'CRNO-BIJELI SVIJET'

STUDIO OTKRIVA SVE DETALJE NOVE SERIJE O 'ZVEČKI' HTV-ov projekt težak je 12 milijuna kuna

HTV je dao zeleno svjetlo projektu ‘Crno-bijeli svijet’ čija produkcija kreće na proljeće
 Goran Pavelić Pipo

Zvečka, Kavkaz, mali Lap i ostala kultna zagrebačka mjesta iz osamdesetih godina ponovo će oživjeti, ali ovaj put na televizijskim ekranima u dramskoj igranoj seriji ‘Crno-bijeli svijet’.

Seriju su na javnom natječaju za javnu nabavu od neovisnih ponuđača prošlog tjedna odabrali HTV-ovi urednici, koji su procijenili da ovaj projekt unatoč popriličnoj cijeni - nagađa se da će cijela priča stajati dvanaest milijuna kuna - ima veliki televizijski potencijal.

“Crno-bijeli svijet” producirat će zagrebački Inter film Ivana Maloče, seriju će režirati Goran Kulenović, a scenaristi su Igor Mirković i Pero Kvesić.

- Neki dijelovi radnje ‘Crno-bijelog svijeta’ pojedince će možda podsjetiti upravo na Perin život. Jer, naš glavni junak bit će mladi, 22-godišnji novinar, zaposlen u redakciji jednog tadašnjeg omladinskog tjednika. Publika će moći pratiti njegove dogodovštine, avanture s djevojkama, odlazak u vojsku, studiranje, traženje dobrog posla ‘preko veze’... Ali, to je zapravo priča svih mladih ljudi koji su tada odrastali, ne radi se samo o Peri Kvesiću.

Mnogo glazbe

Važno je naglasiti da mi u ovoj seriji ne radimo nikakve rekonstrukcije, nego fikciju, jasno, utemeljenu na tom dobu - priča Maloča, kojeg televizijska publika poznaje kao producenta humorističnih serija “Zakon!” te “Bitange i princeze”.

Danas 64-godišnji scenarist “Crno-bijelog svijeta”, Kvesić, poznatiji je pak ljubiteljima dobrog štiva, zahvaljujući knjigama “Uvod u Peru K.”, “Mladi K.”, “Što mi rade & Što im radim”..., dok ga oni koji su stasali u drugoj polovici prošlog stoljeća pamte i kao jednog od osnivača zagrebačkog omladinskog kluba Jabuka.

- Osamdesete su, naravno, bile godine kada se svuda oko nas zbivala i dobra glazba. Slijedom toga mnogo glazbe bit će i u seriji, ali muzika i muzičari bit će samo poveznica, a nikako ne naša glavna tema - kaže Maloča, otkrivajući da posebnu glazbu za “Crno-bijeli svijet” radi Dubravko Robić Duc.

Mladi glumci

Uz njegove numere u seriji će se moći čuti i mnogi veliki hitovi onog vremena. Bit će tu “Rock and roll za kućni savjet” Riblje čorbe, “Odlazi cirkus” Đorđa Balaševića, “Ležaj od suza” Josipe Lisac, “Aber dojde, Donke” Leb i soli, “Život u čizmama s visokom petom” sastava Time, “Heart of glass” grupe Blondie...

- U ‘Crno-bijelom svijetu’ pojavit će se i neki glazbenici koji su svojim stvaranjem obilježili osamdesete godine, jer ih je naprosto nemoguće zaobići. Ali, oni se u našem projektu neće pojavljivati kao nositelji radnje, niti će biti u glavnim ulogama. No, bit će ih, pa smo ovih dana baš krenuli u potragu za glumcima koji će u seriji igrati tada krezubog Davorina Bogovića, prvog pjevača Prljavog kazališta, te mladog, tada šesnaestogodišnjeg Davora Gopca. Ideja je da se u seriji neki od tada ali i sada poznatih glazbenika, kao i novinskih urednika pojave u cameo ulogama. Oni, jasno, ne mogu glumiti sami sebe, jer nema te maske niti šminke koja će današnje pedesetogodišnjake i njihove još starije prijatelje pretvoriti u nadobudne tinejdžere. Ali, zašto se, na primjer, današnji Davor Gobac ne bi u ‘Crno-bijelom’ svijetu nakratko pojavio u ulozi šefa diskografske kuće koji odbija objaviti album Psihomodo popa - priča Maloča, koji će zajedno s Mirkovićem, Kvesićem i redateljem Kulenovićem, sredinom siječnja na castingu odabrati prve glumce.

- Čim smo doznali da smo dobili zeleno svjetlo od HTV-a, angažirali smo jednu agenciju i uputili poziv mladim glumcima s Akademije i Zagrebačkog kazališta mladih da dođu na naše audicije. Ovu će seriju ‘nositi’ mladi, publici još nepoznati glumci, jer želimo da sve bude autentično - priča Maloča, koji će upravo zbog autentičnosti ovih dana zagrebačkom Gradskom poglavarstvu uputiti molbu da se zbog potrebe snimanja serijala nakratko maknu stupići s cesta oko Kavkaza i Zvečke.

Prva klapa u travnju

- Nadam se da će nam izaći u susret, ne samo u vezi s tim nego i s kraćim obustavama prometa, jer mi zbog serije ne možemo dozvoliti da nam se u kadru voze današnji automobili. Umjesto njih na cesti će biti fićeki, stojadini ili bube... Što se tiče mode, naši junaci nosit će visoke tenisice, špricane traperice, prevelike jakne... - otkriva Maloča i dodaje da bi snimanje serije trebalo potrajati oko četiri mjeseca.

Prva klapa past će 7. travnja, ali prije toga bi trebalo snimiti i nekoliko kadrova Zagreba u snijegu. Dakako, ako ga ove zime uopće i padne.

Za kraj, bude li sve po planu, 1. epizoda “Crno-bijelog svijeta” na HTV-u će biti prikazana potkraj 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 15:35