NOVI HRVATSKI IZBORNIK

Vranković mora pronaći svog Modrića i Dudua

U prvom javnom nastupu kao izbornik, Josip Vranković najavio je skore kontakte sa svim reprezentativnim kandidatima i pomlađivanje momčadi
Zagreb, 261109.Hrvatski kosarkaski savez.Tiskovna konferencija novog izbornika kosarkaske reprezentacije Josipa Joke Vrankovica.Na slici: Danko Radic predsjednik HKS, Josip Vrankovic izbornik Hrvatske kosarkaske reprezentacije, Zeljko Dragsic glavni tajnik HKS, Bojan Matkovic predsjednik strucnog savjeta HKS. Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Dan nakon što je izabran za izbornika muške košarkaške reprezentacije, Josip Vranković izašao je pred novinare. No, nakon očekivanog uvoda o “velikoj časti, obvezi, ali i izazovu koji je spreman prihvatiti”, novi je izbornik trebao čekati da bi mogao nešto reći o svojim vizijama.

Morao je čekati zato jer je predsjednik Stručnog savjeta Bojan Matković osjetio potrebu razjasniti događaje od dana prije, kako bi svima bilo jasno da je Vrankovićeva kandidatura izašla iz zdrave, argumentirane rasprave na Stručnom savjetu, a ne kao produkt predsjednikove samovolje.

No, taj je Matkovićev pokušaj “minirao” sam Danko Radić rečenicom u kojoj je nedvojbeno dao do znanja tko je izabrao novog izbornika.

- Ne znam hoće li Joke uspjeti, ali za njegove protukandidate sam siguran da ne bi napravili ono što mi želimo.

Kad smo to razjasnili, mogli smo se vratiti izborniku. Vranković je u ruke dobio najvredniji eksponat hrvatske košarke, reprezentaciju kojoj je Jasmin Repeša vratio kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima, ali s kojom nije ostvario svoj konačan cilj - uzeo medalju na EP-u u Poljskoj. Vrankoviću konačan cilj nije medalja, već mjesto među reprezentacijama koje će na EP-u 2011. u Litvi izboriti nastup na OI u Londonu 2012. S kojim će igračima to pokušati napraviti, Vranković još nije bio spreman govoriti.

- Moram prvo sa svima razgovarati, kako bih dobio širu sliku. Promjena će biti već iz objektivnih razloga. Svjetsko prvenstvo će nam biti platforma za Litvu. To nam mora biti glavni cilj.

Pitanja o nekim igračima, ipak, nije mogao zaobići. Recimo, o Roku Ukiću, koji igra na najosjetljivijoj poziciji i jedan je od onih koji bi trebali biti nositelji nove reprezentacije, a trenutačno ima mizernu minutažu u Milwaukeeju.

- Loše je što ne participira više kroz igru, ali vidjelo se i prošlog ljeta da je kroz NBA ligu napredovao, napravio iskorak.

Vranković je jedini hrvatski trener koji je vodio Antu Tomića u seniorskoj reprezentaciji. Istina, na Mediteranskim igrama, koje su ostale najveće seniorsko natjecanje na kojem je Tomić zaigrao kao senior. Hoćemo li ga vidjeti i u A selekciji?

- Veseli me što Ante nastavlja s dobrim igrama i sigurno ulazi u krug kandidata.

Kandidat je bio i dosad.

- Morate mi dati vrijeme. No, ako ste pratili tu reprezentaciju i ako je Ante tamo bio među glavnim igračima, znači da imam povjerenja u njega.

Vranković će se u izborničkom radu sudariti s igračima s kojima je kao igrač dijelio svlačionicu.

- To shvaćam kao dodatni plus.

Vranković je prilično benevolentno prihvatio i činjenicu da će, “kako Statut HKS-a to nalaže”, biti prvi izbornik bez potpune autonomije u izboru igrača.

- Nacionalna selekcija nije samo moja. Zato mislim da je Repešin model s formiranjem B selekcije bio pun pogodak. Ta će reprezentacija biti jedan filter.

Joke bi volio kad bi Hrvatska igrala kao Španjolska u Poljskoj, ili poput Litve u najboljem izdanju. No, svjestan je i limita.

- Kroz ono što naši igrači predstavljaju u NBA, Euroligi i Eurokupu iskristalizirat će se koji su naši dometi.

Od Vrankovića se očekuje da bude košarkaški Slaven Bilić. Poput Bilića, ni Vranković na početku svog mandata nema plebiscitarnu podršku, kakvu je uživao njegov prethodnik Jasmin Repeša. Bilić je vrlo brzo “kupio” javnost igrom i rezultatima, osvježio je reprezentaciju i gurnuo u nju igrače na koje se oslanjao u mladoj selekciji. I Vranković će morati krenuti tim putem. Košarkaška javnost nada se da će i uspjeti pronaći svog Modrića, Dudua, Ćorluku...

Vrankovićevi ‘plusevi’ i ‘minusi’

Plusevi

- ima karakter vođe

- igračko iskustvo s najviše europske razine

- sklon učenju od iskusnijih kolega

- dobre radne navike

- sklon dati priliku mladima

Minusi

- bez velikog trenerskog iskustva

- eksplozivan

- nema opću podršku

- neslavna epizoda u Ciboni

- imidž nasilnika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 01:41