ĆIRO O SVEMU

Argentina se usudila doći na SP bez trenera

Pravi nogometni trener sam mora imati uvid u kapacitete svojih igrača u svakom času
 Reuters

Nijemci su pokazali ono u što ja, istini za volju, nisam vjerovao kad sam konstatirao njihovu formaciju. U njihovoj momčadi nisam vidio nijednu zvijezdu, a oni su sad odjednom svi zvijezde. Odjenuše crne dresove, prozvaše njemačku mladost Deutsche Jugend, i ja se odmah sjetim pokojnoga Rođe Spajića, kojeg su ‘masakrirali’ kad je svoje dragovoljce odjenuo u crne majice, pa su ih na kraju i zabranili. No, to je već druga tema...

Capello priznao da ne zna

Pitao sam se zašto mnoge afirmirane klase najvišega ranga poput Rooneyja, Ronalda, Torresa, pa i Messija, nisu u Južnoj Africi na svojoj klupskoj razini. Razlog je fiziološke naravi. Njihovi su klubovi praktički do prekjučer participirali u europskim natjecanjima, a njihovi su treneri tempirali

Dosad smo vidjeli velike pogreške u suđenju, zbog čega su neke zemlje bile primorane otići kući osakaćene za nagrade koje su po zaslugama i propisima raspodijeljene. Umjesto da idu kući kao heroji, neke su reprezentacije otišle kao posramljene i prevarene.

Sve utakmice koje su do sada odigrane u nokaut sistemu bile su više taktički orijentirane. Četvrtfinalne utakmice bit će još naglašenijeg karaktera. Sve će ovisiti o zamisli trenera i sudačkoj korektnosti. Svih osam reprezentacija koje su preostale na Prvenstvu imaju isto nacionalno značenje i emocionalnu vrijednost.

Od preostalih četvrtfinalista najzanimljivije su utakmice između Argentine i Njemačke te Brazila i Nizozemske. Mislim da će se između njih i Španjolske tražiti svjetski prvak.

Messi na krilu?

Argentina u tu utakmicu ulazi kao favorit i mislim da neće odstupiti od svoje igre. Jedina izmjena koja se može dogoditi je da Messi bude na krilu umjesto iza dva špica. U toj je ulozi pokazao briljantna rješenja, igru i dao pečat argentinskoj snazi kojoj samo nedostaje njegov gol. Ono što je pokazao često je bilo i vrednije od pogotka. Jednom odigra ulogu povučenog napadača ili najofanzivnijeg veznog, egzekucija se prepušta Tevezu i Higuainu. Umjetnost je trenera i njegovih pomoćnika pronaći najbolji način kako igrati protiv ovakve Argentine. Ona igra klasično s četiri beka ispred kojih djeluje romboidni četverokut Mascherano, Di Maria, Veron ( Maxi Rodriguez) i najofanzivniji vezni Messi. Ispred njega Tevez i desno Higuain, oba orijentirana na okomitu trku prema golu. Četiri vezna igraju za njih i za taj asistentski pas. Njihova igra zasad je na razini najvišeg plasmana.

Njemačka unatoč brilijantnim igrama (4-0 Australija i 4-1 Engleska) mora tražiti novo rješenje kako protiv Argentine. Smatram da oni u zadnjem redu imaju tri slabe točke koje Englezi nisu znali iskoristiti. Niski rast Lahma te visinu i sporost Friedricha i Mertesackera. Iza ta dva visoka stopera prolazi dubinska igra, a iza Lahma skok igra.

Romb protiv romba

Zbog toga će Njemačka morati na dva argentinska napadača igrati s četiri igrača u zadnjoj liniji. Argentinskom romboidnom četverokutu moraju se suprotstaviti isto tako kvalitetnim rombom s četiri igrača. Vidim da je po fizičkoj moći i iskustvu Schweinsteiger najbliži kretanju po prostoru u kojem se kreće Messi. Prema Di Mariji koji je ljevonog žrtvovao bih Müllera koji ima izvanredne igračko-funkcionalne moći. Na lijevu stranu Khedira, a centralni vezni Özil, to je ustvari romb na romb. Naprijed ostaje Klose, više orijentiran na desno, i Podolski kao klasično lijevo krilo i napadač. Kad Njemačka ima posjed lopte, Lahm treba biti slobodan na liniji i upošljavati dugim loptama kako bi lakše čuvao sporost Mertesackera.

Mnogo prostora u sredini

Brazil je najveći favorit za osvajanje naslova prvaka. Ima klasu, personalitet i izvanrednu kreativnost. Međutim, čak i u tako savršenoj ekipi imaju slabu točku u četiri stopera. Ne treba puno govoriti o Luciju, on je dokazana vrijednost, možda i najbolji stoper na svijetu. Juan je vrlo iskusan igrač, specijalist svoje pozicije. Ispred njih djeluju dva zadnja vezna igrača koji imaju formirane navike stopera i gotovo nikada ne ispadaju iz igre. Na taj način stvaraju blok od četiri stopera i pokrivaju sredinu.

Tako postavljeni oni su orijentirani na jednostavnu igru, dodavanje bekovima koji svojom kreativnošću nastavljaju put prema protivničkom golu. Bekovi djeluju kao povučena krila. Ispred Felipea Mela i Gilberta Silve nalaze se Elano (ili D. Alves) na desnoj strani, te Kaka i Robinho koji se izmjenjuju na lijevoj strani i u sredini terena. Kada oni posjeduju loptu, tada počinje brazilska igra - dribling, dodavanje u svim pravcima (fantazisti). Fabiano je kao vrh strijele uvijek spreman i točan pri ulazu u dubinu.

Nizozemska je po svom karakteru i mentalitetu momčad s kojom se Brazilci sigurno neće naigrati. Ako Brazil igra 4-2-3-1 formaciju, onda Nizozemska može igrati 4-1-4-1 s lakom preformacijom u sustav 4-3-3. Nizozemci tradicionalno igraju sa širokim krilima tako da će u sredini terena ostati veliki prostor ako im ta krila ne pomognu. Ako su svi zdravi, najbolji im je sastav van Der Wiel, Heitinga, Mathijsen i kapetan Van Bronckhorst. Ispred njih je Van Bommel, zatim zdesna nalijevo Robben, Sneijder, Kuyt i Van der Vaart, te klasični napadač Van Persie ( Huntelaar). U obrani nikada ne smiju ostati 1 na 1 i uvijek čuvati Brazilce zonom. Ključ i snaga njihova napada je okomita igra s driblinzima.

Robben ne smije driblati

Sneijder i Kuyt na Mela i Gilberta Silvu jer su brži, eksplozivniji i tehnički potkovaniji igrači i tu bi se mogla napraviti prevaga. Druga prevaga leži u trokutu van der Wiela, Sneijdera i Robbena. Uvijek trebaju znati da je na liniji široko otvoren Robben koji se s lijevom nogom ovaj put ne bi trebao upuštati u driblinge, ali brzinom i dodavanjem primi - daj na suprotnu stranu gađati Van Persia, Kuyta i Van der Vaarta. Robben je specijalist za takav pas.

Ivićeva Njemačka (4-4-2, romb) za Argentinu:

Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng - Schweinsteiger - T. Müller, Khedira - Özil - Klose, Podolski.

Kako bi pratio formaciju Argentine, šjor Ivan bi njemački vezni red postavio u romb, Müllera povukao u sredinu, na Di Mariju, a Podolskog gurnuo prema naprijed. Messija bi blokirao Schweinsteiger.

Ivićeva Nizozemska (4-1-4-1) za Brazil:

Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel - Robben, Sneijder, Kuyt, Van der Vaart - Van Persie.

Šjor Ivan bi Kuyta, “tjelesno najspremnijeg igrača na svijetu” postavio u sredinu i kad Robben na desnoj strani primi loptu ovaj bi se iz drugog plana u punom šprintu sjurivao prema golu i bio prevaga.





Ćiro: Elf je već odigrao svoje najbolje utakmice na SP-u

Urugvaj - Gana 55-45

Moj je dojam da su Urugvajci u simboličnoj, jedva vidljivoj prednosti i to prvenstveno zbog iskustva i tradicije. Kvalitetom su to dvije izjednačene momčadi, ali tradicija Urugvajcima daje na autoritetu i gura ih u ulogu blagog favorita za polufinale. Gana je dovoljno kvalitetna da pruži žestoki otpor i utakmicu učini neizvjesnom.

Brazil - Nizozemska 70-30

Čini mi se da je ovo posljednja prilika Nizozemcima da po dolasku u Rim konačno vide papu. Ujedno to je i zadnji vlak da jedna europska reprezentacija naruši izrazitu dominaciju Južnoamerikanaca na ovom prvenstvu. Ja, naime, ne dijelim vaše oduševljenje igrom Španjolske i ne vidim ih u finalu, ali o tome nešto kasnije. Brazil je u dosadašnjim utakmicama demonstrirao zašto je velika momčad. Nizozemska ima nekolicinu izvanserijskih igrača, no ne dajem joj velike izglede.

Argentina - Njemačka 70-30

Argentina, svakako Argentina. Njemačka je nadmašila svoje objektivne kapacitete u posljednjem meču s Englezima, osim toga je imala i mali ali važan sudački ‘poguranac’. Mislim da su Nijemci svoje najbolje utakmice na ovom prvenstvu već odigrali, Argentina je nešto drugo. To je imaginacija, briljantni individualci, iskustvo. Njemačka zapravo ima manje izgleda nego miš u željezani!

Paragvaj - Španjolska 50-50

Španjolska ne bi vidjela niti četvrtfinale samo da Cristiano Ronaldo nije odigrao onako kriminalnu utakmicu. U povijesnom dvoboju baš ništa nije pokazao. Siguran sam da Španjolce čeka 100 posto otvoren okršaj s Paragvajcima i da nisu u prednosti. Ta njihova dominacija kojoj se svijet divi posljednjih pet godina je pročitana knjiga, ‘deplase’. Previše u širinu, premalo u dubinu. Izvlači ih samo onaj mali vrag Villa, koji je i meni zagorčao život u kvalifikacijama.





Džajić: Nizozemci bi mogli nokautirati Brazil

Urugvaj - Gana 50-50

Milovana Rajevca poznajem još iz vremena kada je bio pomoćnik Ljupka Petrovića u Crvenoj zvezdi, kasnije je napravio lijep uspjeh s Vojvodinom.

Riječ je o nenametljivom čovjeku koji bježi od publiciteta, ali zna svoj posao. Komponirao je strašno čvrstu momčad. Urugvaj je na putu povratka u svjetski vrh, ima za nijansu bolje igrače od Gane, ali ne mogu ih proglasiti favoritom. Vrlo izjednačeni suparnici.

Nizozemska - Brazil 50-50

Volim brazilski nogomet, ali nisam lud za Dunginom igrom. Sve je to u redu, Brazilci dobro drže loptu, kontroliraju utakmice i efikasni su, no ipak su mi malo dosadni.

Moj je dojam da nisu nepobjedivi i da bi ih Nizozemci mogli nokautirati. U ovoj priči presudno bi moglo biti nadahnuće pojedinca, a ‘Oranje’ ima velikih i iskusnih igrača. Sjećam se kako je Cruyffova generacija na SP-u 1974. pomela Brazilce sa 2-0, moglo je završiti i većim rezultatom.

Argentina - Njemačka 60-40

Rekao sam više puta da su Nijemci za mene najugodnije iznenađenje turnira, uz napomenu da Njemačku kao velikana uvijek procjenjujem samo prema tome jesu li stigli do finala ili nisu. Ovo što ‘elf’ prikazuje nadmašuje sva moja očekivanja, momčad posjeduje i klasu i fizičku moć, ali prednost ipak dajem Argentincima jer Maradonina je momčad ‘miks’ svega najboljeg.

Ima najubojitije napadače, kvalitetu u veznom redu, čvrstoću i duel igru.

Paragvaj - Španjolska 40-60

Španjolsku vidim kao najbolju europsku momčad na ovom mundijalu, definitivno je morate ubrojiti u red favorita za naslov. Prema tome, na papiru je ‘furija’ u bitnoj prednosti pred Paragvajcima, no neću unaprijed isključiti mogućnost da se stvari zakompliciraju. Paragvaj je malo razočarao igrom protiv Japana, ali iz vlastitog iskustva znam kako su to neugodni igrači. Užasno su čvrsti, imaju jako naglašenu duel igru, a svi znaju igrati.





Oblak: Urugvaj prolazi, Gana je slučajno među osmoricom

Urugvaj - Gana 70-30

Urugvaj je najveći favorit od svih četvrtfinalista što bi uoči SP-a rijetki mogli predvidjeti. Napad im je zadivljujući. Forlan i Suarez mogu razbiti bilo koju obranu pa ne bi smjeli imati problema s Ganom. Rajevac i njegovi momci me do sada nisu impresionirali, nekako mi se čini da su slučajno došli do 1/4 finala. Pokazali su silinu, ali ništa više od toga. Gyan i Boateng su jedini koji odskaču.

Njemačka - Argentina 51-49

Njemačka nema slabe karike, svi igraju dobro. Impresionirali su me Özil i posebno Müller, kojeg do sada nisam pretjerano cijenio. Ipak, najbolji je Schweinsteiger koji u ulozi zadnjeg veznog drži momčad na okupu. Ovaj jedan posto prednosti za Nijemce ovisi isključivo o jednom igraču - Messiju. Ako on, uvjetno rečeno, proigra, prednost se seli na stranu Argentine. I bez njega su odlični, prema naprijed imaju mnogo rješenja, ali pravi Messi bio bi konačna prevaga.

Brazil - Nizozemska 55-45

Bez dvojbe Brazil je najveći favorit za naslov prvaka. To je ozbiljna, čvrsta momčad koja se dozira, igra onoliko koliko treba. Imaju sve, i ljude za prljave poslove i kreativce. Međutim, nitko ne iskače iz sustava, nema nepotrebnih driblinga ili ekshibicija. Robinho zna biti ‘divlji’, ali Dunga ga je smirio. Ne vidim kako ih Nizozemci mogu iznenaditi. Cijenim Sneijdera koji im je mozak momčadi, ali neće moći sam. Robben forsira, ne vidim prednost ni u činjenici da će napadati defenzivnije lošijeg Bastosa.

Španjolska - Paragvaj 60-40

Paragvajci igraju klasičan, južnoamerički nogomet. Tvrdo, odgovorno, bez umiranja u ljepoti. Provukli su se u četvrtfinale, ali tu će stati. Španjolska igra dobro, oku ugodno. Sviđa mi se njihova pas-igra kojom prije ili kasnije slome suparnika. Jedina slaba točka za sada im je Torres. Nije ni čudno da ga Del Bosque stalno mijenja, ali očito nema hrabrosti ostaviti ga na klupi. Llorente ili Mata bi bili bolje opcije, ali Villa zabija dovoljno za prolazak pored Paragvaja.

, odnosno klupski interes. Konkretno, Rooney, Ronaldo, Messi dosta su istrošeni, za razliku od, recimo, Klosea koji se tijekom sezone odmarao na klupi Bayerna i došao svjež i gladan na SP. No, i potrošenog se igrača može pripremiti za SP tako da ga se odmori, a ne treningom ubije. Ali, za to treba znati sve tajne fizičke pripreme na znanstvenoj razini, kao i činjenicu da se potrošene fizički podiže regeneracijom i odmorom. Capello je, priznavši da nije dobro odmorio igrače, neizravno zapravo priznao da nema pojma o fizičkoj pripremi.

Zašto je trener najvažniji

Kad govorim o ulozi trenera na SP-u, ne mogu, a da još jednom ne prizovem glasovitu rečenicu košarkaškog stručnjaka Mirka Novosela koji je rekao: “U svim momčadskim sportovima najvažniji je - trener”. I to je istina, jer trener je odgovoran i za fizičku i za psihološku pripremu. Ne mislim dobro o trenerima koji posve prepuste fizički dio pripreme kondicijskim ekspertima. Pravi nogometni trener sam mora imati uvid u kapacitete svojih igrača u svakom času. Osim svega, trener je odgovoran i za najdelikatnije, za što ima ili nema talenta, a to je da napravi najbolju formaciju.

Njemački izbornik Löw izabrao je mladost, a koliko sam već puta ponovio da samo mladost donosi evoluciju i napredak. Osim toga, Löw i njegova momčad iskoristili su sve slabosti fenomena Argentine koja je na SP došla bez trenera. Čitam da je Maradona ima 19 pomoćnika! Konfuzija! Bolje da je imao samo jednog pametnog.

U nogometu čuda nema

Da je kojim slučajem Maradona bio na čelu elfa, možda bi i mogao proći, jer Nijemci su po svome mentalitetu toliko samodisciplinirani i uvijek željni dokazivanja, uvijek žustri, odlučni i hrabri, da mogu tim karakteristikama kompenzirati nedostatak stručnjaka na klupi. I zato je Beckenbauer i mogao, a mogao je i Mika-Pera-Laza, biti prvak svijeta s Nijemcima bez ikakva trenerskog iskustva.

Imao sam svoje simpatije prema Maradoni, ali u nogometu čuda nema. Strategija ima svoje osobito značenje, a Maradona sigurno nije strateg, niti ima ikakvo trenersko iskustvo iz nogometnih borbi. Iako je on dosad taj hendikep uspijevao zakamuflirati talentom, kad je došao pred prvo veliko iskušenje, nije uspio, a presudilo je to što Maradona nije strateg.

Kakav Maradona! Medić!

Velikim dijelom stratega, osim znanja, čini i iskustvo, ali i nadarenost za trenerski posao. Vrlo teško da mu je Bog mogao dati sve, a dao mu je nešto najuzvišenije, zbog čega su ga i prozvali Mali zeleni. Jedini koji sve to ne mora imati, a postavlja se kao strateg i najveći stručnjak je predsjednik Zagreba Dražen Medić, koji je, čim sam otišao s klupe Zagreba s kojim sam bio treći, rekao: “Mijenjat ćemo sustav”, a da pritom pojma nema što je to sustav. A kamoli da zna da je sustav prevladan i da je bitna koncepcija, jer pojma nema ni što je koncepcija, ali si je svejedno uzeo pravo da, kao i mnogi drugi predsjednici u hrvatskom nogometu, vodi stručnu i sportsku politiku kluba.

Ne može nitko uspjeti - mogao je jedino Beckenbauer, ali ne i Maradona - tko dekretom dođe na trenersku poziciju i samoproglasi se trenerom. Eto, zbog svega u tekstu ranije napisanog mislim da Zajec nema nikakvu šansu uspjeti s Dinamom. Nema šansu jer ne zna trenerski posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 17:47