PROBLEMI 'POD TORNJEM'

Ako Goran Vrbanc ne popusti, Cibona će morati u stečaj

Bez devetorice novih igrača Cibona neće imati dovoljno košarkaša s kojima bi mogla igrati kvalifikacijski turnir Eurolige i početi novu sezonu
 Ronald Goršić / Cropix

Zagreb - Nova uprava, novi igrači, nova sezona - stari problemi. Cibona je opet u drami. Do ponedjeljka moraju skupiti novac ili potpise igrača koji su klub prijavili Arbitraži HKS-a zbog dugovanja koja se vuku iz prošle, a u slučaju Gorana Vrbanca i iz nekoliko prijašnjih sezona.

- Kakvo je stanje? Ne znam više što bih rekao na to pitanje. Stanje je takvo da u utorak mogu poslati klub u stečaj - rekao je direktor Cibone Zdenko Antunović, uz popratni teški uzdah na kraju rečenice.

Karlo Vragović, Jure Lalić, Marin Rozić, Mario Delaš, Drago Pašalić, Mario Filipović i Goran Vrbanc su imena igrača koji Cibonu drže u šahu. Vragović, Lalić i Rozić imaju ugovor s Cibonom i za sljedeću sezonu, Delaš i Pašalić su još u pola prošle sezone otišli za sigurnijim ponudama, Filipović i Vrbanc nemaju novi klub. U petak je, kao mač nad Ciboninom glavom, visio još samo Vrbančev potpis.

Odgoda potraživanja

- S ostalima smo se dogovorili, potpisali su da će čekati do 1. siječnja s isplatom dugovanja. Samo s Vrbancom dogovor nije postignut - rekao je Antunović, uz dodatak:

- Radim devet mjeseci bez plaće, činim nadljudske napore da bih spasio klub stečaja.

Na primjedbu da je “znao u što ulazi”, direktor će reći:

- Da sam znao sve ovo što danas znam, sigurno se ne bih u to upuštao. Čini mi se da svi žele da ovog kluba više nema.

Antunović će reći i da se Cibonin dug popeo na preko 100 milijuna kuna, da su se gotovo svakodnevno pojavljivali novi vjerovnici.

No, većina ih ne može utjecati na to hoće li i s kojim sastavom “vukovi” zaigrati na kvalifikacijskom turniru Eurolige u Vilniusu, a tjedan dana kasnije krenuti i u novu sezonu regionalne lige. Vremena ima do ponedjeljka. Ako do tada ne isplate ili nagovore Vrbanca da im da još jednu priliku, Josip Bilić će obznaniti već napisanu odluku.

Prijava Arbitraži HKS-a

- Cibona neće moći za novu sezonu licencirati nove igrače. U klubu za to znaju otkako su ih spomenuti igrači prijavili Arbitraži HKS-a.

Željeli smo čuti i Vrbančevu stranu, no bivši Cibonin igrač nije bio dostupan za komentar. Prije nego što Vrbanca proglasite “zločincem” u ovoj priči, treba se vratiti u prošlost. Treba se sjetiti da se radi o igraču koji nije želio primati plaću dok je bio ozlijeđen, a karijera mu ugrožena. Uvijek je bio posljednji u redu kad su se riješavali dugovi i gotovo dvije godine je trenirao i igrao bez da je primao ikakav novac. Možda je, nakon svega, sam sebi rekao - dosta je bilo. Možete li mu zamjeriti?

Ukoliko Vrbanc ostane uporan, a Cibona ne nađe spasonosno rješenje, čak devetorica igrača neće imati pravo nastupa u Vilniusu. Radi se o trojici Amerikanaca, Antwainu Barbouru, Brianu Chaseu i Demonteu Harperu, te šestorici domaćih igrača, Goranu Sutonu, Andriji Žižiću, Damjanu Rudežu, Pavlu Marčinkoviću, Hrvoju Kovačeviću i Josipu Blajiću.

Odluka u ponedjeljak

Prošle godine su Cibonu mučili isti problemi, ali su njihovo rješavanje mogli odgađati sve do veljače i završnog turnira Kupa Krešimira Ćosića, kad su se Josipu Biliću nosili papiri s potpisima vjerovnika za trajanja prve polufinalne utakmice.

Novi pravilnici takve apsurdne situacije više ne dopuštaju. Dok ima dugova (važna je samo prošla sezona), nema igranja. Sviđalo se to nekome ili ne, tako bi trebalo biti. Ostaje samo pitanje je li takva odluka trebala biti donijeta prije početka srpnja, kad ju je izglasao Upravni odbor HKS-a.

Najkasnije u ponedjeljak znat ćemo hoće li projekt nove Cibone propasti i prije nego što se zahuktao, hoće li Zagreb i Cedevita izgubiti jedinog ozbiljnog konkurenta u borbi za euroligaško mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 05:41