VISOKA TEMPERATURA

TEREZA KESOVIJA ZBOG SEPSE ZAVRŠILA U BOLNICI 'Nemoćna sam. Samo plačem'

Tereza Kesovija se od srijede navečer nalazi u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti
Zagreb, 230910.Hrvatska glazbena diva Tereza Kesovija povodom 50 godina glazbene karijere u KD Vatroslava Lisinskog odrzala je veliki jubilarni koncert pod nazivom "Jos se srce umorilo nije" uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a.Na slici: Tereza Kesovija.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markičević / CROPIX

Slaba sam. Samo ležim. Previše sam nemoćna da bih čitala pa sate provodim gledajući u prazno. I plačem - drhtavim glasom kaže Tereza Kesovija koja se od srijede navečer nalazi u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti. Istinska zvijezda naše glazbene scene zaprimljena je tamo nakon višednevne borbe s visokom temperaturom.

- Posljednja tri dana imala sam temperaturu. Preko dana manju, ali s večeri bi rasla i do 39,7 stupnjeva. To me činilo jako umornom, a dodatno me iscrpljivalo to što bih se navečer zbog groznice prouzročene temperaturom tresla poput šibe na vjetru - tihim glasom govori glazbenica, koja je nakon tri dana muke shvatila da više ne smije odlagati odlazak liječniku. A nakon pregleda i pretraga doktori su joj rekli da ponovno, baš kao i prije tri mjeseca, ima - sepsu.

- Bakterija se raširila po cijelom tijelu pa su me, za prvu ruku, hospitalizirali na Dječjem odjelu Zarazne bolnice. Dobivam antibiotike i mnogo tekućine.

Ne znam koliko ću dugo morati biti u bolnici. Ovdje svi brinu o meni, ali mi je teško, jer moj sin Alan i njegova Ljiljana imaju svečanost na kojoj će nakon dvadeset i pet godina obnoviti vjenčane zavjete, a ja neću biti s njima. Neću ih moći zagrliti, neću ih moći poljubiti - kroz plač govori Tereza, koja smatra da joj je imunološki sustav narušen zbog stalnog stresa.

- Kada sam u rujnu završila u dubrovačkoj bolnici, mnogi su mi rekli: ‘Tere, smanji tempo’. Nisu razumjeli da nemam problema s tempom, nego sa stresom. Emotivna sam. Sve što se dogodi primam k srcu. Naizgled sve sjajno podnosim, ali udarce života i sudbine (a kod mene ih je bilo na pretek), sakupljam duboko u sebi, i onda sve to ovako jednog dana izađe na površinu - priča strastvena Dubrovkinja koja je početkom rujna na Infektološkom odjelu Opće bolnice u Dubrovniku zbog sepse ležala tjedan dana.

Tada je bolest počela lagano povišenom temperaturom, na koju se Tereza isprva nije obazirala, no nakon nekoliko dana, baš uoči dubrovačkog predstavljanja svoje autobiografske knjige ‘To sam ja’, na nagovor prijateljice potražila je liječničku pomoć. Nakon pregleda liječnici su joj kazali da ima jaku infekciju bubrega i hitno je smjestili u bolnicu. Njezina zdravstvena situacija bila je vrlo ozbiljna, tim više jer je Terezi prije šest godina zbog karcinoma odstranjen desni bubreg.

U bolnici je provela šest dana. Bila je slaba zbog temperature i jako žalosna jer je zbog više sile odgođena promocija njene knjige, koja je naknadno održana sredinom listopada. Po izlasku iz dubrovačke bolnice Tereza je otputovala u Zagreb, gdje je nastavila liječenje, ni ne sluteći da će joj se identična drama ponoviti za samo tri mjeseca.

- Nadam se da ću ozdraviti i biti dovoljno jaka da 18. prosinca nastupim na zagrebačkom koncertu u kinu Europa - priželjkuje glazbenica koja i u ovim teškim trenucima s puno emocija misli na glazbu i na svoju publiku koju baš nikada nije razočarala. Za njih daje sve još od početka svoje impresivne karijere, pa nije ni čudo da su je u Francuskoj šezdesetih godina prozvali ‘la bete de scene’, životinjom na sceni, odnosno umjetnicom koja pred publikom izgara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:10