MIAMIJU NIKAD TEŽE

POČINJE NOVA SEZONA NBA LUDILA Mogu li Netsi i Pacersi zaustaviti dominaciju LeBrona i Heata?

Ono što bi društvo s Floride trebalo zabrinuti je činjenica da su jači konkurenti

Počinje 68. NBA sezona. Konačno. Četiri mjeseca nakon jednog od najboljih velikih finala unazad dvadesetak godina, serije Miamija i San Antonija, koja je otišla do sedme utakmice i koja je završila obranom naslova za Heat, dok su Spursi od titule ostali udaljeni jedan skok u obrani (prije trice za produžetak Raya Allena u šestoj utakmici), počinje novi lov na prstenje, kojem se u ovoj sezoni nada nikad veći broj NBA klubova...

Momčad u kojoj igra najbolji košarkaš svijeta LeBron James i koja je ostala netaknuta u odnosu na prošlu sezonu kad je igrala treće uzastopno finale i došla do drugog naslova za redom, jednostavno mora biti prvi favorit. Naravno - Miami Heat, za koji se od dolaska Jamesa ili navija ili ga se mrzi. Sredine nema.

Pat Riley nije trebao, a zbog Salary Capa nije ni mogao raditi nekakve dramatične rezove. Najvažnija vijest prijelaznog roka u Miamiju je novi višegodišnji ugovor koji je dobio mladi i dokazani trener Erik Spoelstra.

Što se tiče momčadi, “amnestiran” je preskupi veteran Mike Miller, a dovedeni su igrači iznad kojih stoje upitnici, no, Heat s problematičnim Michaelom Beasleyem i ozljedama sklonom Gregom Odenom može samo profitirati. Kod njih, naime, talent nije upitan te u slučaju da se Beasley smiri (čitaj: prestane pušiti marihuanu), a Odenova koljena izdrže napore NBA lige, Miami će biti čak i puno jači no što je to bio u prošloj sezoni.

Ono što bi društvo s Floride, pak, trebalo zabrinuti je činjenica da su jači konkurenti. Prije svih Indiana, koja ih je u finalu Istoka odvela do sedme utakmice, a preko ljeta se pojačala. Pacersima se vraća negdašnji All-Star igrač Danny Granger, koji se oporavio od ozljede koljena, dok je još jedan povratnik - predsjednik Larry Bird jako dobro popravio ono što je bilo problematično - klupu. Na nju će Grangerovim povratkom preseliti Lance Stephenson, a dovedeni su Luis Scola, C.J. Watson i Chris Copeland, pa će trener Frank Vogel imati velike mogućnosti sačuvati svoje startere kroz osnovni dio sezone. A Paul George i Roy Hibbert pokazali su da se mogu nositi s pritiskom doigravanja...

Pacersi su tek početak, dugo na Istoku nije bilo ovoliko dobrih momčadi. U prvom redu favorita svakako su još Brooklyn i Chicago. Netsi zato što ruskog gazdu Mihajla Prohorova jednostavno ne zanima “koliko košta naslov”, pa smo nakon Knicksa prije nekoliko godina, dobili još jednu NBA momčad u kojoj plaće igrača za sezonu prelaze 100 milijuna dolara. Najveća pojačanja su, naravno, Paul Pierce i Kevin Garnett, koji su dovedeni u razmjeni s Celticsima, no, puno manji dodatak nije ni Andrej Kiriljenko, koji je prihvatio smanjenje plaće od šest milijuna kako bi se borio za naslov prvaka. Za trenera je odmah po završetku igračke karijere imenovan Jason Kidd, uz kojeg se očekuje “eksplozija” nominalno prvog igrača ove momčadi - Derona Williamsa. A, pazite, u petorci su još Joe Johnson i Brook Lopez. U Brooklynu definitivno stanuje najveći broj NBA zvijezda.

Što se tiče Bullsa, oni nisu previše kupovali jer u Chicago je od ozbiljnijih igrača došao tek Mike Dunleavy. No, njihovo najveće pojačanje je Derrick Rose, MVP lige 2011. koji je propustio cijelu prošlu sezonu. Bez njega je Chicago igrao polufinale Istoka, a s njim cilja i naslov prvaka.

O tome sanjaju i Knicksi, no, za tako što bi Carmelo Anthony morao igrati na MVP razini jer kad ispadneš u drugom krugu doigravanja, pa se pojačaš - Andreom Bargnanijem, onda ne možeš očekivati velike stvari...

Priču o Istoku bismo zaključili s Pistonsima među koje su došli Josh Smith i Brandon Jennings, a kako je na visokim pozicijama potentni tandem Monroe - Drummond, Detroitu je mjesto u vrhu Istoka, procjenjujemo negdje oko pete pozicije.

Na Zapadu počinjemo sa Spursima. Bez obzira na to što će Duncan u travnju napuniti 38, a Ginobili je u 36, Tony Parker (31) još je uvijek u najboljim godinama za košarku, dok Kawhi Leonard (22) krupnim koracima - pokazao je to tijekom velikog finala - grabi prema zvjezdanom statusu. San Antonio ima i najboljeg NBA trenera Gregga Popovicha, sjajne šutere (Dannyju Greenu priključio se Belinelli), kvalitetnog centra (Splitter je potpisao novi ugovor) i gomilu iskustva (tu je još Diaw).

Ukratko, Spursi imaju sve, a za razliku od glavnih konkurenata - kvalitetu su pokazali na parketu.

Jer Clippersi i Warriorsi u sezonu ulaze kao papirnati favoriti Zapada. U Los Angelesu je, naime, očekivano ostao Chris Paul, za trenera je došao Doc Rivers, a momčad su pojačali Reddick, Dudley, Mullens i Jamison, dok je Golden State Stephu Curryju i Klayu Thompsonu priključio prekaljenog Andrea Iguodalu, oporavio se David Lee, a za razliku od prošlosezonskog doigravanja, i Andrew Bogut će sada biti potpuno zdrav.

Ono što Clipperse i Warriorse čini boljima od, recimo, Memphisa, koji je zadržao kompletnu momčad, odnosno Dallasa, koji je Dirku Nowitzkom priključio Ellisa, Calderona i Dalamberta, te Houstonu, koji je ljetos “osvojio jackpot” potpisom Dwighta Howarda, jest - širina. Doc Rivers i Mark Jackson na svakoj poziciji imaju barem dva kvalitetna rješenja.

Posebno poglavlje su Lakersi, odnosno Kobe Bryant pred kojim je posljednja sezona ugovora, a još uvijek nije objavljeno kad će jedan od najvećih košarkaša svih vremena zaigrati, odnosno potpuno se oporaviti od operacije puknute Ahilove tetive. Lakersi nakon dugo vremena ne spadaju u red favorita, pogotovo ako Bryant ne bude na svojoj MVP razini, i to što prije...

U sjeni borbe za naslov prvaka, ove će se sezone u NBA ligi loviti i što bolje pozicije na sljedećem NBA draftu, koji će biti - procjenjuje se - najjači u povijesti. “Glavna nagrada” je Kanađanin Andrew Wiggins, 18-godišnjak, koji je ljetos upisao Sveučilište Kansas, na kojem se sigurno neće zadržati više od godinu dana.

Podsjetimo, mjesta na draftu se određuju “lutrijom”, a veći broj poraza znači veće šanse za prvi pick. U tome (skupljanju poraza) ove bi sezone trebali prednjačiti Boston, Philadelphia, Orlando, Phoenix i Sacramento.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:51