TRILER U ISTANBULU

FOTO, VIDEO Srbija u zadnjoj sekundi zatvorila Hrvatskoj vrata četvrtfinala SP-a!

Rašić je odlučio pobjednika s dvije solo akcije u posljednjih sedam sekundi utakmice

Hrvatska je još jednom izgubila utakmicu “u fiksu”, utakmicu koja je odlučena u posljednjoj akciji. Srbija će zahvaljujući pobjedi od 73-72 igrati u četvrtfinalu, a Hrvati će spakirati torbe i vratiti se kući.

Pobjednika je odlučio Aleksandar Rašić pobjegavši kod 70-70, sedam sekundi prije kraja Davoru Kusu za lako polaganje, a onda je protiv istog igrača izborio dva bacanja kad je na semaforu ostalo svijetliti 0-01. Pogodio je prvo, namjerno promašio drugo i srpsko slavlje moglo je početi.

Što sad vrijedi što su hrvatski košarkaši odigrali najsrčaniju utakmicu na prvenstvu, kad je i ona završila na tipično hrvatski način? Ovakvi se porazi ponavljaju iz generacije u generaciju i niz nikako ne prestaje.

Hrvatsku je u ovoj utakmici “ubio” šut za tricu. Nakon 2-5 u prvoj četvrtini Vrankovićevi izabranici do kraja utakmice pogodili su izvan 6,25 m samo tri od 19 šuteva, sva tri Marko Popović, koji je na kraju utakmice sve uzeo u svoje ruke. Nažalost, promašeno bacanje kod 69-70, nakon što je Marko Tomas ukrao loptu Rašiću, 11 sekundi prije kraja, također je jedan od trenutaka koji je donio prednost Srbima.

Joke Vranković je na ovoj utakmici bio aktivniji od drugih, odlučio ju je odigrati sa sedmoricom igrača, plus mala minutuža za Kusa, koji je u posljednje dvije defenzivne akcije postao tragična figura utakmice, dopustivši Rašiću da se prometne u junaka.

Za razliku od Vrankovića, Dušan Ivković rotirao je svih 12 igrača. Pokušavao je vraćati Teodosića i Veličkovića po nekoliko puta u pravi ritam, a od igrača s klupe dobio je pomoć koja mu je bila potrebna kad glavnim zvijezdama momčadi hrvatska obrana nije dala disati.

Taktičkih iznenađenja nije bilo. Znali smo da će Marku Tomasu zadatak biti pokušati limitirati kreaciju Miloša Teodosića, što je u prvom poluvremenu uglavnom uspijevao. Znali smo da će Ante Tomić i Nenad Krstić voditi veliku borbu, u kojoj se srpski centar pokazao uspješnijim i uglavnom bio nerješiva enigma za našu obranu.

Iako je Srbija povela sa 5-0, Hrvatska se brzo priključila i na kraju prve četvrtine mogla imati +10 da je Tomas položio za 29-19. Prednost možemo zahvaliti odličnom skoku (10-2), gdje su i po dvojica naših košarkaša bili u skoku u napadu, što im je donijelo čak osam poena iz drugog ili čak i trećeg pokušaja. Da se Vrankovićevi izabranici nisu preplašili ove utakmice vidjelo se i po svih pet pogođenih slobodnih bacanja, a do kraja su promašili samo dva.

Bilo je iluzorno očekivati da će srpska reprezentacija dozvoliti onakav propuh u reketu kakav je bio u prvoj četvrtinim, a na prvi i jedini koš Ante Tomića čekali smo do 17. minute. Ni ovo nije bila njegova utakmica.

Zato je važnu ulogu odigrao Marko Banić (6 poena, 6 skokova za poluvrijeme). Od napadačke prisutnosti važniji je bio defenzivni dio koji je obavio na Veličkoviću i Savanoviću koji su ubacili svega sedam poena.

Šteta je što smo zbog iznimnog trošenja u obrani napadački izgubili Marka Tomasa, koji je utakmicu završio sa 6 poena uz šut 3-12.

Srbija je u drugom poluvremenu preuzela kontrolu rezultata, u 36. minuti otišla i na +7, ali Hrvatska se vratila u utakmicu. No, sa žaljenjem ćemo konstatirati da je još jedna neizvjesna završnica okončana porazom hrvatskih košarkaša.

Svjetsko prvenstvo u košarci, osmina finala:

Srbija – Hrvatska 73-72 (34-36)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 15:16