PREMIJERA U VELJAČI

USKORO FILM O BAD BLUE BOYSIMA Mario Petreković kao mladi Zdravko Mamić prodaje stiropore u dresu Crvene zvezde

Godina je 1990., vrijeme kad na utakmice u Maksimiru dolazi 60 tisuća navijača, premda ih Dinamov stadion službeno prima pet tisuća manje.

Skupina Bad Blue Boysa odlazi na Marakanu, na posljednji susret Zvezda-Dinamo u Jugoslavenskoj nogometnoj ligi. Bus koji pri povratku s utakmice vozi navijače na vlak za Zagreb napast će Delije. Sedmoricu BBB-a cijelo popodne po Beogradu će ganjati Delije, Grobari i milicija.... To je ugrubo fabularna linija “Zg 80”, dugometražnog prvijenca redatelja Igora Šeregija, koji je trenutačno u montaži, a premijeru će imati u veljači u Zagrebu.

Mamić pročitao scenarij

Ono što je najveća atrakcija ostvarenja koje je neka vrsta beogradskih “Ratnika podzemlja” - u režiji nećaka Josipa Kužea, trenera koji je na Dinamovoj klupi sjedio u dva navrata, 80-ih i dvijetisućitih - jesu stvarni protagonisti vremena.

- S BBB-ima u Beograd putuje dugokosi Zlatkec, to je mladi Zdravko Mamić. Iako će gledatelji odmah shvatiti o kome je riječ, namjerno sam mu promijenio ime da njegova pojava ne bude preupadljiva. Mladog Mamića glumi komičar i imitator Mario Petreković: Zlatkec na Marakani u Zvezdinu dresu prodaje stiropore za sjedenje na tribinama. Pokojni Buba, također stvarna osoba, legenda BBB-a iz 80-ih kojega igra Filip Detelić, u jednom trenutku kaže Zlatkecu: ‘Nastaviš li ovako, ti ćeš jednoga dana kupiti Dinamo’. Moram naglasiti da je izvršni predsjednik Dinama pročitao scenarij i nije imao primjedbi - otkriva Igor Šeregi, koji je i sam pod stričevim utjecajem odrastao u navijačkom duhu, detalje filma koji je zapravo prednastavak filma “Metastaza”.

Scenarist je, uz zagrebačkog ginekologa Ivu Balenovića, i Robert Cukina (45), umirovljeni branitelj i pirotehničar deminer koji je sam bio pripadnik BBB-a u vrijeme koje najviše pamtimo po legendarnom susretu Dinamo-Zvezda 13. svibnja 1990. u Zagrebu.

- Utakmica na Zvezdinu terenu, o kojoj je u filmu riječ, zapravo je imaginarna. Ona je po zamisli scenarija odigrana prije legendarne u Maksimiru, ali godišnje doba ne bi odgovaralo derbiju na Marakani u Jugoslavenskom prvenstvu 1989./1990. - pojašnjava Šeregi.

Bitorajac glavni BBB

Bad Blue Boysi u filmu Prosinečkog zovu Decembarski, na Marakani viču “Za dom spremni” te u svakoj drugoj rečenici nemilo psuju, što je autentični prikaz skupine sa sjevera. Redatelj Šeregi objašnjava kako nije bilo najjednostavnije u Srbiji snimiti film o navijačima s 2000 statista, prepun teških nacionalističkih ispada s obje stane.

- Na Marakani nam zbog ‘bezbednosti’ nisu dopustili snimanje. Scene na stadionu snimili smo u Šumadiji, u Kragujevcu. Tamo je i kružni stadion koji ću u postprodukciji morati doraditi da izgleda kao Zvezdin - otkriva Šeregi dogodovštine sa seta.

U filmu s BBB-ima u Beograd putuje i Torcida. Glumci Igor Hamer i Mijo Jurišić igraju torcidaše, dok je glavni BBB Rene Bitorajac, imaginarni lik Krpa iz “Metastaza”.

Boysi i Torcida zajedno

- Navijači u filmu pjevaju ‘Dinamo i Hajduk dva su kluba bratska, živjela Hrvatska’, promoviramo pomirbu sjevera i juga - kaže Šeregi.

U prvom hrvatskom filmu posvećenom navijačima Dinama pojavit će se i srpska glumica Vesna Čipčić koju publika ponajviše pamti po ulozi u “Vrućem vetru”. Vesna Čipčić - u filmu igra stariju beogradsku gospođu kojoj BBB-i više puta opljačkaju - zagrebačkoj je ekipi u svome beogradskom domu u znak dobrodošlice bila priredila gala zabavu s romskim sviračima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 00:58