BRILJIRA U BARCELONI

PRVI CENTAR EUROPE Ante Tomić: 'Čast je biti u istoj rečenici s Arvydasom Sabonisom'

Zaboravite priče o transferu, nema šanse da prodamo Messija. Nadamo se da će se umiroviti na Nou Campu. Želimo da sljedeće sezone ima najveću plaću na svijetu - izjavio je Bartomeu

Veljača je mjesec Ante Tomića. Naučili su to i u Euroligi. Drugu godinu zaredom proglašen je najkorisnijim igračem (MVP) veljače.

Nakon mršavih 5,6 koševa po utakmici na startu druge faze Eurolige (Top 16), veljaču je obilježio s prosjekom od 22 koša i 9,3 skokova. Na posljednje dvije utakmice popravljao je osobne rekorde u euroligaškoj karijeri: 24 pa 26 koševa, valorizacija 36 pa 40 te 15 skokova. Košarkaš iz Dubrovnika je prvi nakon deset godina i velikog Arvydasa Sabonisa koji je tada igrao za Žalgiris, završio utakmicu s 25 ili više koševa i 15 skokova.

- Danas sam prvi put saznao za taj podatak - rekao je Tomić u opsežnom razgovoru za internetsku stranicu Eurolige.

- Čast je biti u istoj rečenici s Arvydasom Sabonisom. Zapanjen sam, nemam prikladnih riječi kojima bih opisao ovaj osjećaj.

Nisam mijenjao igru

U društvo litavskog diva 217 centimetara visoki hrvatski centar zakoračio je prošlog tjedna u Istanbulu. Barcelona je pobijedila u produžetku, iako je Efes tri minute prije kraja osnovnog dijela imao sedam razlike.

- Bili smo inspirirani jer je klub igrao 300. euroligašku utakmicu. Željeli smo povijesni dan za Barcelonu obilježiti pobjedom. Osjećao sam se dobro, ali nisam se ujutro probudio s razmišljanjem poput ‘danas ću zabiti 30’. Pobjeda protiv Efesa je jako važna, ali priznajem da smo imali i sreće.

Tomić je i prvi igrač koji je u dva uzastopna kola Topa 16 imao statistističku vrijednost 36 pa 40. Dva tjedna zaredom je najkorisniji igrač lige, a Barcelona cijelo vrijeme pobjeđuje. Katalonci su u iznimno jakoj skupini (Olympiacos, Panathinaikos, Fenerbahçe, Milano...) na prvom mjestu sa savršenih 8-0. Mnogi zaključuju da je Tomić u veljači 2014., u kojoj je proslavio 27. rođendan, igrao najbolju košarku u karijeri. Nezaustavljiv, pun samopouzdanja... Onakav kakvim bi ga voljeli gledati u reprezentaciji.

- Da, moguće je da posljednjih tjedana igram najbolje u karijeri, iako nisam ništa mijenjao u odnosu na ranije utakmice. Gledajući utakmice i brojke koje sam imao u veljači u Euroligi, može se reći da igram najbolju košarku u životu. Veljača je ionako poseban mjesec za mene jer sam u njemu rođen, ali to je i važan dio sezone, s ključnim utakmicama, u kojima moram igrati najbolje što mogu. Nagrada mi je važna jer znači da sam pomogao klubu da se približimo doigravanju.

Način na koji igraju Barcelona i reprezentacija se uvelike razlikuje, pa tako i Tomić ima drugačiju rolu kod Xavija Pascuala nego kod Jasmina Repeše. Maciej Lampe je ozlijeđen pa su mu u klubu partneri na centarskim pozicijama Slovenci Erazem Lorbek i Boštjan Nachbar.

Ciljamo prvo mjesto

- Lorbek je više pod košem dok je Boki dugo igrao nisko krilo pa češto odlazi na vanjske pozicije. Sjajno je što imamo raznovrsne igrače, a meni je gušt igrati s obojicom. I izvan terena provodimo puno vremena zajedno. Govorimo istim jezikom, kao i Marko Todorović, pa se stalno družimo.

Barcelona je posljednji put bila europski prvak prije četiri godine, ali Tomić ne želi govoriti niti o plasmanu na Final Four. Unatoč silovitom ulasku u Top 16 (8-0, ukupno 20-0 računajući i prošlu sezonu) svjestan je da se mora ići korak po korak. Lani su Katalonci dominirali u skupinama, u četvrtfinalu izbacili Panathinaikos da bi zatim izgubili polufinale u Londonu.

- Prvo trebamo pokušati završiti Top 16 na prvom mjestu, zatim slijedi play-off koji će biti dugačka serija bez obzira protiv koga ćemo igrati. Prerano je za razgovore o Final Fouru. Top 16 smo sjajno otvorili, ostvarili tri bitne gostujuće pobjede i važno je da nastavimo u istom stilu. Iako imamo 8-0, u Barceloni ne postoji riječ opuštanje - sažetak je Tomićevih razmišljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 11:39