PLES MILIJUNA

Arsenal i Liverpool bi mogli imati nove vlasnike

Navijači Manchester Uniteda zavide Bayernovim i zbog vlasništva kluba
 AFP

ZAGREB - Informacije o potezima vlasnika Liverpoola i dioničara Arsenala najavljuju da bi u ljeto 2010. godine Engleska trebala imati dva bogata prijelazna roka. Uz standardne igračke transfere slijede i oni u vlasničkoj strukturi klubova.

“Topnici” su rijetki premierligaš koji (još) nije pod rukom jednog gazde te se netipično vlasništvo Arsenala smatra svjetlim primjerom. Članovi Odbora direktora imaju nešto manje od 50 posto dionica kluba, a najveći pojedinačni dioničar je Amerikanac Stan Kroenke sa 29,99 posto udjela. Sljedeći po broju dionica je ruski oligarh uzbečkog podrijetla Alisher Usmanov (26,29 posto), ali ne sudjeluje u upravljanju klubom te je njegova kompanija glavni rival Kroenkeu za preuzimanje kluba.

Naime, kada netko dođe do udjela od 30 posto bit će obavezan poslati ponudu za otkup preostalih dionica kluba. Amerikancu nedostaje 10 dionica čija je cijena na poluotvorenoj specijaliziranoj burzi na kojoj kotira Arsenal jučer bila oko 10.000 funta.

Priče o sudbini Arsenala opet su se zakotrljale jer je četvrta najveća dioničarka kluba, Nina Bracewell-Smith, angažirala posrednika za prodaju svojih 15,9 posto dionica. Javnost nagađa o sljedećim potezima Kroenkea i Usmanova, a najviše glasova dobiva procjena da će ostati mirni i nastaviti sondirati tržište te čekati povoljniju priliku za kupnju jer apetit Lady Nine nije zanemariv. Kroenke se bacio u kupovinu preostalih 60 posto NFL momčadi St. Louis Rams te je pitanje želi li u ovom trenutku iskrcati i stotine milijuna za Arsenal bez da se odrekne ostatka portfelja u kojem su Denver Nuggets (NBA), Colorado Rapids (MLS) i Colorado Avalanche (NHL).

Liverpoolovi ravnopravni vlasnici, Tom Hicks i George Gillet, unajmili su novi investicijski fond kako bi što prije uz torbe pune novca pobjegli iz grada u kojem ih mrze, ali i da se ne moraju mučiti s rješavanjem dugova koje su stvorili. Kreditori žele da klub do kraja srpnja smanji dug za 100 milijuna funta. Američki tajkuni odbili su ponudu fonda koji je za uzvrat tražio 40 posto dionica te se nadaju da će u Aziji (poput Manchester Cityja) pronaći nekoga tko bi za 500 ili 600 milijuna funta kupio legendarni klub s Anfielda.

Intenzivnije nezadovoljstvo, primjetljivo po zeleno-žutim bojama koje je na sebe stavio i Beckham, vlada među fanovima Manchester Uniteda koji se žele riješiti američke obitelji Glazer. Iako na Old Trafford stižu trofeji zabrinuti su za budućnost kluba zbog ogromnih dugova. Navijači su proteklog tjedna zavidjeli Bayernovim fanovima ne samo zbog pobjede nego i zbog Bundeslige koja privatnim investitorima ne dozvoljava većinsko vlasništvo.

U Njemačkoj članovi kluba moraju imati najmanje 50 posto plus jednu dionicu svakog kluba. Za veliki dio svijeta taj model vlasništva nogometih klubova je najbliži idealnom. U njemu se ne može dogoditi da netko promijeni četiri vlasnika tijekom sezone (Portsmouth) niti da skoro propadne zbog kolapsa investitora (West Ham). Glad za profitom vlasnika je skromnija (cijene ulaznica su upola jeftinije), može se ostvariti kvalitetan rezultat (polufinale Lige prvaka i Europske lige), a na utakmice odlazi više ljudi nego u Premiershipu.

Premier liga 2009./2010.

Klubovi u većinskom ili apsolutnom vlasništvu jedne osobe ili poduzeća

Klub Vlasnik

Chelsea Roman Abramovič (Rusija)

Manchester United Malcolm Glazer (SAD)

Manchester City Mansour bin Zayed Al Nahyan (UAE)

Tottenham Hotspur Joe Lewis (Engleska)

Aston Villa Randy Lerner (SAD)

Birmingham City Carson Yeung (Hong Kong)

Stoke City Peter Coates (Engleska)

Blackburn Rovers The Jack Walker Trust (Engleska)

Fulham Mohamed Al Fayed (Egipat)

Sunderland Ellis Short (SAD)

Wolverhampton Wanderers Steve Morgan (Engleska)

Bolton Wanderers Eddie Davis (Engleska)

Wigan Athletic Dave Whelan (Engleska)

Burnley Barry Kilby (Engleska)

Hull City Russell Bartlett (Engleska)

Portsmouth Balram Chainrai (Nepal)

Klubovi u vlasništvu više dioničara

Klub Najveći pojedinačni dioničari

Arsenal Stan Kroenke (SAD)

Liverpool Tom Hicks (SAD) i George Gillet (SAD)

Everton Bill Kenwright (Engleska)

West Ham United Straumur-Burdaras Bank (Island)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:10