SPASITELJ S VIZIJOM

Mirko Novosel: Cibona će opet biti hit u Europi i Zagrebu!

'I dvorana i poslovni prostori su Cibonini. Nisu izgrađeni novcem gradskog proračuna. Nek’ si samo crtaju kak’ će nam to oduzeti'
Zagreb, 240409. Zrinjevac.Mirko Novosel, bivsi kosarkaski trener.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX

ZAGREB - Povratak Mirka Novosela, kako on sam kaže “u kompletnom, stopostotnom angažmanu”, trebao bi biti najjače Cibonino pojačanje za novu sezonu. Barem smo takav dojam stekli u utorak. Ni novi trener, nijedan novi igrač nije dobio priliku izaći pred novinare u VIP salonu na prvom katu, a dvostruki član košarkaške Kuće slavnih jest.

‘Dolazim treći put’

- Po treći put dolazim u kritičnom trenutku, ali je sad situacija puno bolja nego 1976. kad smo započeli projekt Cibone. Onda nismo imali niš’, sad imamo i dvoranu i prostorije i mladu i perspektivnu momčad, kao i te 1976., kad su onu momčad prozvali ‘Novoselovim dječjim vrtićem’. Imamo dva najbolja 20-godišnjaka u Radoševiću i Delašu, imamo najboljeg 21-godišnjaka u Bogdanoviću i još pet perspektivnih igrača. Ako realiziramo svoju viziju, a siguran sam da hoćemo, za dvije do tri godine ćemo opet biti na europskom vrhu. Učinit ćemo sve da opet postanemo hit, i u Zagrebu i u Europi - prepun je optimizma čovjek koji ima velike zasluge u stvaranju Ciboninog brenda, za kojeg će Novosel reći da je prepoznatljiv na svim kontinentima i u svim najmoćnijim državama svijeta.

Novoselu nije važno u kojoj će funkciji po treći put spasiti Cibonu. Tu je uskočio Cibonin predsjednik Vlatko Previšić i pojasnio da će Novosel volontirati kao “savjetnik za sportski razvoj”. No, već prema prvom nastupu moglo se naslutiti da će Novoselova djelatnost biti puno šira.

- Prostori i dvorana mogu biti samo Cibonini. Izgrađeni su bez ijednog dinara iz gradskog proračuna. Sve smo napravili akcijama “ciglica” i “stolica”. Postoje zakoni i pravna država. Nek’ si samo nacrtaju kak’ će nam to oduzeti. Prema posljednjoj rečenici činilo se kao da je Novosel spreman krenuti u rat sa svim Ciboninim suparnicima, ali to je bio uvod u “peglanje” odnosa s gradskim ocima.

Dogovor s klubovima

- Sretan sam što sam napravio dvoranu u kojoj svi žele igrati. Bio bih sretan da sutra, uz Cibonu i Zagreb, tu igra i Cedevita. Problema u odnosu sa Zagrebom neće biti. Napravili smo sve što je gradonačelnik od nas tražio. On voli sport, voli košarku. Od Grada ne tražimo da održava klub. Tražimo pomoć u sanaciji - zaključio je Novosel.

I dok su se na prvom katu rasipali optimizmom, “zaraza” se nije proširila do prizemlja i zaposlenika koji već sedam mjeseci ne znaju za plaću. Imaju obećanje da će do petka dugovi biti podmireni. Ako ne budu, dvorana će opet - pod ključ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:40