U PAKLU ARENE

CEDEVITA UOČI BEOGRADA Repeša: 'U jednoj utakmici sve je moguće i idemo tamo s namjerom da odemo do kraja '

 Goran Mehkek / CROPIX

Otkad nastupa u ABA ligi, Cedevita je 11 puta gostovala u Beogradu. I dva puta pobijedila. Jednom FMP, a jednom Crvenu zvezdu. Pobjedu protiv Partizana u Pioniru još čeka. I čekat će je najmanje do sljedeće sezone s obzirom na to da se polufinale ABA lige igra u Kombank Areni, gdje su beogradski euroligaši na najvećim utakmicama znali okupljati više od 20 tisuća navijača. Na tom parketu će se u četvrtak i petak dijeliti regionalne ulaznice za Euroligu, a Cedevitu čeka Partizan, koji je posljednji put na Final Fouru izgubio u Tel Avivu 2012. i dobio 10 utakmica na pet od posljednjih šest završnih turnira...

Cedeviti na putu do Eurolige stoji, dakle, apsolutni vladar regije više od pola desetljeća. Međutim, Cedevita je ove sezone u osnovnom dijelu bila ispred Partizana, a iako to ne znači baš ništa s obzirom da se ipak igra u Beogradu, ta činjenica sama po sebi odbacuje etiketu autsajdera.

Kakvima se u zagrebačkom klubu i ne smatraju.

- Svjesni smo da ćemo igrati u ambijentu, koji je čak i prenaglašeno domaćinski. Svjesni smo isto činjenice da je to utakmica u kojoj je ulog strašno velik i sa svoje strane napravit ćemo sve da odigramo što bolje možemo i da dobijemo. Znamo da su i mnogi euroligaši gubili tamo, ali u jednoj utakmici je sve moguće i idemo s namjerom da odemo do kraja - kaže trener Jasmin Repeša.

Da bi mu se želja ostvarila, Cedevita do kraja tjedna mora udvostručiti svoj učinak u Beogradu unazad pet godina. Ali da mogu igrati s Partizanom, pokazali su pobjedom u Domu sportova dok je Duško Vujošević još imao Dragana Milosavljevića i Tarencea Kinseya, baš je bio došao Milenko Tepić, dok su sada tu Saša Pavlović i Davis Bertans.

- U prvom dijelu nedostajala im je šuterska dimenzija, koju su dobili s Pavlovićem i Bertansom. Uvijek su bili jaki u skoku, obrambenom i napadačkom, a sada su raznovrsniji.

Ne skriva Repeša svoje adute za Final Four. Barem ne one očite. Agresivna obrana i kontrola skoka trebale bi se podrazumijevati, kao i treći segment košarke kakvu Cedevita igra ove sezone...

- Mi imamo takvu kemiju da smo u stanju dobro trčati. Tu smo, objektivno, u prednosti. Kad se radi u trčanju na obje strane.

Hrvatska će prvi put na Final Fouru ABA lige imati dva kluba, što posebno raduje našeg izbornika Jasmina Repešu.

- To je za svaku pohvalu. Šteta što se FF ne igra na neutralnom terenu. Međutim, mislim da ovi rezultati, kao i onaj reprezentacije s Eurobasketa, podižu zanimanje za košarku i mislim da je to dobra prilika za sve potencijalne reprezentativce da pokažu zaista koliko vrijede.

Poruka je to vjerojatno i nekim njegovim momcima, kandidatima za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj.

A da bi dobio Partizan u Beogradu, trebat će sve od baš svakog igrača. Odnosno, Nolan Smith će morati zabijati, Luka Babić trčati, a Goran Suton pogađati kao u prvom dijelu sezone, dok će puno toga biti i na leđima Jusufa Nurkića, koji je u posljednjoj utakmici protiv Partizana (15 poena, 5-5 iz igre, osam skokova) pokazao da može dominirati protiv Vujoševićevih centara.

A Nurkić je jedan od onih ( Dario Šarić, Bogdan Bogdanović...), koje će na ovom Final Fouru pratiti brojni NBA skauti.

- S obzirom na talente s ovih prostora, NBA će ove godine znatno više popratiti završni turnir ABA lige, nego Final Four Eurolige. To su informacije od ljudi koji rade za NBA. U svakom slučaju, ako postoji izazov, onda je to da se pokaže i pojedinačna i momčadska vrijednost - zaključio je Jasmin Repeša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 09:39