'ŠTO KATIE NIJE ZNALA'

Šokantna priča Vanity Faira: Scijentolozi organizirali audiciju za suprugu Toma Cruisea

Prema onome što je otkrila Maureen Orth, odabrana je Nazanin Boniadi, londonska glumica iranskog podrijetla i scijentologinja. S Cruiseom je u vezi bila od studenoga 2004. do siječnja 2005.

Vanity Fair u listopadskom broju koji upravo dolazi na američke kioske ima eksplozivnu naslovnicu “Što Katie nije znala.” Specijalna dopisnica Vanityja Maureen Orth piše da je 2004. američka Scijentološka crkva koju vodi Cruiseov najbolji prijatelj David Miscavige odlučila da njihova najveća zvijezda mora naći ženu jer mu je imidž već bio počeo propadati zbog ekscentričnosti i samačkog života. Najnovija istraživanja tržišta tada su pokazala da ga žene smatraju jezivim. Miscavigeova supruga Shelly dobila je zadatak da pronađe apsolutno prihvatljivu suprugu koja će popraviti Cruiseov rejting. Prema nekoliko izvora koja navodi Maureen Orth, scijentolozi su razvili složen sustav audicija na koji su prvo pozvane glumice koje su već bile članice Scijentološke crkve. Rekli su im da je riječ o audiciji za novi edukacijski film, ali pitanja na audiciji bila su čudna, poput: “Što mislite o Cruiseu?” Scijentolog Marc Headley priča da je pregledao više videosnimki audicija jer je tada bio šef TV studija Scijentološke crkve. Za Vanity je izjavio: “Nije bila stvar samo u tome da se pronađe žena koja će zadovoljiti svoga muža, već koja će biti na liniji Scijentološke crkve”.

Tom Cruise završio svoj odmor na Jadranu: U Hrvatskoj proveo tri dana, u Crnoj Gori večerao pa sjeo na avion

Terapija uma

I Nicole Kidman i Penelope Cruz odbile su bilo kakav utjecaj scijentologije i Davida Miscavigea. “A to se ne može”, objašnjava Headley, “jer Tom Cruise odmah podivlja”. Scijentološka crkva demantirala je da su organizirali bilo kakvu potragu, a osobe koje su bile izvori za priču odbacuju kao ogorčene otpadnike. David Miscavige i Tom Cruise nisu htjeli sudjelovati u članku.

Prema onome što je otkrila Maureen Orth, na audicijama je odabrana Nazanin Boniadi, londonska glumica iranskog podrijetla i scijentologinja. S Cruiseom je u vezi bila od studenoga 2004. do siječnja 2005. Rekli su joj da je izabrana za vrlo važnu misiju. Pripremali su je mjesec dana svakodnevnim auditiranjem, procesom za koji scijentolozi vjeruju da je vrhunska dijagnostika i terapija uma, a u Miscavigeovoj organizaciji najčešće je služilo za prikupljanje tajni o zvijezdama. Nazanin je svome auditoru odala i najprivatnije detalje, čak i one o seksualnom životu. Navodno su joj rekli da se riješi aparatića za zube, crvenkastih pramenova i dečka.

Nazanin Boniadi

Neprijatelj crkve

Prema jednom izvoru, pokazali su joj povjerljive dokumente s auditiranja njezina dečka da ubrzaju prekid. Scijentolozi su demantirali bilo kakvu zloporabu takvih materijala. Drugi izvor tvrdi da je Nazanin potpisala ugovor o tajnosti i rečeno joj je da će ako “zabrlja” biti proglašena neprijateljem crkve.

U studenom 2004. ukrcali su je na avion za New York i tamo je upoznala Cruisea. Prvi put su izišli na večeru u trendi restoran Nobu, u društvu scijentologa, a onda na klizanje u Rockefeller Centar koji su zbog njih zatvorili za javnost. Tu su noć proveli skupa, ali Orth je našla izvore koji tvrde da znaju da nije bilo seksa.

Roditeljima je smjela reći samo da je u New Yorku na specijalnom scijentološkom projektu. Prvih mjesec dana veze bilo je divno, ali već u drugom počeli su problemi. Ako bi Nazanin napravila ili rekla bilo što što Cruise nije smatrao ispravnim, on bi to odmah prijavio nekom od scijentologa. Počelo je kad je Cruise dobio Scijentološku slobodarsku medalju vrijednosti, a Nazanin mu rekla: “Bravo, svaka čast”.

Njezina iskrena čestitka implicirala je da je Cruise na neki način neiskusniji, da ga ona patronizira, barem je tako zvučalo u njegovim ušima. Prema drugom izvoru, Miscavige je upozorio Cruisea da ga je Nazanin uvrijedila jer je kao domaćica njemu i njegovoj ženi u Tellurideu “prebrzo govorila i koristila izraz oprostite” kao upitnu riječ.

Nazanin Boniadi bila je zaljubljena u Cruisea, ali njegovi izljevi osjećaja, posebno oni javni, bili su previše. “Više mi ljubavi daju statisti nego ti”, često joj je prigovarao.

Uslijedila osveta

Svaki je dan morala provoditi dva ili tri sata čisteći se “od negativnih misli o Tomu”. Osjećala se potpuno odsječenom od svijeta, jedini izvor novca bila joj je kreditna kartica izdana na ime Cruisove produkcijske kuće. Nakon Miscavigeova prigovora Cruise je potpuno ignorirao Nazanin iako se ona već bila uselila u njegovu kuću. Do kraja siječnja 2005. naredio joj je da se iseli u Scijentološki celebrity centar. Rekli su joj da Cruise “želi nekoga tko ima svoje ja - kao Nicole”. Kad je pitala zašto on sam ne prekine vezu s njom, rečeno joj je da ne želi da ga se uznemirava. Slomljena, Nazanin je sve ispričala jednoj prijateljici iz crkve. I bila je kažnjena. Prvo su joj dali da riba zahode četkicom za zube i čisti pločice s kiselinom, da kopa kanale usred noći i prodaje “Dijanetiku” L. Rona Hubbarda na ulici. Tom je tada već bio upoznao Katie Holmes. Ona je bila ta koju je tražio, samosvjesna prekrasna mlada žena. Fatalno su se zaljubili, a Katie se nadala da će i njezina karijera zbog veze s Cruiseom procvjetati. U svojoj knjizi o Tomu Cruiseu Andrew Morton tvrdi da je i Katie prošla audiciju i pobijedila sve ostale glumice, ali da to nikada neće priznati. Katiein otac, odvjetnik, osobno je pregovarao njihov predbračni ugovor i uputio je kako da ostane u braku s Cruiseom a da ne postane zatočenica scijentologa.

Mudra Katie

Katie se pojavljivala na svim scijentološkim skupovima i išla na auditiranja, ali tamo ne bi otkrivala ništa. Problemi su počeli kad je njezina i Cruiseova kći Suri počela rasti, a Katieina karijera ne. Prestala je čuvati Tomov imidž. Više nije išla na evente, pred paparazze je izlazila zapuštena i nesretna, razvila je detaljan plan i ostavila Cruisea na način koji ga je zatekao nespremnog i onemogućio ga da joj oduzme Suri kao što je oduzeo djecu Kidman. Ponovno nije uspio održati vezu sa samosvjesnom ženom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:27