BOLESNIK IZ TRNSKOG

Cedevita ima Tedeschija, Cibona Bandića, a Zagreb gomila dugove...

 Nenad Dugi / Cropix

Na putu prema dolje jedino što trebaš više nemaš, tako glasi jedan od vječnih Ripperovih stihova. Hrvatski košarkaški prvak KK Zagreb više nema puno novca, izgubio je dio identiteta i navijača, a igrački kadar se osipa. Prije godinu dana zamišljali su se kao nova Cibona, a danas se bore da zaustave slobodni pad koji traje mjesecima i koji je zaprijetio prerastanjem u raspad.

Rezultatski potop

Ni rezultatski neće biti kao lani kada su osvojili dvostruku krunu. Sto i pedeset tisuća kuna uloženih u kupnju domaćinstva Kupa nije donijelo povrat uloženih sredstava u vidu Ćosićeva trofeja. Danas se čini da bi im bilo bolje da su ih preusmjerili na plaće igračima, barem onima koje bi i u budućnosti željeli gledati u nekada žutom, a danas bijelom dresu.

Kasun će jedini ostati

Tijekom sezone “mravi” su se u hodu rješavali balasta, ali dok su otpadali oni od kojih ionako nije bilo koristi ( Garnett, Dia), nitko se nije zabrinjavao. Danas je drugačije jer je Zagreb počeo jesti vlastitu supstancu. Jučer je Sean May otišao u talijanski Montegranaro, sutra će se isto (vjerojatno španjolska Unicaja) dogoditi kapetanu i najboljem košarkašu u klubu Kruni Simonu, a oznaka “na prodaju” stoji i uz fotografije Saše Ožbolta, Josha Heytvelta, Damira Rančića... U istom bi statusu bio i Mario Kasun, ali iz obiteljskih razloga želi ostati u Zagrebu. Ne zna se ni što će jedan od najtalentiranijih europskih tinejdžera, Dario Šarić, učiniti kada sredinom travnja osjeti prednosti punoljetnosti.

Trnsko nije Toranj

Zagreb nedvojbeno plaća danak potezima iz nedavne prošlosti. Nestankom političke moći vodećih ljudi kluba Davora Jelavića i Tomislava Karamarka (barem kada je u pitanju KK Zagreb) presušila su vrela novca s kojim su u Trnskom i u transferima pobjeđivali i Cibonu i Cedevitu i Zadar. Navodno ne pristiže ni od gradske vlasti i sponzora (HEP, INA, Croatia osiguranje) već prije obećan i potpisan novac. Duguje se većini košarkaša i trenera i iako su ti iznosi manji od Ciboninih dugova, ni javnost, ni politika se neće ponovno senzibilizirati kako bi se zaustavila silazna putanja još jednoga zagrebačkog košarkaškog kluba.

Predaja u borbi za titulu

Potpisivanje dozvole za odlazak usred sezone najboljim igračima, i to samo nekoliko tjedana nakon što su dovedeni novi košarkaši poput Markote i Morovića, sugerira predaju u borbi za naslov prvaka i Euroligu.

No, takvo je ponašanje povezano sa zdravim razmišljanjem jer se KK Zagreb, čini se, umjesto odlaska u nove financijske dubioze koje mogu samo primiriti, a nikako ugasiti požar, odlučio za spašavanje onoga što se spasiti može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 09:49