BOJKOT OSCARA

SVE VIŠE UGLEDNIH FILMAŠA OGORČENO ZBOG DISKRIMINACIJE Lakše je crncu postati predsjednik SAD-a nego biti na čelu nekog velikog filmskog studija

CHICAGO - JANUARY 23: Oscar statuettes are displayed during an unveiling of the 50 Oscar statuettes to be awarded at the 76th Academy Awards ceremony January 23, 2004 at the Museum of Science and Industry in Chicago, Illinois. The statuettes are made in Chicago by R.S. Owens and Company. (Photo by Tim Boyle/Getty Images)
 Tim Boyle / 2004 Getty Images

Spike Lee pokrenuo je pravu lavinu pozvavši na bojkot ovogodišnje dodjele nagrade Oscar zbog diskriminacije crnih glumaca. Među onima koji su se pridružili inicijativi protiv “bijelog Oscara” i neće prisustvovati 88. ceremoniji 28. veljače su George Clooney, Michael Moore te, prema svemu sudeći, Lupita Nyong’o.

Iako je i sam ovjenčan Oscarom, onim počasnim, Lee svoj stav o stanju u američkoj filmskoj industriji, ni kad je primao to priznanje, nikad nije skrivao.

Oštar stav

- Lakše je crncu biti predsjednik SAD-a nego biti na čelu nekog filmskog studija - rekao je Lee na dodjeli nagrada u studenome prošle godine. Kad su prije nekoliko dana obznanjene nominacije, postalo je jasno da u svih 20 glumačkih kategorija nije nominiran niti jedan Afroamerikanac. I to drugu godinu zaredom.

Paralelno s Leejem reagirala je i Jada Pinkett Smith, pozvavši na svom Facebook profilu ljude drugih rasa da ignoriraju Oscara. Jučer je pak najjače odjeknula kritika Georgea Clooneyja, glumca i samog ovjenčanog s dva Oscara, koji se oštro obrušio na članove američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

- Prije deset godina Akademija je radila puno bolji posao. Sjetite se koliko je tada afroameričkih glumaca konkuriralo za tu nagradu. Međutim, ne mislim da je problem u tome tko koga nominira, koliko u izboru uloga za glumce druge boje kože. Koje oni opcije imaju, posebno u kvalitetnim filmovima? Smatram da Afroamerikanci imaju svako pravo reći da ih Hollywood ne predstavlja dovoljno. Kad govorimo o latinoameričkim glumcima, tu je situacija još gora. Moramo bolje od ovoga. Pa i prije smo bili bolji od ovoga - rekao je Clooney za Variety i dodao kako smatra da su filmovi “Creed”, “Concussion”, “Beasts of No Nation” i “Straight Outta Compton” trebali dobiti više nominacija.

Dobitnica Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu 2014. Lupita Nyong’o oglasila se na svom Instagramu.

- Podržavam one koji pozivaju na promjene. Oscari bi trebali biti raznoliki odraz najboljeg što se danas u umjetnosti nudi.

Promjene idu sporo

Zvijezda “Selme”, glumac David Oyelowo, inače član Akademije baš poput Leeja i Moorea, izjavio je pak da stav Akademije nije i njegov stav, baš kao ni stav američke nacije. Slično je razočarano izjavila i predsjednica Akademije Cheryl Boone Isaacs, Afroamerikanka koja posljednjih godina pokušava članstvo Akademije učiniti što raznolikijim u svakom pogledu. No, i sama je priznala da te promjene idu izrazito sporo.

Akademiju čini 6300 ljudi

Akademiju čini 6300 članova, ljudi koji dolaze iz filmske industrije i svake godine odlučuju tko će biti nominiran za Oscara. Godine 2012. LA Times napravio je studiju u cilju da se dozna tko čini Akademiju. Uspjeli su doći do identiteta čak 5100 članova, dakle njih 89 posto. Njihova istraga razotkrila je nimalo pohvalnu sliku - Akademija je kao muška bjelačka konzervativna utvrda. Dakle, gotovo 94 posto članova su bijelci i 77 posto njih su muškarci.

Afroamerikanca ima samo malo više od dva posto, a Latinoamerikanaca manje od dva posto. Prosječna dob članova je 62 godine, mlađih od 50 samo je 14 posto. Ono što je još poraznije jest podatak da čak 15 ogranaka čine gotovo ekskluzivno bijelci. Bijelci čine i više od 90 posto svih Akademijinih ogranaka, osim kad su u pitanju glumci, tamo ih je “tek” 88 posto. Slični su podaci i kada je riječ o spolnoj (ne)ravnopravnosti.

Kritikama su se pridružili i oskarovac Cuba Gooding Jr., kao i Will Packer, producent njegova novog filma “Straight Outta Compton”.

- Mojim kolegama iz Akademije. Moramo bolje. Točka. Razlog zašto ostatak svijeta gleda na nas kao da smo ludi jest to što je u 2016. potpuna sramota reći da su vrhunska filmska djela ostvarili samo bijelci - napisao je Packer na svom Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 08:20