TELEVIZIJSKI SKANDAL

TUŽBA TEŠKA MILIJUN FUNTI BBC bi mogao skupo platiti ovu šalu Jeremyja Clarksona u Top Gearu

 Screenshot/YouTube

Jeremy Clarkson, koji već godinama vodi emisiju Top Gear našao se na meti javnosti nakon što je prije nekoliko dana emitirana epizoda serije Top Gear snimljena u Tajlandu, a on izrekao rasističku opasku.

Naime, 53-godišnjak je snimljen kako komentira: 'Ovo je ponosni trenutak, ali tu je jedna kosina na njemu', rekao je Jeremy gledajući most na rijeci Kwai dok je jedan Tajlanđanin prelazio preko.

Brojni Azijati su se na to uvrijedili jer je za njih riječ 'slope', koji je Jeremy upotrijebio kako bi opisao da je nešto koso, podcjenjujući.

'Kosi je na njemu? Oprostite, Top Gear, ali to je jedan korak predaleko. Nije bilo dovitljivo niti smiješno, ali je dobro da to znate za ubuduće', jedan je od brojnih ljutitih komentara koji su tada osvanuli na Facebooku.

Sad bi televizijska kuća BBC, koja producira emisiju, mogla ostati bez milijun funti ako Somi Guha, 36-godišnjakinja koja je podigla tužbu zbog Jeremyjevog ispada, dobije bitku na sudu.

Glumica Somi tvrdi kako je taj izraz koji je Jeremy upotrijebio u emisiji omalovažavajući za ljude azijskog porijekla.

Valja istaknuti kako su se organizatori i produkcija TV emisije ispričali zbog tog incidenta te je ne emitiraju više, njihova isprika nije uvažena pa pravdu traže na sudu.

Somi pak tvrdi kako ona predstavlja grupu ljudi koji su povrijeđni njegovim komentarom, a ovo joj nije prva takva tužba. Prethodno je tužila i produkciju Celebrity Big Brothera zbog nekoliko rasističkih ispada koji su emitirani u emisiji, točnije sažetku dana i zbivanja iz kuće Velikog brata.

Glasnogovornik BBC-a za Top Gear rekao je kako TV kuća nema komentara na pravnu akciju glumice.

'Konstantni rasistički ispadi na BBc-u se uvijek guraju pod tepih, a diskriminacija unutar industrije je prihvaćena te rasno profiliranje uloga je prihvaćeno i očekivano. Stoga smatram uvredom kad se Jeremy Clarkson referira uvrijedljivo prema ljudima drugih rasa', rekla je glumica.

'Što to govori djeci koja gledaju ovu emisiju? Da je u redu maltretirati ljude i imati rasističke komentare. Ovo ni Jeremyju Clarksonu nije prvi takav ispad, već se rugao Meksikancima', zaljučila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 20:20