NOVI REPREZENTATIVAC

DRAPEROV NASLJEDNIK Nolan Smith potvrdio: 'Već sam zatražio hrvatsko državljanstvo!'

U PH-u će dakle sigurno igrati kao stranac, ali već na ljeto bi mogao postati hrvatski reprezentativac, potencijalni Repešin prvi playmaker na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj
 Nenad Dugi/CROPIX

Priča se aktualizirala praktički onog trenutka kad je Nolan Smith sletio u Zagreb. Playmaker s NBA iskustvom u Cedeviti, koju vodi hrvatski izbornik Jasmin Repeša. Onda je još izjavio da ne bi "imao ništa protiv zaigrati i za reprezentaciju Hrvatske", pa je bilo samo pitanje trenutka kad će se nešto pokrenuti po tom pitanju...

- Da, plan je da uzmem hrvatsko državljanstvo. Već smo krenuli u realizaciju - potvrdio je Smith u ponedjeljak nakon jutarnjeg treninga na Velesajmu.

U Cedeviti se o tome još ne izjašnjavaju, ali iz njihove perspektive to zasad ne znači ništa. Nolan Smith je naime u sezonu ušao kao stranac, pa će po Pravilniku Hrvatskog košarkaškog saveza to ostati do kraja. Čak i ako dobije hrvatsko državljanstvo prije početka Lige za prvaka. U PH-u će dakle sigurno igrati kao stranac, ali već na ljeto bi mogao postati hrvatski reprezentativac, potencijalni Repešin prvi playmaker na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj.

Naime, Zoran Planinić i Marko Popović su bivši reprezentativci, a postoje naznake da će se oprostiti i kapetan iz Slovenije Roko Ukić. Tu je, naravno, još Didi Draper, no on se u najboljem slučaju može "tući" za mjesto sa Smithom jer FIBA ne dopušta više od jednog naturaliziranog igrača.

Što se tiče realizacije, tu je procedura vrlo jednostavna. Nakon što je Nolan Smith zatražio hrvatsko državljanstvo, HKS bi trebao dati pozitivno mišljenje, a potom se Ministarstvo unutarnjih poslova obraća Hrvatskom olimpijskom odboru, koji to potvrđuje. I konačnu odluku donosi MUP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 11:47