ABA LIGA

SZOLNOKI - ZADAR 80-75 Zadrani izgubili u produžetku i propustili priliku pobjeći konkurentu za ostanak

Marko Šutalo sa 20 i Toni Prostran sa 14 koševa bili su najefikasniji kod Zadra, dok je David Vojvoda sa 16 poena predvodio Szolnoki
 Luka Gerlanc / CROPIX

Košarkaši Zadra u susretu su 14. kola regionalne ABA lige izgubili na gostovanju kod mađarskog Szolnoki Olaja sa 75-80 (16-23, 16-12, 17-21, 21-14; 5-10) nakon produžetka.

Dosta je neobično bilo prvo poluvrijeme u kojemu je Zadar glavninu vremena igrao slabo, obrambeno premekano, a napadački još gore (35:21 u 17. minuti), ali je na kraju imao samo minus tri. U trenutku kad je Vojvoda postavio tricom 35:21, odlučio se Hrvoje Vlašić na zonsku obranu i poslije toga domaćin nije ubacio ništa, a Zadar je postigao 11 poena, pri čemu su veoma korisne bile dvije ( Dijan, Šutalo) trice.

Zadrani su, inače, u početku imali obranu od istopljenog maslaca, do 6. minute Szolnoki je čak šest puta lako poentirao ispod obruča koristeći za laki proboj paučinastu prvu liniju (nije igrao Lawrence) gostiju i čiste situacije za lagane koševe.

Na drugoj je strani napad Zadra bio dosta nesređen u smislu hijerarhije i selekcije šuta iz igre, koji je do te 6. minute bio 1-7 (samo Prostranova trica) i ta je činjenica bila i te kako zabrinjavajuća za Vlašića. Na kraju prve četvrtine Zadar je iz igre imao 4-13 i na to je dodao četiri izgubljene lopte, dok je domaćin nastojao razigrati što više igrača, čak su sedmorica poentirala.

Ni početni dio druge četvrtine nije obećavao ništa dobro. Čak šest uzastopnih napada završeno je promašajima, potom su uslijedile i dvije izgubljene lopte pa je Szolnoki Olaj došao do 26:16, potom i do 28:16 u 15. minuti. Srećom, nije se Vlašićevoj družini dogodilo potpuno potonuće, u napadu su proradili Batur i Šutalo, a poslije već spomenute primjene zone u posljednje tri minute i 11:0 Zadar je praktički utakmicu vratio u egal.

Početak treće četvrtine domaćin je opet iskoristio za rezultatski bijeg do 40:32, Zadar je opet imao problema u realizaciji napada. No, nekako su se pribrali Zadrani i preko Šutala i Dijana (po jedna trica) došli na 42:40, ali opet su došle nesmotrenosti i pogreške, Szolnoki je uspio sačuvati vodstvo makar je Zadar prijetio do 48:47. Tad je Ramljak nepotrebno srljao u napadu i izgubio loptu u situaciji za mogući preokret što je Vojvoda kaznio tricom, a u do kraja treće četvrtine domaćin se bolje snašao i osigurao sedam poena prednosti.

Zadar se nije tek tako dao, pokušao je sve što je bilo moguće za preokret. Očekivano u posljednjoj je četvrtini bilo dosta pogrešaka i propusta na objema stranama, a zahvaljujući nešto boljoj preciznosti u šutu u odnosu na domaćina, Zadrani su u 36. minuti bili na samo poen (62:61) zaostatka i imali priliku za preokret, što se i dogodilo Baturovom tricom za 62:64. Poslije toga Prostran nije pogodio tricu, na drugoj je strani Keller koš-faulom vratio prednost svojoj momčadi. Đugum i Ramljak autori su još jednog preokreta za 65:67, Szolnoki se nije dao, pa je preko Vojvode i Kelera poveo 68:67. Tko će se bolje snaći, tko izdržati igru živaca...

U posljednjoj minuti Šutalo je promašio ulaz za preokret, Warren pogodio dva slobodna za 70:67 i Vlašić je pozvao timeout, Prostran izjednačio tricom, a ostalo je 10 sekunda do kraja što Warren nije iskoristio i uslijedio je produžetak.

U dodatnih pet minuta domaćin se bolje snašao, Zadar je imao puno promašaja i nije uspio doći do pobjede. Na kraju neizostavno treba umjesto novogodišnje čestitke Nadzornom odboru uputiti javnu želju - što prije nabavite barem dvojicu kvalitetnih igrača jer će ovako Zadar teško do ostanka u ABA ligi

ABA liga, 14. kolo:

Szolnoki - Zadar 80-75, produžetak

Crvena zvezda - Široki 73-66

kasnije:

Union Olimpija - Skopje

Budućnost - Krka

Redoslijed: 1. Crvena zvezda 11-3, 2. Partizan 9-4 (-1), 3. Cedevita 9-4 (-1), 4. Budućnost 8-5 (-1), 5. Cibona 8-5 (-1)...10. Szolnoki 5-9, 11. Zadar 5-9...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:16