NIŠTA OD OBEĆANJA

APSURD U HNS-u Hrvatska nije poslala kandidaturu za Euro 2020., u Savezu tvrde: 'To je tajna'

Razgovarali smo s nekoliko članova Izvršnog odbora, jednoglasno su govorili - na IO nikakav odluka o Euru 2020. nije ozbiljno ni raspravljana, a kamoli donijeta
 Tom Dubravec/CROPIX

Sjećate se najave HNS-a kako će se Hrvatska kandidirati za domaćina Eura 2020. godine, zatim i izjava ministra Željka Jovanovića da će se Prvenstvo igrati u Splitu... Čim je Uefa objelodanila incijativu da se turnir neće organizirati samo u jednoj ili dvije države, tako i nakon službene potvrde kako će to biti u 13 gradova širom kontinenta, HNS je poručivao da Hrvatska svakako namjerava biti jedan od domaćina, jasno za to je nužno jamstvo države, to ne može učiniti Savez na svoju ruku. Odgovarajući stadion, kojeg ne posjedujemo, najveći je neophodni zahvat.

I što se dogodilo? U četvrtak je istekao rok za prijavu kandidature, tijekom minulih dana, čak i tjedana, slale su ih nacionalne federacije: Bjelorusija (Minsk), Belgija (Bruxelles), Bugarska (Sofija), Francuska (Lyon), Švicarska (Basel), Mađarska (Budimpešta).... i tako do Azerbajdžana koji se oglasio ovog četvrtka s gradom Bakuom. No, Hrvatske nema. Svjetske agencije objavljuju te vijesti, stranice koje se bave Eurom 2020. posebno ih notiraju, a gdje smo mi? Propustili smo šansu, Euro se 2020. neće igrati u našoj zemlji. Pomoćnik ministra Petar Skansi na košarci u Ljubljani kazao je da nema pojma o tome.

Međutim, HNS se mora oglasiti, on treba objasnjiti javnosti je li poslao prijavu, i ako nije zašto? Zvali smo Damira Vrbanovića, nije bio dostupan, čuli smo da je u Nyonu, zacijelo radi dogovora o organizaciji Kongresa u Dubrovniku sljedeći tjedan. Na jugu naše zemlje u petak 20. rujna, na Izvršnom odboru Uefe bit će prihvaćeni kandidati koji ispunjavaju osnovne kriterije. A Tomislav Pacak, glasnogovornik Saveza, nas je iznenadio:

- Te su vijesti procurile u drugim državama, ali mi se držimo da će imena gradova koji su se kandidirali objaviti Uefa 20. rujna. Dakle, ne mogu odgovoriti jesmo li se prijavili ili nismo.

Nešto što bi apsolutno trebao biti nacionalni projekt, u čemu moraju sudjelovati i država i grad, i HOO ispada da je tajna. Apsurdno!

Razgovarali smo s nekoliko članova Izvršnog odbora, jednoglasno su govorili - na IO nikakav odluka o Euru 2020. nije ozbiljno ni raspravljana, a kamoli donijeta. Iz svega toga zaključujemo, dakle bez potvrde iz HNS-a, da Hrvatska prijavu nije niti poslala.

Tko je kriv i odgovoran što je ta tema zgurana u zapečak sigurno će još biti riječi. Možda se nekome u državi koja je u dugovima ne čini najpametnijim investirati u nogometnu infrastruktru, ali to je pogrešan zaključak. Potreban nam je barem jedan moderan stadion. Savez je očito ostao bez logističke podrške Vlade. Razloga zacijelo ima više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 11:37