ABA LIGA

CEDEVITA U CRNOJ SERIJI Repešini igrači počastili Igokeu, uvjerljive pobjede Cibone i Zadra

U susretu 12. kola ABA lige košarkaši Cedevite su u gostima nakon produžetka poraženi od Igokee sa 89-96 (46-43, 80-80)
 Ronald Goršić / CROPIX

IGOKEA - CEDEVITA 96-89 (80-80)

Cedevita je doživjela i četvrti poraz zaredom. Nakon onog od Oldenburga u Domu sportova, te u Podgorici i na Sardiniji, momčad Jasmina Repeše pala je i u Laktašima. Igokea je slavila u derbiju 12. kola ABA lige tek nakon produžetka u kojem Cedevita nije došla ni blizu nakon što ga je domaćin otvorio sa 11-1.

S obzirom da je Branko Jorović u prvom poluvremenu zabio 23 poena s pet trica iz isto toliko pokušaja, Cedevita je sjajno stajala. Igokea ni u jednom trenutku nije otišla preko pet razlike. Jorović je sjajno koristio to što se obrana Cedevite fokusirala na Nemanju Gordića i Teddyja Gipsona, no, zato je u Laktašima Jasmin Repeša imao čak dva "jokera". Allana Raya i kapetana Marina Baždarića, koji su se s kombiniranim 21 poenom pobrinuli za prednost od tri razlike na odmoru...

Ray je svih 11 poena (tri trice) ubacio u prvoj četvrtini, nadovezao se Baždarić sa svojih 10 u drugih 10 minuta, njih dvojica parirali su Joroviću, pa su se Cedevita i Igokea tijekom cijelog prvog poluvremena izmjenjivale u vodstvu.

Ono što nije funkcioniralo dobro, bila obrana, pogotovo Zubčićeva na Joroviću. A kad je to proradilo, Cedevita je u trećoj četvrtini počela graditi prednost. Dvije dobre obrambene reakcije Tomislava Zubčića, te četiri poena za redom Luke Babića donijele su +10 (58:48) u 26. minuti.

Odgovor Igokee bila je serija 6-0, koju je teškim šutom sa četiri metra prekinuo Baždarić. U tom je razdoblju puno problema Cedeviti stvarao debitant Lance Williams, koji je toliko snažan da ga malo koji centar u ABA ligi može izgurati. Nije to polazilo za rukom ni Miru Bilanu, a čak ni Jusufu Nurkiću.

I tako je domaćin počeo topiti zaostatak, do 29. minute ga prepolovio (57:62), a tek u 37. izjednačio (74:74) nakon serije slobodnih bacanja.

Kako Cedevita nije utakmicu zatvorila kad je imala priliku, Igokea je to iskoristila. Pa je 25 sekundi prije kraja Siniša Štemberger pogodio tricu za 80:80 nakon što su i Gordić, i Jorović, i Williams "podijelili" (svaki je pogodio jedno od dva) bacanja. Ta trica je osigurala produžetak jer posljednji napad Cedevite u osnovnom dijelu nije ličio ni na što. Allan Ray je uzeo loptu, udriblao do kraja i bacio "floater", koji nije došao ni blizu. A još je Gordić stigao šutnuti i promašiti tešku tricu...

Kad je dodatnih pet minuta Bilan otvorio sa samo jednim bacanjem, a Igokea povela 82:81, prvi put još od prvog poluvremena, Nolan Smith je promašio oba puta s linije, te otvorio mogućnost domaćinu da krene u odlučujuću seriju...

Kod Cedevite najbolji su bili Marino Baždarić sa 16 poena, Nolan Smith je upisao 14 koševa i 7 asistencija, a Miro Bilan 13 koševa i 11 skokova. Igokeu je predvodio Branko Jorović sa 26 poena.

CIBONA - ŠIROKI 91-80

Cibona je, možda i lakše nego se očekivalo, izašla nakraj sa Širokim te pobjedom od 91:80 zadržala priključak vodećima u regionalnoj ligi. Nakon dugo vremena posebno je nadahnutu utakmicu, naročito u prvome poluvremenu, odigrao DJ Strawberry koji je za 34 minute igre ubacio 26 poena, uhvatio pet skokova te podijelio pet asista. K tome Cibonin je Amerikanac grizao u obrani, doduše u samo u prvom poluvremenu, a i istrčao je svaku šansu koju je ponudio gost.

Široki je zaključio utakmicu sa 14-26 za tri poena, a kad su u trećoj četvrtini povezali pet trica ( Jones, Bošnjak, Bilinovac i dva puta Petrović) gosti su u 28. minuti stigli i na 59:54. Međutim, svaki put kad bi Cibona došla u opasnost kao da je ubacila u višu brzinu i učas pobjegla gostu.

- Jedino vrijedno iz ove utakmice je to što smo pobijedili. Nikako nemogu biti zadovoljan neshvatljivom dekoncentracijom u drugom poluvremenu, nije moguće da nas Jones toliko puta probije na desnu stranu, a upozoravali smo da može probiti jedino na desnu. To je nažalost, stvar koncentracije. U nekim stvarima se popravljamo, neke, nažalost, loše stvari ponavljamo i to me brine - reći će Slaven Rimac, Cibonin trener.

ZADAR - RADNIČKI 89-76

Zadrani su dobro brodili prema pobjedi. Slično kao i na otvaranju utakmice Radnički je imao problema s realizacijom, a Zadar je držao kontrolu reketa i mogao je razvijati osmišljene napade pri čemu je planski trošio i dosta vremena. U šest i pol minuta drugog dijela Radnički, koji je imao prilično jednostavne kretnje i u pravilu za šut tražio slobodnoga igrača, uspio je ubaciti svega 10 poena. Dvije i pol minute prije kraja bilo je 85:72, a Radnički je promašio napad i Zadar se mogao mirno usmjeriti prema pobjedi. Sobinov 21 poen došao je za 87:72 minutu i pol prije kraja, tu je sve bilo jasno...

Inače, efektom tricom sa sirenom Prostran je zaključio treću četvrtinu u kojoj je Zadar tako došao do osam poena (68:60) prednosti prije zadnjih 10 minuta. Inače, ta je četvrtina domaćinu donijela velikih 14 razlike (59:45) u početku, ali poslije puno konfuznih minuta s nesuvislim napadima i problemima u obrani (jedan od problema bila je i četvrta osobna Josipa Sobina) što je Radnički iskoristio i nizom od 10 - 0 došao na svega četiri razlike. Ipak, zadnje minute Zadar je odigrao nešto koncentriranije, dobro i u obrani pa je zadržao vodstvo.

A prvo je poluvrijeme bilo dosta zanimljivo. Zadar je na početku odmaglio na 14:2 najviše zbog toga što je dobro kontrolirao svoj reket poslije suparnikovih brojnih promašaja, ali Radnički je uspio podignuti realizaciju i prva je četvrtina završena s relativnomalom prednošću Zadra u čijim je redovima Šutalo ubacio pola (10) poena u tom razdoblju. Druga četvrtina obilježena je mnoštvom poena na objema stranama u čemu je Zadar bio nešto bolji. Domaćin je dobrim dijelom živio od Sobinovih poena (13, 7 - 7 iz igre i dodatno slobodno bacanje) koji je nosio napade, a pridodavali su se Prostran, Lawrence i Dijan. Na drugoj je strani Marko Brkić imao izvrsnu tricu (4 - 5), pomogao je i Dušan Mlađan, no Radnički je, ipak, prvo poluvrijeme završio s minus devet poena. U tih 20 minuta Zadrani su imali visok postotak (58) ubačaja iz igre i što je zanimljivo, svega dvije izgubljene lopte. I još, početna je postava Zadra ubacila 27, a igrači s klupe svega poen manje, 26.

Marko Šutalo s 22 koša i Josip Sobin s 21 bili su najbolji Zadrovi strijelci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 06:25