POGLED NA FINAL FOUR

Aco Petrović: U finalu s Cibonom, Partizan je blagi favorit

Cibona i Partizan su favoriti u polufinalu. No, Cibonu protiv Olimpije čeka utakmica s nekoliko zamki, a Partizan se dosad uvijek mučio s Hemofarmom
 Boris Arbanas / Cropix

ZAGREB - U potrazi za čovjekom koji bi najavio završni turnir NLB lige, a da nije izravno uključen u događaje na parketu, nije trebalo puno razmišljati. Teško je naći kompetentniju osobu od Ace Petrovića, kad su u pitanju gotovo svi segmenti. U Ciboni je stvorio igračku i dobar dio trenerske reputacije, a pridonijet će spektaklu u Areni na više načina.

Uoči dvoboja Cibone i Olimpije izaći će na parket zajedno sa suigračima iz Cibonine generacije koja je prije 25 godina u Ateni osvojila Kup prvaka, a na ovom se turniru vraća i poslu stručnog televizijskog komentatora, kojeg prema općoj ocjeni nitko u Hrvatskoj ne može bolje odraditi.

- Imao sam neka neugodna iskustva u prošlosti i nisam očekivao taj poziv. No, smatram da smo svi koji možemo obvezni pomoći košarci na bilo koji način, sada kada je u škripcu - objasnit će Petrović povratak pred mikrofon.

Ovaj bi završni turnir NLB lige mogao pomoći povratku košarke na veliku scenu. Naravno, ukoliko se poklope svi elementi. Dva najvažnija su dobro popunjena dvorana i Cibona u finalu. Uz konstataciju da će “cibosi” u dvoboj protiv “zmajčeka” ući kao apsolutni favoriti, Petrović upozorava na nekoliko zamki koje taj dvoboj donosi.

- Prva zamka su tri playmakera, Ilievski, Ožbolt i Klobučar, koji će dobar dio utakmice zajedno biti na parketu. Sva trojica mogu prevesti loptu i organizirati napad, čime će biti otupljena oštrica Cibonine obrambene agresivnosti. Siguran sam da će Zdovc organizaciju prepustiti onom igraču kojeg neće čuvati Gordon. Druga zamka su dvije četvorke, Aleksandrov i Bavčić, s kojima će Olimpija igrati veći dio utakmice. Oni se odlično ‘odmataju’ i prijete šutom za tricu. Te će stvari Cibona morati od početka iskontrolirati.

• Prije nego što završi dvoboj Cibone i Olimpije, ime prvog finalista bit će poznato:

- Partizan je favorit, ali dosadašnji dvoboji s Hemofarmom pokazuju samo jedno: odlučivala je jedna lopta koja je u pravilu išla na stranu Partizana. Hemofarm je momčad s iznimno dobro podijeljenim ulogama, a jedna je od rijetkih ekipa u Europi koja ima protutežu za Vraneša i Marića. Zato se Partizan redovito muči s njima.

• Cibona je prva ušla u dvoranu, ima dva dana treninga više od ostalih...

- U odnosu na Olimpiju ili Hemofarm to može biti prednost, ali ne u odnosu na Partizan.

• Partizan čeka i Final Four Eurolige?

- Ne razmišljaju oni o tome. Kad bi to bilo tako, moglo bi im se dogoditi da izgube prvu utakmicu i u Zagrebu i u Parizu. I što su onda napravili?





• Ako favoriti prođu, Cibona i Partizan sudarit će se u nedjelju u finalu:

- I reći ću da je Partizan u toj utakmici blagi favorit. Kao što za Olimpiju ništa ne znači 2-0 protiv Cibone, tako ni Ciboni ništa ne znači 2-0 protiv Partizana.

• Cibonine prednosti?

- Domaći teren. Podrška s tribina uvijek puno znači, a u takvim okvirima može se dogoditi da tri do pet važnih lopti bude presuđeno u korist domaćina - zaključit će Aco, uvijek zanimljiv i bez dlake na jeziku.

Satnica događanja u Areni

Petak, 23. travnja

17.15 Partizan - Hemofarm

20.15 Cibona - Union Olimpija

Nedjelja, 25. travnja

15.00 Košarka u kolicima - finale NLB lige

17.15 Finalna utakmica NLB lige

Drago mi je zbog Bečića, Ušića, Vukičevića...

Uloga stručnog komentatora neće omesti Acu Petrovića da se na parketu pridruži suigračima s kojima je prije 25 godina u Ateni osvojio prvi od dva Cibonina Kupa europskih prvaka.

- Drago mi je što će se to dogoditi, prvenstveno zbog suigrača koji su živjeli u sjeni, poput Ušića, Bečića ili Branka Vukičevića. Kad se već nije obilježavalo pet, deset, petnaest ili dvadeset godina, dobro je i ovo. U odnosu na sve dosada učinjeno po tom pitanju u ovih 25 godina, ovo je svjetlosni napredak - rekao je Petrović.

Povratak publike košarci

- Ne mora nužno značiti, za to se mora posložiti puno stvari. Cibona prvo mora ući u finale, idealno bi bilo kad bi osvojila naslov, ali i kvaliteta utakmica mora biti visoka. Svi se segmenti moraju posložiti da bi ovo bio nekakav zamašnjak povratka košarke na pozicije gdje je nekada bila.

Rezultatski uspjeh

- S obzirom na turbulentnu sezonu koja je iza Cibone, ovo bi sigurno bio vrijedan naslov. Nije lako raditi, igrati i pobjeđivati kad niste adekvatno logistički i financijski praćeni. Zbog svega toga bi osvajanje NLB lige imalo dodatnu težinu.

Financijski oporavak

- Volio bih da to bude početak, ali nisam optimist. Čini mi se da je olako propuštena prilika s ulaskom Atlantica, jer su takve firme danas iznimna rijetkost. Na novac od državnih tvrtki možete zaboraviti. Medijski će efekt biti tu, ali nisam siguran koliko će se vidjeti i financijski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 19:25