MRAVI BEZ PERSPEKTIVE

Davor Jelavić: Nikome ne bih poželio ono kroz što smo mi prošli u Trnskom

Zagreb,190210Kosarka, finale Kresimira Cosica u dvorani Trnsko izmedju KK Cibona i KK Zagreb. Na fotografiji: Krunosla Simon, Trnsko.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

Transformacija je u pričama obično obrnuta, ali ovoga puta bio je to put od labuda do ružnog pačeta u roku od nekoliko mjeseci.

Kronika posrtanja jednog kluba, koji se krajem 2011. družio s euroligašima i navijače preko jumbo-plakata pozivao da dođu gledati CSKA, Panathinaikos i Žalgiris, zaokružena je na najtužniji mogući način.

Porazom od Zadra (90-91) u komičnoj završnici dvoboja Lige za prvaka, Zagreb je navijačima servirao zadnji gorki pelin u sezoni. Aktualni hrvatski prvak doveo se u situaciju da u finišu utakmice ne želi pobijediti suparnika jer mu minimalni plus ne znači ništa, nego mora loviti produžetke u kojima će si s većom koš-razlikom ostaviti izglede za plasman u regionalnu ligu.

Generalni remont

No, čak im ni to nije pošlo za rukom. Zadar je osigurao četvrto mjesto i platit će si pozivnicu za ABA ligu (150.000 eura), a Zagreb čeka veliko pospremanje nakon svih stresova kroz koje je prošao. Pospremanje je, zapravo, preslaba riječ. Klub iz Trnskog vapi za temeljitim remontom, preustrojem ili kako god želite nazvati strukturalne promjene u kojima će trebati krenuti ispočetka. Financijski, kadrovski, logistički...

Iako će dužnosnici kluba, počevši od predsjednika Davora Jelavića pa do voditelja press službe Damira Klekara, ustvrditi da se ne događa ništa dramatično, to sasvim sigurno nije opis situacije koji koriste vanjski promatrači, navijači, pa i sami igrači. Krunoslav Simon u utorak je otišao toliko daleko da “nije mogao reći da će klub opstati”. OK, tako kritično nije, Zagreb će preživjeti, no pitanje je u kakvom ruhu i s kakvim ambicijama u bližoj budućnosti.

- Sezonu smo završili u skladu s mogućnostima. Bez izvora sredstava i bez podrške nije moguće napraviti rezultat, a ova naša situacija samo je odraz stanja u društvu. Nećemo stajati, idemo dalje s mladim igračima i svijetlom perspektivom - nudio je optimizam dan nakon poraza od Zadra predsjednik Jelavić.

No, kako je moguće da je Zagreb odvezao takav rezultatski spust? Sezonu koja je počela obećavajuće zaključio je na sporednom kolosijeku hrvatske košarke, miljama daleko od dosega kojima je težio.

Rezanje budžeta

- A kako ne bi bilo moguće? Morali smo rezati budžet, zahvaliti se strancima koji su imali veće ugovore i osloniti se na mladi, domaći kadar. Danas mogu uspjeti samo klubovi koji imaju novca. Nitko ne proizvodi niti zarađuje novac, svi žive od sponzora i donacija. A mi to nemamo.

Zvuči paradoksalno, ali sudeći prema Jelavićevim riječima, Zagreb je sam sebi presudio igrajući u Euroligi.

- Jedna domaća utakmica u Areni koštala nas je 130.000 kuna. To si očigledno nismo mogli priuštiti. No, radi se samo o odrazu stanja naše košarke. Mi smo kao prvaci Hrvatske u Euroligi doživjeli takve probleme kakve nitko prije nije doživio. I nikome ih ne bih poželio - dodao je Jelavić.

Prvi sljedeći potez uprave kojoj je na čelu bit će rješavanje dugova.

Nagomilani dugovi

- Ne želimo nikome ostati dužni. Ima igrača kojima ugovor istječe, oni mlađi će ostati, ali valjda su sada mnogi shvatili da se bez vlastitih igrača ne može stvarati uspješan klub. Predložit ću novome treneru, tko god to bio, da Dario Šarić bude novi kapetan, jer on je to svojim igrama zavrijedio - kaže Jelavić, koji je i prije nešto više od mjesec dana predlagao da sezonu na svojim leđima iznese juniorska momčad.

Hoće li taj novi/stari trener biti Dražen Brajković, kojem je ugovor istekao?

- Razgovarat ćemo o tome, zašto ne? Za razliku od svojih prethodnika, pokazao je hrabrost i kao čovjek i kao trener. Nije se, primjerice, bojao Šariću dati minutažu. Prema nama je bio pošten i u teškoj situaciji izvukao najbolje što je mogao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 13:41