EUROLIGA

Panathinaikos u 'drugoj brzini' pregazio Zagrepčane u praznoj Areni

Pred samo dvije i pol tisuće gledatelja u zagrebačkoj Areni košarkaši Zagreba poraženi su u drugom kolu Eurolige od grčkog Panathinaikosa sa 62-81
 Nenad Dugi / CROPIX

Prva euroligaška utakmica u Areni Zagreb, prva za Zagreb CO kod kuće. I odmah protiv prvaka Europe. Ali opet, sve nekako mlako, gotovo hladno. Zagreb i Panathinaikos došlo je gledati nešto manje od tri tisuće ljudi, što za klub koji je ne tako davno domaće utakmice igrao u Trnskom, i nije loša brojka. No, velebna Arena djelovala je pomalo otužno, 'u najvećoj dvorani u Hrvata', tih 2.500 gledatelja se - izgubilo.

A izgubili su se i Mravi. Iako Panathinaikos nije bio pretjerano zainteresiran za utakmicu. Odnosno, Zeleni su igrali točno koliko im je trebalo. A prednost je uglavnom rasla. Pa je tako Zagreb do poluvremena ubacio 22 poena (?), u prvih sedam minuta treće četvrtine dodao je - dva (?!), sa samo malo jačim gasom Panathinaikos je mogao u Areni srušiti brojne rekorde. To što je Željko Obradović već u 25. minuti sjeo na klupu, dovoljno govori...

Tek se ušlo u petu minutu, a domaći trener, 'krivi kum' na klupi Zagreba, Vlado Androić morao je zvati minutu odmora. Jer za samo četiri minute Panathinaikos je već skupio četiri skoka u napadu, a Dimitris Diamantidis je 'u drugoj brzini' do sedme imao već pet asistencija. Uvodnih 10:3 tricom je ublažio Damir Mulaomerović, u osmoj minuti je još jednu pogodio kapetan Mrava Kruno Simon za 16:12. Izgledalo je dobro. U tim trenucima je, naime, sjeo Diamantidis, no, samo je izgledalo... Jer, tamo gdje je stao možda i najveći grčki košarkaš svih vremena, nastavio je njegov nasljednik. Nick Calathes je sa 10 poena za 12 minuta donio Panathinaikosu 31:15. Pa je i on izašao. Da bi krenuo Romain Sato, koji pogađa tricu, a nakon njega na Diamantidisov asist polaže Kostas Tsartsaris za 45:22. Rezultat s kojim se otišlo na poluvrijeme.

I što je najgore, Pao je prednost od +23 izgradio 'bez da su se Obradovićevi igrači oznojili'. Sreća u cijeloj toj nesreći je bio katastrofalan šuterski dan Stevena Smitha, koji je 'kampirao' sam na liniji 6,75 i nešto bliže košu, ali u svlačionicu je otišao sa šutom 2-10...

Ništa, ali baš ništa nisu pokazali Mravi ni po izlasku iz svlačionice. Prednost je rasla, otišla je preko 30, a Androićeve igrače kao da nije bilo briga, kao da ono što se u srijedu događalo na parketu Arene nije njihov posao. Poraz je bio očekivan. Poraz se dogodio. I tu nema ništa čudno. No, problem leži u načinu. Bez želje, volje za igrom. Bez ičega. Nisu mogli Mravi napraviti puno. Nisu zapravo mogli napraviti ništa. Osim možda natjerati Panathinaikos da nešto odigra. Pa da gledatelji barem vide kako može igrati prvak Europe. Barem pet minuta. No, nije gostima trebalo, pa se nisu ni trudili.

Sean May predvodio je Zagreb s 23 poena i 9 skokova, dok je 37-godišnji veteran Damir Mulaomerović, koji je 2002. godine u dresu Panathinaikosa osvojio Euroligu, dodao 15 poena. Kod gostiju su najefikasniji bili Romain Sato s 13 poena (7 skokova), odnosno Nick Calathes i Steven Smith s 12 koševa.

U istoj skupini je CSKA kao domaćin svladao Brose Baskets sa 94-74. Kod domaćina je Nenad Krstić postigao 19 koševa bez i jednog promašaja (9-9 za dva poena, 1-1 slobodna bacanja). Još jednu dobru utakmicu odigrao je i Andrej Kirilenko s 12 koševa, četiri skoka i šest asistencija. Kod gostiju je odskakako Tibor Pleiss sa 17 koševa.

Euroliga, 2. kolo:

Skupina A:

Caja Laboral – Cantu 81-69

Redoslijed: 1. Caja Laboral 2-0, 2. Bilbao Basket 1-0 (-1), 3. Cantu 1-1, 4. Fenerbahçe 0-1 (-1), 5. Nancy 0-1 (-1), 6. Olympiacos 0-1 (-1)

Skupina B:

Zagreb – Panatninaikos 62-81

CSKA Brose Baskets 94-74

Redoslijed: 1. Panathinaikos 2-0, 2. CKSA 2-0, 3. Brose Baskets 1-1, 4. Unicaja 1-1, 5. Žalgiris 0-2, 6. Zagreb 0-2

Skupina C:

Anadolu Efes – Spirou Charleroi 79-80

Redoslijed: 1. Real Madrid 1-0 (-1), 2. AJ Milano 1-0 (-1), 3. Spirou Charleroi 1-1, 4. Anadolu Efes 1-1, 5. Maccabi 0-1 (-19, 6. Partizan 0-1 (-1)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 18:31