VRAĆAJU 'LOPTICU'

Cibona: Grad je vlasnik dvorane, ali ne i lokala!

Direktor Knego iznio je podatke prema kojima je Cibona iz gradskog proračuna u posljednje četiri godine dobila 36 milijuna kuna
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Sve ono što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao o Ciboni u ponedjeljak obraćajući se predstavnicima medija, danas su Cibonin direktor Andro Knego i tajnik Marko Filipović odlučili pobiti, služeći se dokumentima i argumentima.

Gradonačelnik je rekao da Cibona svake godine od Grada dobiva “isto koliko i Dinamo, između 15 i 20 milijuna kuna”.

- Da se radilo o tolikim iznosima, danas ne bismo sjedili ovdje i razgovarali o dugovima. U posljednje četiri godine Cibona je od Grada dobila sljedeće iznose: za 2007. godinu 7,300.000 kuna, za 2008. godinu 10,624.000, za 2009. godinu 9,357.000, a u 2010. godini 8,728.000. Iz tih je sredstava klub svake godine izdvajao 2,5 milijuna kuna za održavanje dvorane - tvrdi direktor Knego.

Klub našao agenciju

Bandić je iznio ponudu Grada koju je Cibona odbila, a koja je uključivala preuzimanje kredita (23,000.000 kuna) u Zagrebačkoj banci dok bi Gradu zauzvrat bili vraćeni (!) njegovi prostori na koje se Cibona, kako tvrdi gradonačelnik, nezakonito upisala kao vlasnik 1996. godine.

- Odlukom Gradske skupštine od 10. siječnja 1996. godine Grad je postao vlasnik svih sportskih objekata i upisan je kao vlasnik KC-a Dražena Petrovića u Savskoj 30. Cibona je osam dana ranije upisana kao vlasnik u Sportsko-poslovnom objektu Cibona na adresi Savska 28. Do toga nije došla nikakvom kriminalnom radnjom ili falsifikatima, kako tvrde iz Grada - istaknuo je tajnik Filipović.

Računica je jednostavna. Kad je dizala hipotekarni kredit u Zagrebačkoj banci, Cibonini su prostori procijenjeni na 48 milijuna kuna, a na tržištu bi se za njih vjerojatno moglo dobiti još barem deset posto više. Grad ih je mislio preuzeti vraćajući 23 milijuna kuna kredita. Cibona je to odbila i pronašla drugo rješenje - financijsku agenciju koja bi preuzela kredit, upisala se kao vlasnik i na sljedećih deset godina dala nekretnine klubu u “leasing” te s još deset, 15 milijuna kuna pomogla financijski oporavak Cibone. Gradski odgovor bilo je podizanje sudske tužbe kojom se Ciboni osporava vlasništvo nad nekretninama, zbog čega su one sad pod blokadom.

U četvrtak s Fenerom

- Ne može biti slučajno što se to baš sad dogodilo, a 14 godina Grad nije znao da su to njegovi prostori - rekao je Knego, ali i odmah ponudio pomirljive tonove: - Ne želimo se tužiti. Želimo s Gradom naći mir i suradnju.

Knego je najavio i skoro sazivanje izvanredne izborne skupštine kluba na kojoj će mandati vodećih ljudi biti na raspolaganju. Na kraju nije zaboravio sve prijatelje i navijače Cibone pozvati u četvrtak u 18.30 sati na utakmicu 2. kola Eurolige protiv Fenerbahçea. Tada će, barem dva sata, u Draženovu domu na vlasti biti - košarka i košarkaši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:17