NAJBOLJI NA POLA SEZONE

20 PERFEKTNIH DANA HRVATSKIH KLUBOVA Hoćemo li iduće godine imati 4 kluba u ABA ligi?

 Luka Gerlanc / CROPIX

Dvadeset perfektnih dana hrvatske klupske košarke u ABA ligi dovele su Hrvatsku na vrh ljestvice nacionalne uspješnosti nakon polovice prvenstva. Kada bi se takav poredak održao i poslije 26. kola, Hrvatska bi sljedeće sezone imala pravo na četiri kluba u regionalnoj ligi.

Iznenađujuće dobro stanje moglo bi se doživjeti i kao nastavak onoga gdje su stali prošle sezone jer su posljednju utakmicu, finale, igrali baš Cibona i Cedevita. U posljednja četiri kola Cedevita, Cibona i Zadar ostvarili su maksimalnih 11 pobjeda. Više ih nije niti moglo biti jer su Cedevita i Zadar prije dva tjedna igrali međusobno.

CEDEVITA

Hrvatski prvak neprestano oscilira, iako za ABA ligu nema previše mladu niti neiskusnu ekipu. Najstabilniji hrvatski klub u sezonu je krenuo s najvećim ambicijama, nema problema s financijama, i od njega se najviše očekuje. Najbolje su plasirani (treće mjesto), ali u stalnom zaostatku za jedan ili dva boda. Posljednji kiks, domaći poraz od Zadra, nije prebrisala niti supervrijedna pobjeda u Podgorici. Povratak u Euroligu je imperativ, a do njega će se puno teže ako Cedevita neće imati prednost domaćeg terena u polufinalu doigravanja. U klubu se još uvijek ne mogu odlučiti hoće li se pojačati, a nervozu stvara zaostatak od dvije pobjede za Budućnosti. Najbolji igrač polusezone je Bilan. Ukić je zbog brojnih ozljeda odigrao samo sedam utakmica. Iznenađenje je Gordić, a od mladaca najviše igra najstariji od njih, Žganec.

CIBONA

Najozbiljnija tranzicijska sezona raspliće se neočekivano dobro. Peto mjesto i pobjeda zaostatka za play-offom izgleda potpuno nerealno i sumnjamo da će sačuvati poziciju. Cibonin prioritet je, ionako, pronalazak sponzora. Branitelj naslova uglavnom pobjeđuje one koje bi trebao (osim Mege), a gubi od favorita. Zajahali su val od četiri pobjede, a ohrabruje da su dobili sve tri otkako ih je napustio Blassingame. Puno teže će preboljeti mogući odlazak Markote koji ima ugovor do 15. siječanja. Rozić se odlično prilagodio promijenjenom sustavu igre nakon “Blesovog” odlaska. Lalić konstantno puni statistiku, raduje razvoj Žižića, a živnuo je i Mavra koji se posljednjih godina “izgubio u prijevodu” iz juniorske u seniorsku košarku.

ZADAR

Tek sada se vidi koliko su u Višnjiku izgubili kada uoči prošle sezone nisu dogovorili nastavak suradnje s Antom Nazorom. Povratkom trenera s kojim su posljednji put bili u finalu hrvatskog prvenstva ostanak će osigurati puno prije posljednjeg kola u kojem su se spašavali zadnje dvije godine. Šest uzastopnih poraza naslijedila je serija od četiri pobjede. Prvo ime Zadra je sve zreliji Sobin; najbolji bloker i kradljivac lopti u ligi i drugi skakač. Iz kratkotrajne krize izronio je najbolji strijelac lige Florence. Rijetka biljka u hrvatskoj košarci kada su u pitanju američki playmakeri: odgovoran u obrambenoj igri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 07:28