MARKOV TRG

TARIK FILIPOVIĆ Samo u Studiju: Sve o novoj ulozi u satiri koja će uzdrmati političku scenu

Poznati glumac i TV voditelj u satiričnoj seriji na RTL-u glumi Marka Crnogaću, državnog tajnika za opće poslove, a na proljeće ga očekuje ambiciozna koprodukcija sa Sergejem Trifunovićem, rađena prema romanu Borisa Dežulovića ‘Jebo sad hiljadu dinara’
 Neja Markičević/CROPIX

Marko Crnogaća državni je tajnik za opće poslove, čovjek sa sto funkcija, osoba za sva vremena. “Krasi” ga sumnjiv moral, nerad i dobra povezanost sa svim i svakim. Ovaj “fiktivni” lik, glavni je junak pilot epizode humoristične serije “Markov trg” koja će se ove nedjelje emitirati na RTL-u.

Snimljen je još prije dvije godine u produkciji tvrtke Fikcija, sve do nedavno u vlasništvu Saše Runjića koji je zbog imenovanja na funkciju ravnatelja programa HRT-a morao prepisati tvrtku na svog brata Vanju Runjića. “Markov trg” osmišljen je još prije sedam godina, no tek sada će se naći na malim ekranima, što je ugodno iznenadilo i glavnog glumca Tarika Filipovića.

- Vjerojatno do sada nije bilo hrabrosti za prikazivanje serije. “Markov trg” je izuzetno kvalitetna priča i zato sam cijelo vrijeme stajao uz ovaj projekt. Trebao sam s Fikcijom surađivati na “Kazalištu u kući”, ali kako sam u to vrijeme još snimao “Bitange i princeze”, nisam mogao. Zato sam im se pridružio u “Markovom trgu”. Nisam bio Gaćina, pa sam zato postao Crnogaća, sinonim za sve ono što ljude smeta u političkim pričama koje nas okružuju - objašnjava Tarik Filipović. Na pitanje o inspiraciji, glumac Satričkog kazališta Kerempuh samo se slatko nasmijao.

- Pa zar nama treba još neka inspiracija? Ne treba upirati prstom, svi znamo. Kad to govorim, ne mislim na konkretnu vlast, na konkretnog čovjeka. Uvijek će netko biti na poziciji, ali nadam se da više neće biti onog što nas je pratilo ovih 20-ak godina od samostalnosti. Mislim da će ljudi uživati u “Markovom trgu”. Ovo neće biti sol, već melem na ranu, kada se nasmiju na račun, moram reći, naše okrutne svakodnevice, jer to što se događa Lijepoj našoj može se jedino nazvati okrutnim.

- Razgovarao sam s puno stranaca na tu temu, koji nisu mogli vjerovati da se država s tako malo stanovnika i takvim prirodnim ljepotama ne može maknuti s mjesta. Možda neki domoljubi više vole račune vani nego svoju državu. Nije mi jasno kako ih nije strah Boga, a svi su veliki vjernici - oštar je Filipović .

Politiku kaže, prati koliko je neophodno. Očito i više od toga, jer supruga Lejla ga često pita zašto i na odmoru gleda baš svake vijesti.

- Ne znam. Sve se nadam da će javiti da se nešto pokrenulo. Nadam se da ćemo “Markovim trgom” ljude malo nasmijati, a one koji odlučuju natjerati da malo bolje i predanije rade - uzvraća. Filipović međutim ne očekuje da će serija izazvati uvrijeđene reakcije političke javnosti.

- Mislim da barem imamo taj nivo demokracije. “Markov trg” ne upire prstom ni u jednu konkretnu osobu, a bit će mi drago ako se netko u njoj prepozna, a prepoznat će se sigurno. Ipak ne živimo u vremenu verbalnog delikta pa sumnjam da će serija uzburkati duhove baš do te mjere. Uvijek postoji neki premijer, neki ministar i netko tko ima svoje kumove... - govori Filipović. Što se tiče reakcije publike, koja će presuditi daljnu sudbinu “Markova trga”, očekuje dobar ishod.

- “Markov trg” nije serija u ovoj poplavi serija, koja sliči na druge. Vjerujem u taj projekt, nekako sam siguran da će ići. Okupljena je stvarno sjajna glumačka ekipa - Željko Koenigsknecht, Emir Hadžihafizbegović, Nikola Kojo, Vedran Mlikota, Ranko Zidarić, Ozren Grabarić, Lana Barić, Lana Biondić.... Na snimanju nam je bilo odlično. Uvijek je čovjeku žao, snimiš pilot, osladi ti se i onda čekaj. Pa dugo smo čekali i nadam se da će biti “desilo se curi dite”, kao se ono kaže... Volio bi da tu seriju snimamo dalje baš zbog takve priče koje nije bilo do sada kod nas, jer treba i na televiziji na duhovit način progovoriti o politici. Član sam Satiričkog kazališta i mi smo često u kazalištu zaduženi za komentiranje svakodnevice, a ovo će biti televizijski vrisak... - mišljenje je Filipović.

Za 42-godišnjeg glumca ova sezona bit će vrlo naporna, bez obzira krenuo “Markov trg” dalje ili ne.

HTV-ov kviz “Potjera” u drugoj sezoni ići će čak četiri puta tjedno u novom terminu prije Dnevnika. U pripremi je i serija prema romanu Borisa Dežulovića “Jebo sad hiljadu dinara”, vrlo ambiciozni projekt iza kojeg stoji Sergej Trifunović. Poznati srpski glumac već četiri godine radi na toj seriji koja bi se snimala u srpsko-bosankohercegovačko-hrvatskoj koprodukciji i u kojoj bi HRT bio jedan od jačih partnera.

- Strašno sam uzbuđen što će taj projekt napokon krenuti. Snimanje bi trebalo početi na proljeće sljedeće godine, Trifunović ga već dugo “kuha”. Raspisali su genijalne scenarije za epizode, svemu se pristupa vrlo studiozno, radnja se događa u Hercegovini pa ćemo na probama pokušati i jezično stvar dovesti do savršenstva - ističe.

Čekaju ga i kazališne predstave u njegovom matičnom Kerempuhu. Uz već postojeći “Spektakluk” koji će uskoro imati dvjestotu, “Ne igraj na Engleze” stotu izvedbu te “Živio Harms, čuda postoje” i “Bube u uhu”, slijedi mu i premijera pod radnim nazivom “Idu dani” redatelja Roberta Raponje. Riječ je o komadu nastalom prema izabranim tekstovima Fadila Hadžića.

- Očekuje me stvarno naporna poslovna godina. Još nam mlađi sin Arman kreće u prvi razred, stariji Dino u peti razred. Mlađi će naslijediti područnu školu u Kustošiji od starijeg brata, i prekrasnu učiteljicu. Arman je pod dojmom starijeg brata, koji nije baš da školu hvali na sva usta. Onako je kako malo “cool”, ali vidimo da je uzbuđen. Kupili smo mu torbu pa je mjerka, pa je slika - smijući se odgovara Tarik. Za sada je s obitelji još na moru, u Istri. Odradili su svoju standardu turneju Dubrovnik - Bosna - Istra iz koje će se za desetak dana vratiti u Zagreb.

- Otkako sam zasnovao obitelj, nisam radio preko ljeta. I divno mi je tako. Prije sam puno radio preko ljeta - Dubrovnik, pa nešto uvijek snimao, a onda bi počela prava sezona, a vi ste potpuno iscrpljeni baš kad treba potegnuti. S te strane sam promijenio ploču i ovako mi je fenomenalno s djecom, 24 sata dnevno, što si nažalost tijekom sezone ne mogu priuštiti - objašnjava.

Prije nešto više od godinu i pol imao je tešku prometnu nesreću, zbog koje se oporavljao mjesecima. No to, navodi Filipović, nije bio jedini razlog što ga se posljednjih godina nije moglo vidjeti u serijama, a o filmu da i ne govorimo.

- Puno toga sam i odbio, čisto iz razloga jer sam bio prezauzet drugim projektima. Posebno ove serije s više nastavaka, kako ih volimo zvati sapunicama. Taj naziv a priori daje ljudima neku negativnu konotaciju, s čime se ja ne bih složio. Ima sjajnih glumačkih rola, ali i da nije tako, sretan sam jer moji glumački kolege imaju dosta posla. Međutim, bilo je tu stvarno i sjajnih serija i odličnih uloga. No ja sam ih zbog obaveza na televiziji i u kazalištu, morao tri puta odbiti. Jednostavno se nisam mogao maknuti u Dubrovnik ili na Krk na tri mjeseca. Žao mi je, ali nisam mogao. Jedino za filma malo manjka, ali nadam se da će se i tu nešto promijeniti - kaže Filipović.

Vjerovatno i zato se aktivno uključio da se to promijeni. Pisanje scenarija za predstave kao što to svi dobro znaju, nije mu novost. No prije ljeta završio je i svoj prvi filmski scenarij.

- Sada je faza uljepšavanja, pa slijedi predaja na HAVC-ov natječaj. Riječ je naravno komediji, ali na moj način, dakle onoj ozbiljnoj. Ne volim kreveljenja i glumatanja, kada se ljudima servira nešto što mora biti smiješno. Jedna od najljepših uputa koje sam u kazalištu čuo je bila profesora Joška Juvančića jednom kolegi - “Nemoj glumiti smiješno”. Mislim da ću sada malo u ove “završne” scenarističke radove upregnuti i Renea Bitorajca. Sarajevski scenarist i moj dobri prijatelj Enver Puška pomogao mi je oko strukturiranja, jer nisam znao kako se slaže scenarij, kao ni da postoji kompjuterski program za to. Drago mi je što sam izbacio iz sebe ono što se godinama kuhalo u meni. Nisam baš tip koji može disciplinirano sjesti i pisati, obično bi me Rene natjerao na to. Joško Lokas će mi, ako dobijemo novac, biti partner i producent, a snimanje bi onda trebalo krenuti sljedeće godine. Scenarij je pročitalo nekoliko mojih prijatelja, otac i Lejla, i svima se jako sviđa, a ja uvjeren sam, ako projekt zaživi, da će mi zbog njega srce biti puno ponosa - zaključio je na kraju Tarik Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:17