REJINA ŽELJA

Anderson gura Ahmada u drugi plan

 Jadran Babić / Cropix

SPLIT - U projekciji igračkog kadra za proljetni dio sezone trener Hajduka Edoardo Reja inzistirao je na pojačanjima za dvije pozicije u momčadi: tražio je korektora veznog reda i visokog centarfora.

- Moj zadatak je da kažem kakav profil igrača mi nedostaje, a posao šefa struke je da pronađe igrača. Šurjak bolje poznaje tržište, on dovodi igrače, a uprava zna kakve su financijske mogućnosti - objašnjava Reja Hajdukov “modus operandi” kad su u pitanju transferi i dovođenje igrača na Poljud.

U zimskoj pauzi Reja je dobio igrače kakve je tražio prema profilu i njihovim igračkim karakteristikama.

Iz Zadra je vraćen Marin Ljubičić , 21-godišnjak, veznjak kojeg je Reja upoznao tijekom priprema u Španjolskoj.

- Marin Ljubičić će nam koristiti, jak je u defanzivi i dominantan u skok-igri dok mora poraditi na ofenzivnom segmentu, predaji lopte i kombinatorici - kaže Reja za M. Ljubičića koji će sigurno zaoštriti konkurenciju za pozicije koje su dosad okupirali dvojica najiskusnijih Andrić i Skoko.

Naravno da je u ovom trenutku najzanimljivija priča vezana uz Brazilca Andersona koji je odradio prve treninge pod Rejinom komandom. Brazilac je visok (192cm), fizički impresivan, iskusan jer sa 26 godina iza sebe ima bogati CV, četiri sezone proveo je u Turskoj, zadnju u Koreji. Njegove reference su pozitivne kao i preporuke bivšeg suigrača Luke Vučka koji drži da će Anderson Ricardo dos Santos, s kojim je dijelio svlačionicu u Eskisehirsporu, biti pravo pojačanje za Hajduk.

Ali Reja spušta loptu na zemlju, i kaže:

- Polako. Još je prerano da dajem bilo kakve ocjene o Andersonu. Brazilca tek treba vidjeti, provjeriti. Bit će s nama nekoliko dana. Dat ćemo mu šansu da se pokaže na test utakmici ovog vikenda i ako se dokaže, dat ću zeleno svjetlo za potpis ugovora.

Anderson, dakle, nije sigurna akvizicija, ali možda se pokaže kao pun pogodak i pojačanje. Što je Reja vidio na prvom treningu?

- Vidio sam da je agilan, da je pokretljiv, i dobar s loptom, ali stvarno ne bih mogao prosuđivati na temelju samo jednog treninga. Trening je jedno, a utakmice nešto sasvim drugo.

Reja ozbiljno radi svoj posao u Hajduku, studiozan je i oprezan i nikad se ne istrčava u izjavama niti nudi klimava obećanjima.

Zato u ovom trenutku na može govoriti o tome hoće li Anderson ugroziti status Ahmada Sharbinija koji važi kao prvi izbor u najužoj konkurenciji mladih Vukušića i Čopa.

No to je sasvim izgledno jer tražeći idealni napadački tandem sigurnu poziciju ima Ibričić dok će njegov partner u vršku napada bit će netko od spomenutih.

Nakon što su otpisani Vejić, Šerić, M.Buljat i Jertec u Hajduku najavljuju pomlađivanje momčad i orjentaciju na mlade igrače iz vlastitog pogona koje će “gurnuti u vatru”. Intrigantno je stoga kakav će status ugrabiti Marko Livaja, koji sa 16,5 godina (r. 28. kolovoza 1993.) već ozbiljno konkurira za mjesto među prvotimcima.

Reja tvrdi da će pružiti prigodu svima koji je svojim radom i angažmanom zasluže, ali ne može sastaviti momčad od 11 mladih, neiskusnih igrača.

Talijan će kod slaganja momčadi morati pronaći idealan omjer mladosti i iskustva, miks koji bi trebao polučiti rezultat na proljeće. Samo naizgled proljeće nudi 13 nebitnih utakmice jer kada je Hajduk u pitanju to se nikad ne može reći. Zbog atmosferu u klubu, ali i potrebe napretka i afirmacije mladih igrača, za Splićane je uspjeh u nastavku sezone od vitalnog značaja. Uostalom u igri je i trofej u Kupu Hrvatske od kojeg Splićani ne odustaju.

Marko Livaja zabija i za reprezentaciju

Marko Livaja bio je strijelac za kadetsku reprezentaciju Hrvatske u prijateljskoj utakmici protiv Slovačke (1-1) koje je odigrana u Umagu. Mladi hajdukovac glavni je adut izbornika Ivana Gudelja, koji je odavno prepoznao njegov potencijal te ga je pozivao u reprezentaciju dok je bio član Omladinca iz Vranjica. Nakon obveza u reprezentaciji, Livaja se opet stavlja na raspolaganje Reji.

Očekuje se da će ovog proljeća redovito nastupati za juniore, ali Reja bi ga mogao koristiti u nastupima prve momčadi. Livaja je mladić koji je označen kao velika perspektiva Hajduka, centarfor koji bi trebao ići stopama Nikola Kalinića koji je sa 17 godina već zabijao golove u prvoligaškoj konkurenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 11:59