GAZDA NE POPUŠTA

Bandić: Ne možete dati lisicama da čuvaju kokoši

Aktivisti "Akcije za spas Cibone" iznijeli su svoj plan i zastupnicima u Gradskoj skupštini i gradonačelniku Milanu Bandiću koji im je poručio: "Podržite vi moj projekt"

Prije 25 godina, kupujući ciglice i stolice, navijači Cibone dobrim su dijelom financirali izgradnju dvorane koja je tada bila najmodernije sportsko zdanje u Zagrebu. Cibona je tada bila na vrhuncu moći, svaka utakmica bila je rasprodana. Dražen Petrović zaluđivao je košarkaške fanove gdjegod se pojavio.

Danas je od svega ostala hrpa sjećanja, a na velike trenutke iz povijesti podsjećaju još samo fotografije na zidu dvorane koja nosi Draženovo ime. Oni koji su u proteklih 25 godina upravljali Cibonom ostavili su klub u milijunskim dugovima, a da se rezultatima nikada nisu približili vremenima kad su “vukovi” harali Europom. Cibona je postala problem, lopta kojom se nabacuju gradonačelnik i zastupnici u Gradskoj skupštini, sredstvo za skupljanje jeftinih političkih bodova.

No, ima u Zagrebu, a sigurno i izvan njega, još ljudi kojima je stalo do Cibone, koji se sjećaju vremena kad je Dražen bio predvodnik najboljeg čopora u Europi. Ima među njima i onih koji imaju ideju kako pokušati pomoći Ciboni, a da se pritom ne zadire u gradski proračun. Oni su okupljeni u građanskoj inicijativi “Akcija za spas Cibone”. Prvo su pokrenuli akciju trominutne šutnje na utakmici s Barcelonom, dva dana kasnije progovorili su o svom programu u 5 do 12 na Tuškancu, a u utorak su, uoči sjednice Gradske skupštine, predstavili i treći prijedlog sanacije duga tog zagrebačkog košarkaškog kluba. Ispred zgrade gradskog parlamenta u Ćirilometodskoj dijelili su plave bedževe s natpisima “Naša stranka je Cibona” te iznijeli projekt nazvan “Mozaik spasa”.

Na tragu prodaje nekadašnjih ciglica, zamislili su gradnju zida dužine 200, a visine tri metra u Ulici Florijana Andrašeca, paralelno sa željezničkom prugom.

- Zid bi virtualno bio podijeljen na šest milijuna malih kockica po cijeni od 10 kuna, a sva bi prikupljena sredstva bila namijenjena Ciboni - rekao je Andrej Šimatić iz građanske inicijative.

Svaka osoba mogla bi kupiti paket od minimalno 20 povezanih kockica, na kojima bi bilo moguće upisati poruku, vlastito ime ili logotip tvrtke. U sredini zida bio bi prikaz Dražena Petrovića, dok bi se prostor oko njega prodavao na aukciji po nešto višoj početnoj cijeni.

- Uz Draženov lik postavili bismo natpis “Budite vječno uz Dražena”. To bi bio vječni zid, a vjerujemo i turistička atrakcija. Jer, osoba iz New Yorka koja bi internetskim putem kupila svoj paket kockica sigurno bi jednog dana posjetila Zagreb i taj zid - dodao je Andrej Šimatić.

“Mozaikom spasa” ukupno bi se prikupilo 60 milijuna kuna, što je, kako navodi gradonačelnik Milan Bandić, pola Ciboninog duga.

Aktivisti su Bandića, dok je ulazio u Skupštinu, pozvali da podrži njihovu inicijativu te mu pokušali dati bedž. Bandić je samo prošao pored njih te im odgovorio: “Podržite vi moj projekt.”

Aktivisti su pozvali i druge zastupnike, od kojih im je većina dala podršku. HDZ-ov Miroslav Ćiro Blažević tako je rekao kako je Cibona institucija koja je proslavila Hrvatsku diljem svijeta.

- Cibona se mora spasiti. Taj košarkaški klub značajan je faktor u hrvatskom športu. Oni koji toga nisu svjesni gledaju osobni, a ne nacionalni interes - rekao je Ćiro.

Na aktualnom satu Gradske skupštine Bandić je još jednom ponovio kako u Ciboninu blagajnu neće uplatiti ni lipe dok cijela Uprava ne podnese ostavku.

- Ne možete dati lisicama da čuvaju kokoši. Dok je ovo društvo u Ciboni, i dok sam ja gradonačelnik, nećemo dati ni lipe. Cibona je jedini klub u Hrvatskoj koji je ilegalno uknjižio prostore koje koristi. Tijekom ovih godina napravili su duplo veći dug nego te nekretnine vrijede. Na sljedećoj sjednici Gradske skupštine imat ćete prilike podići ruke za preuzimanje Ciboninog duga i prostora te za okretanje nove stranice za Cibonu - poručio je Bandić gradskim zastupnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 12:18