2:0, pa je ni poraz na domaćem travnjaku od 2:3 nije spriječio da uhvati plasman u najelitnije klupsko natjecanje na svijetu.

Ono što se posebno ističe, kuriozitet tih ogleda koji su Zagrepčane ostavili u predvorju Lige prvaka jest činjenica da su na tri od te četiri utakmice nogometaši Dinama dobili crvene kartone! Mario Mandžukić u Salzbugu, Ante Rukavina u Zagrebu, a El Arabi Hilal Soudani u Beču! A kad se još malo dublje vratimo u povijest, na utakmicu Kupa pobjednika kupova u sezoni 1963/64. u kojoj je LASK kao domaćin svladao Modre s 1:0, a na kojoj su “crvendaće” zaradili Braun i Zambata, dolazimo do zaključka da su Dinamovi sudari s austrijskim klubovima uvijek naelektrizirani, dramatični, šokantni, prepuni emocija, žestine i siline.

Kad se radi o tim europskim kup-natjecanjima, Dinamo je samo jednom izbacio Austrijance i to ne pobjedom na travnjaku, već - bacanjem novčića! Bilo je to u ogledima s već spomenutim LASK-om. Nakon što su Austrijanci kao domaćini pobijedili s 1:0, u uzvratu je pogotkom legendarnog Stjepana Lamze plava momčad stigla do istovjetne pobjede, a sukladno ondašnjim pravilima igrala se treća utakmica, opet je LASK bio domaćin, završilo je 1:1, pa se pristupilo bacanju novčića. Dinamo je imao više sreće i prošao. Tu se Modrima jedino dogodio sretni završetak ogleda s austrijskim kubovima. Uz, naravno, pobjedu protiv Sturma u Ligi prvaka, u sezoni 1999/2000. kad su u skupini s dva gola Šokote i jednog Tomislava Rukavine pobijedili u Maksimiru s 3:0. Grazeri su pak uzvratili pogotkom Kocijana za pobjedu 1:0.

Još jedan bečki klub je izbacio Dinamo iz Europe, bio je to Rapid u sezoni 1971/72. U Zagrebu je završeno 2:2, u Beču je bilo 0:0, pa su se zahvaljujući golovima u gostima opet veselili Austrijanci.

Dakle, Modri gotovo pa imaju kompleks Austrijanaca. Porazi, ispadanja, crveni kartoni... Vrijeme jest da se ta slika promijeni. Je li četvrtak dan za promjene? Hoće li se u gradu soli dogoditi prekret u nogometnim odnosima Zagrepčana i Austrijanaca?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 04:52