EKSKLUZIVNO

U Zagreb dolaze Lady Gaga, Guns N’ Roses i Cirque de Soleil

U najvećoj sportskoj dvorani bit će i sporta: Arena će ugostiti rukomet, vaterpolo i košarku
 Elle

Stihove “Can’t read my, can’t read my, no he can’t read my poker face...” i “I’m your biggest fan, I’ll follow you until you love me, Papa - Paparazzi” koji nas mjesecima opsjedaju na radijskim postajama napokon ćemo imati priliku čuti uživo. Nakon što je netočna informacija da dolazi u rujnu ove godine prije nekoliko mjeseci razočarala brojne obožavatelje Lady Gage, planetarno popularna američka pjevačica u listopadu iduće godine stiže u Zagreb! Točan datum njezina dolaska još nije potvrđen, ali mjesto nastupa je poznato - Gaga će sa svojim plesačima “osvanuti” na pozornici Arene Zagreb.

Bravo, direktore

Informaciju o spektakularnom koncertu pjevačice potvrdio je direktor Arene Zagreb Zdenko Antunović, koji je Jutarnjem listu ustupio popis svih događaja u “ljepotici s Laništa” u 2010. godini.

Taj je popis zaista zapanjujući, pogotovo kada se uzme u obzir da je Arena otvorena prije nepunih godinu dana; u tom vrlo kratkom razdoblju postala je ne samo hrvatski nego i svjetski brend, a njena je multifunkcionalnost privukla sportaše, pjevače, sajmove, cirkusante...

Uz popularnu Lady Gagu, Arenu će iduće godine do posljednjeg mjesta zasigurno ispuniti i legendarni Guns n’ Roses i Tokio Hotel.

I dok će njemački pop-rock sastav vjerojatno svojim nastupom i neobičnim lookom zaluditi bezbroj hrvatskih tinejdžerica u ožujku, tri mjeseca poslije na red će doći starija i ozbiljnija publika: ostaci američkog hard rock sastava svojom će mješavinom rocka, bluesa, punka i heavy metala zapaliti istinske poklonike rocka, odnosno 15 tisuća sretnika koji se uspiju dočepati karata.

Imitiraju Abbu

Za spomenuta tri megakoncerta u Areni, naime, očekuju upravo to - da će karte biti razgrabljene čim budu puštene u prodaju. Iste procjene vežu se i uz druga dva velika događaja u studenom iduće godine - Abba Show i nastup Cirque de Soleila.

Sve popularniji “imitatori” legendarne grupe Abba, koju je osnovao njihov saksofonist Ulf Andersson, već su rasprodali nekoliko turneja diljem svijeta, a zanimljivo je da su samo u Velikoj Britaniji imali 11 potpuno rasprodanih koncerata.

Vjeruje se da bi interes za najbrojniji svjetski cirkus također mogao biti iznimno velik, iako je njihovo gostovanje prvotno bilo najavljeno za siječanj, s obzirom na to da je riječ o skupini čiji su članovi najbolji akrobati, pantomimičari, imitatori i ostali cirkusanti na svijetu.

Uz već najavljena imena svjetske glazbe Depeche Mode, Rammstein i Leonarda Cohena, svakako treba istaknuti i glazbenike s naših prostora koji će pokušati napuniti Arenu, a koja je, čini se, postala i svojevrsni stausni simbol među glazbenicima: popularan je onaj koji je napuni.

Stvarno je sit ‘kafane’

Tako će Miroslav Ilić, Plavi orekstar i Haris Džinović nastupiti u ožujku, a Oliver Dragojević u svibnju.

No ova će rukometna dvorna pokušati opravdati i svoju prvotnu namjenu jer ipak je riječ o sportskoj dvorani. Tako neće ostati zakinuti ni ljubitelji sporta. Uz nastupe rukometaša CO Zagreba i utakmica Lige prvaka, u Areni će se u kolovozu i rujnu održavati Europsko prvenstvo u vaterpolu te će se održati i nekoliko utakmica hokejaške Ebel lige.

Za sada je u Areni u sljedećoj godini dogovoreno toliko događaja da će ona biti popunjena od 150 do 170 dana. (Za isplativost mora biti popunjena 200 puta godišnje.) Spomenuta događanja i koncerti svjetski poznatih glazbenika najbolje govore o tome da je Arena sa sadašnjim vodstvom postala hrvatski i svjetski brend. A htjeli smo da njome upravljaju stranci...

Lady Gaga - Na sceni s WC školjkom i gorućim grudnjakom

Američka pop-senzacija, koja je svjetsku slavu stekla “preko noći” za svaki svoj nastup obećava pravi scenski spektakl te gotovo uvijek opravda očekivanja publike. Lady Gaga na pozornicu donosi “rekvizite” koje bi publika najmanje mogla očekivati.

Dosada je, primjerice, za izvođenje koristila golemu kadu, WC školjku, užad za vješanje i “gorući” grudnjak, a posebno je iznenadila nedavnim nastupom pred kraljicom Elizabetom 2, gdje je, skupa s klavirom “visila” 15 metara iznad pozornice. Iza “nove pop-princeze”, kako ju već sada nazivaju brojni mediji, stoji dizajnerski kolektiv “Haus of Gaga”, koji osmišlja njezinu odjeću za nastupe, ali i druga pojavljivanja pa tako Lady Gaga svojim, u najmanju ruku, neobičnim izdanjima, izaziva pozornost gdje god se pojavi. Pjevačica pravog imena Stefani Joanne Germanotta, svojim je debitantskim albumom “The Fame”, spotovima, pjesmama i izvedbama zaradila čak devet nominacija za prestižnu nagradu MTV Video Music Awards.

Guns’n’roses - Povratničku turneju počeli u tajvanskom Taipeiju

Jedna od najpoznatijih američkih hard rock grupa osnovana je još 1985. godina, a njihov se prvi album “Apetite for destruction” prodao u čak 28 milijuna primjeraka diljem svijeta. Njihov je posljednji album “Chineese Democracy” izdan 2008. godine, iako su mate-rijale snimali još od 1994. godine. Guns’n’Roses povrat-ničku su turneju započeli 11. prosinca u Taipeiju, što je bilo Axlovo prvo pojavljivanje na pozornici nakon godinu i pol.

Tokio Hotel - Još nemaju ni 20 godina, a objavili četiri albuma

Njemački rock bend 2001. godine osnovali su braća tinejdžeri Bill i Tom Kaulitz, bubnjar Gustav Schäfer i basist Georg Listing te ubrzo postali najveći idoli europskih srednjoškolki. Popularnost su postigli već svojim prvim hitovima “Dursch Den Monsun” i “Schrei”, a osvojili su i prestižnu nagradu World Music Awards kao najproda-vaniji njemački izvođači. Iako neki od članova grupe još nisu napunili 20 godina, iza njih su već četiri studijska albuma.

Abba show - Imitatori rasprodali sve svoje svjetske turneje

Neobična skupina Abba Show najpoznatiji su “imitatori” nekada svjetski popularne švedske grupe ABBA koji bilježe već nekoliko rasprodanih svjetskih turneja, a hrvatski obožavatelji imali su prilike vidjeti njihovu “blažu” varijantu Platinum Abba prošle godine u Lisinskom. Riječ je o originalnim glazbenicima koji su poznatu grupu pratili tijekom njihovih nastupa sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a na ideju okupljanja Abba Showa došli su jos 2001. godine.

Njihovi su nastupi gotovo identični onima kakve je izvodila popularna grupa.

Cirque De Soleil - Najskuplja svjetska cirkuska produkcija

Najskuplja svjetska cirkuska produkcija u Areni će gostovati u studenom, iako su prvotno bili najavljeni za siječanj. Poznati cirkus, koji je tijekom postojanja zaposlio tisuće glumaca, imitatora, akrobata i pantomimičara ponosi se što u svojim izvedbama ne koriste životinje, odnosno, ne iskorištavaju ih niti zastrašuju. Cirkus je osnovan još 1982. godine, a danas broji više od 4000 djelatnika iz 40-ak zemalja. Njihove je izvedbe, s kojima su gostovali u više od 200 gradova, dosad pogle-dalo više od 80 milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 20:21