NADA POD TORNJEM

Sezona nije promašena, počinje borba za Top 16

Uvjerljivi porazi nisu toliko loši, ako će poslužiti bržem košarkaškom odrastanju Cibonine mladosti
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - U četiri ovosezonske utakmice s Montepaschijem i Barcelonom Cibona je ubacila 229, a primila 335 poena, prosječno gubila sa 26 razlike. Već nakon 40-85 protiv Siene na otvaranju euroligaškog natjecanja, bilo je jasno da se ovakva Cibona ne može nositi s najboljim europskim momčadima.

Ni pojačanja ne bi pomogla

Unatoč teškim porazima, od kojih ovaj domaći protiv Barcelone (66-80) ulazi u kategoriju podnošljivih, Cibonina europska misija još nije završila, niti se može pričati o promašenoj sezoni. Štoviše, za Ciboninu budućnost bi upravo dosadašnji rasplet događaja mogao biti pravi dobitak u sezonama koje dolaze. Kako? Evo nekoliko argumenata.

U projekciji ovogodišnje Cibonine momčadi Velimir Perasović imao je na umu još barem jednog stranca na poziciji pod košem. Da nije financijske krize, lista pojačanja bila bi vjerojatno dulja za još jedno ime. Dakle, jednažba je jednostavna: dvojica igrača više u rotaciji = manje ili nula minuta za Radoševića i Zubčića. U tu se priču uklapa i saga s Antoniom Gravesom, koji još uvijek čuči u Zagrebu i čeka isplatu onoga što je odradio. Da se Graves pokazao pojačanjem, patila bi minutaža Bojana Bogdanovića.

Zaključak: Ni sa spomenutim pojačanjima Cibona ne bi pobijedila Sienu i Barcelonu, tek bi rezultatski minus bio manji, a mladi igrači koji bi trebali u budućnosti biti među nositeljima igre, te bi utakmice gledali s klupe.

Istina, spomenutim mladićima treba još puno individualnog rada na otklanjanju tehničkih nedostataka, ali sudari s najboljima u Europi od neprocjenjive su vrijednosti u igračkom razvoju. Ako ništa drugo, trebalo bi im poslužiti kao poticaj da u svakoj sljedećoj prilici budu bolji.

I ovakvu Cibonu Barcelona nije pobijedila igrajući benevolentnu košarku, iako se takvom na trenutke mogla činiti njihova igra u napadu i to samo zato što Barcelona napada lakoćom i u svakom trenutku, svaki igrač ima barem nekoliko opcija. Obranu su igrali kao da im o njoj ovisi život, pogotovo na Marku Tomasu kojeg su u pripremi utakmice označili glavnom prijetnjom. Cibonina je šteta što Tomasovi suigrači nisu uspjeli iskoristiti prostor koji im se time otvarao.

Na kraju, dojam koji je Cibona ostavila protiv Barcelone nije bio poražavajući. U tom je nastupu bilo temelja za optimizam da će u odlučujuća tri kola ostvariti barem dvije pobjede koje ih mogu odvesti u Top 16.

- S ovakvim pristupom protiv Fenerbahçea sigurno ćemo biti u prilici za pobjedu - tvrdi Marko Tomas.

Traže se dvije pobjede

Cibona do kraja natjecanja u skupini A ima dvije domaće utakmice (Fenerbahçe i Asvel) te gostovanje u Kaunasu.

- Fenerbahçe i Asvel su trenutačno u boljoj poziciji. S njima se možemo nositi i uvjeren sam da ćemo napraviti sve kako bi ih pobijedili, a ne vidim razlog zašto ne bismo mogli pobijediti i Žalgiris.

Od dvije pobjede koje bi ih vjerojatno odvele u Top 16, “cibosi” jednu moraju ostvariti protiv Asvela u posljednjem kolu. Bit će važna i razlika. Pobjede moraju biti što uvjerljivije, a eventualni poraz što manji. Trener i igrači još uvijek čvrsto vjeruju u prolaz, a zajednički zaključuju:

- Ako nismo u stanju pobijediti Fenerbahçe i Asvel kod kuće, onda nismo ni zaslužili mjesto u Top 16.

TOP 16: Četiri sigurna, samo jedan otpao

Barcelona je nastup u Top 16 osigurala i prije pobjede u Zagrebu. Nakon 7. kola u statusu sigurnih Kataloncima su se pridružili Montepaschi, Panathinaikos i CSKA. Već u sljedećem kolu još bi sedam momčadi moglo potvrditi mjesto među 16 najboljih: Olympiacos, Unicaja, Maccabi, Caja Laboral, Real Madrid, Asvel i Fenerbahçe.

Jedina momčad koja u posljednja tri kola ne može konkurirati za Top 16 je francuski Entente Orleanaise, jedina momčad bez pobjede u ovogodišnjem natjecanju Eurolige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 09:28