GOSPODARI VISINA

VIDEO: LEGENDE IZNAD OBRUČA Pogledajte najbolja zakucavanja u povijesti All Star-a!

Natjecanje u zakucavanju slovi kao najatraktivnije te je u zadnjih 30 godina "ugostilo" velik broj atraktivnih igrača, pravih NBA zvijezda te nedodirljivih legendi poput Michaela Jordana

Sredina veljače u NBA ligi već je tradicionalno rezervirana za All Star vikend tijekom kojeg najbolji (ili, bolje rečeno, najpopularniji) igrači lige odmjeravaju snage na revijalnoj utakmici Istočne i Zapadne konferencije. Osim same utakmice koja je na rasporedu u nedjelju, All star vikend nudi pregršt zabave za ljubitelje košarke i spektakla (budimo realni, prije potonjeg nego košarke...).

Tako je u tri dana ugurana i utakmica rookieja i sophomoreja, "izazovi" u košarkaškoj vještini (što god ti bili - valjda driblanje između stolica ili nešto slično tome), natjecanje u tricama te, naravno, natjecanje u zakucavanju. Ovo posljednje slovi kao najatraktivnije te je u zadnjih 30 godina kroz to natjecanje prodefilirao velik broj igrača od kojih su neki legitimne NBA zvijezde, a neki i nedodirljive legende poput Michaela Jordana.

Kako bismo napravili uvod u večerašnje natjecanje, pripremili smo za vas mali pregled odabranih zakucavanja kroz povijest ove manifestacije. Istina, pokušali smo napraviti pregled najboljih zakucavanja, ali nakon pomnijeg pregledavanja videa na Youtube kanalu, naprosto se nismo mogli dogovoriti o našim favoritima. Stoga, uživajte u ovom "komadiću povijesti" prije nego pogledamo što su večeras za nas spremili Wall, George, Ross, Lillard i ostatak ekipe...

1. Julius Erving, poznatiji kao Dr.J., zakucava s linije slobodnih bacanja. Riječ je o prvom natjecanju u zakucavanjima u povijesti, održanom 1976. pod okriljem davno propale ABA lige. Ovo zakucavanje će kasnije kopirati mnogi košarkaši, od Jordana, Barrya, Ibake itd... Original je, ipak, samo jedan. (zakucavanje u pitanju nalazi se na 13:17 ispod priloženog videa)

2. Repertoar zakucavanja Spuda Webba sljedeći je na našoj listi. Nekadašnji igrač Atlanta Hawksa najniži je igrač u povijesti koji je pobijedio na ovom natjecanju. Pomalo je zastrašujuće gledati kako je snažno omalenI Webb zakucavao 1986. i uzeo titulu ispred favoriziranog kolege, 'Niquea Wilkinsa.

3. Godina je 1988., All star vikend se održava u dvorištu Micahela Jordana, Chicago Stadiumu. Suparnik u natjecanju je "Human highlight film" Dominique Wilkins, a Clyde "The Glide" Drexler im "drži vodu". Može li bolje? Osim možda natjecanja 2000. godine, koje ćemo dodati malo niže na listi - teško. (Mala napomena: da nije bilo domaćeg terena ne vjerujemo da bi MJ pobijedio Niquea koji je za svoje zadnje zakucavanje, windmill s dvije ruke, dobio tek 45 bodova)

4. Dominique Wilkins najčešći je protagonist natjecanja u zakucavanju tijekom druge polovice 80ih. Uz naslov 1985., osvojio je natjecanje i 1990.godine. Bila je tu zanimljivih zakucavanja, pogotovo onih Kennya Walkera i Niquea, ali je cijelo natjecanje već pomalo odisalo zamorom od kojeg se nije oporavilo kroz 90te...

5. Po našem sudu, između 1990 i 2000 nije bilo pretjerano pamtljivih natjecanja. Istina. blio je odličnih zakucavanja poput onih Harolda Minera, Shawna Kempa i Kobe Bryanta, ali ukupna slika baš i nije bila bajna. Ipak, prisjetit ćemo se Iisiah Ridera i njegovog "The East Bay Funk Dunk", tj. prvog zakucavanja kroz noge u povijesti natjecanja, kasnije često kopiranog... Original je prilično moćan, kad bolje pogledate.

6. Nakon što je nakratko bilo ukinuto, natjecanje se vratilo na velika vrata u 2000. godini. Bilo je tu odličnih zakucavanja Francisa, spektakularni 360 double cloutch Mcgradyja, ali show je ukrao Vince Carter. Pet spektakularnih zakucavanja, ostvaljanje cijele dvorane bez daha (pogledjate samo rekaciju nakon što je zakucao toliko jako da je ušao laktom kroz obruč) i prepričavanje viđenog do dana današnjeg su ostavština vjerojatno najatraktivnijeg igrača svih vremena. Moj osobni favorit je 360 windmill zakucavanje - bez asistencija suigrača, bez preskakanja kojekakvih prepreka - samo čisto, kreativno, brutalno zakucavanje.

7. Jason Richardson je jedan od košarkaša koji su najviše obilježili ovo natjecanje. Nikad bolje nego na natjecanju 2003, kad su on i Desomond Mason izmjenjivali atrakcije, dizali publiku i jedan drugog, sve dok Richardson nije zaključio priču prekrasnim iza leđa-kroz noge zakucavanjem - klasik.

8. 2005. godine okupljena je respektabilna svita atraktivnih igrača. Bili su tu J. R. Smith, Chris "Birdman" Andersen, Amare Stoudemire (mlađa, eksplozivna verzija) te pobjednik natjecanja, Josh Smith. Od pamtljivih zakucavnja bilo je tu ono s loptom iza leđa-pa kroz obruč nižeg Smitha (J. R.), asistencija Nasha glavom Stoudemireju te pregršt atrakcija pobjednika, današnjeg igrača Pistonsa.

9. Natjecanje 2008. godine proteklo je u znaku Supermana, tj. Dwighta Howarda. U jakoj konkurenciji atletičnog Geralda Greena (pogledajte samo kako je ugasio svijećicu na tortici prilikom zakucavanja), Howard je pokazao da je možda i najkreativniji showman od svih natjecatelja u povijesti... Zakucavanje u kojem si je u zraku odbio loptu od ploče pa zakucao još i sad izgleda nestvarno. Uostalom pogledjate i sami.

10. Za kraj se prisjećamo prošlogodišnjeg natjecanja u kojem je slavio igrač Toronta Terrence Ross. Spomenuti će i ove godine sudjelovati u natjecanju - ako će "kucati" kao prošle godine, ekipa Istoka (novi format natjecanja podrazumijeva natjecanje u ekipama - ako se pitate zašto, pobogu, takav format - niste jedini....)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:14