SAMO ZA JUTARNJI.HR

S3NGSI 'Kritika može biti dobra, ali onima koji kritiziraju čisto iz zlobe, njima samo mamu pozdravimo'

 Promo

Grupa S3ngs iz Zagreba nedavno je izdala svoj drugi albuma Costa S3ngsia, a uskoro kreću i na koncerte diljem Hrvatske. Povodom toga mR i Lički su za Jutarnji.hr odgovorili na brojna zanimljiva pitanja!

Gdje se s3ngs nalaze na hvatskoj glazbenoj sceni?

mR: S3ngsi se nalaze negdje između Drage Mlinarca, Filma i Pipsa.

Lički: E, jesi ga sad ispalio. Ja bih rekao uz bok svim eminentnim domaćim rock izvođačima.

Snimili ste drugi album nedavno, što vam je bila inspiracija?

mR: Najjača inspiracija za drugi album bila nam je napraviti drugi album. Svaka pjesma je zasebna priča, a sve skupa predstavlja plovidbu naše Costa S3ngsie.

Kad biste svojim prijateljima morali preporučiti novi album, kako bi ga u nekoliko rečenica opisali?

mR: Predstavlja pjesme nastale nakon prve bendovske punk-rock faze. Costa S3ngsia je ispitivanje mogućnosti, ona je baš prava plovidba na baš velikom i gadnom oceanu.

Lički: Novo, svježije, zrelije i ljudima bliže. Kao paradajz na placu.

Imate li u planu neke glazbene suradnje?

mR: Ne za sada, ali će sigurno biti. Trenutno radimo pjesme za sljedeća izdanja pa bi sigurno voljeli s nekim podjeliti pjesmu. Bilo bi super jedna stvar s nekim naše nove generacije i jednu stvar sa nekim seniorom, veteranom.

Lički: Poštujemo dobar dio 'stare garde', ali bi bilo glupo sada nekoga isticati. Kad nam naleti pjesma koju mislimo da bi netko još mogao začiniti svakako ćemo ih i pitati.

Kad biste mogli s bilo kim raditi singl, tko bi to bio?

mR: Aha, ja bih s momcima iz Stuttgart onlinea, oni odlično briju.

Lički: Ima jedan novi tip/kantautor Miki Solus. Frajer brije sve u šesnaest i s njim bi bilo ful zanimljivo singlicu napraviti.

Kako reagirate na negativne kritike, ako ih dobijete?

mR: Dobijemo ih kako da ne, reagiramo nuklearno stoički.

Lički: Negativne kritike su realno rijetke, al ako ih i dobijemo i ako imaju glavu i rep tj. ukažu na neki problem, dapače pokušam razmisliti kako je ta osoba vidjela pjesme i to bude dosta poticajno za daljnji rad, a ako je pak kritika čisto iz zlobe, njima samo mamu pozdravim.

Što vas gura naprijed?

mR: Ruke, noge, trud i nešto gemišta.

Lički: Prijateljstvo. Da nismo godinama frendovi već bi se davno kao i većina bendova raspali, a ovako nakon radnog dana kada se u našoj garaži nađemo na gemu, ispričamo se kao ljudi i tako pokušamo potaknuti jedni druge da pomaknemo letvicu za koji centimetar više.

Tko su vaši idoli i inspiracija?

mR: Meni osobno svaki tjedan druga priča, no u principu se tu najviše rotiraju '90-e, novi rock 2000-ih, ovo zadnjih 4-5 godina mi nije ukusno ništa.

Lički: Idole nemam, a inspiraciju pronalazim u ljudima koji me okružuju, oni su tu uvijek najiskreniji i samim time na mene ostave najveći utjecaj.

Sliku za omot novog albuma naslikao vam je priznati akademski umjetnik iz Leipziga, kako je došlo do te suradnje?

Pa mi se znamo sa Markusom Schankermanom već dugi niz godina, još prije nego je on otišao u Leipzig. On je naš veliki fan te je uz našeg prvog menadžera glumca Brunu Perića osnova naše S3ngs vesele ekipe.

Dosad ste održali dosta nastupa, koji su vam bili najbolji, a koji najgori?

mR: Meni promocija Costa S3nsgie na jesen 2013-e... Zatim Dom sportova sa Manu Chao i Dvorana mladosti sa Hladnim pivom. Nema najgorih.

Lički: Slažem se s mR-om, to su nam realno i najveći uspjesi. Najgori koncerti ne postoje, jer mi napravimo dobar štimung da i nama i publici bude super!

Možete nam otkriti neku zanimljivu anegdotu iz bendovskog života?

mR: Pa na jednom slavonskom touru smo imali dan prazno između dva koncerta. Bili pozvani za prvi maj kod jako drage ekipe. Marko mesar nas je nutkao s rakijicama dok oko 16 sati netko od naših nije razgovarao sa curom govoreći joj da ide spavati i da što radi budna u 4 ujutro. I tak...

Lički: Svašta čovjek doživi kada ide na koncert. Od tri puta mjenjane gume na autu u Ljubljani do spavanja u rudniku u Labinu. Znam se nekad pitati: 'Kako smo sve to preživjeli?!'

Kad biste mogli promijeniti jednu stvar na svijetu, što bi to bilo?

mR: Uveo bih trodnevni vikend.

Lički: Ja bih kao na izboru za miss: 'glad u svijetu i bolesti'

Svojim radovima dajete određenu kritiku društvu i kažete da vaša glazba simbolizira nezavisnost i evoluciju, mislite li da glazba može mijenjati svijet?

mR: Mogla je, danas je ta oštrica toliko otupljena da možeš jedva luk s njom narezati.

Lički: Ako glazba uspije jednog čovjek promjeniti, njena je misija uspjela. Mijenjati svjet, to samo lijepo zvuči.

KREĆU S PROMOCIJOM NOVOG ALBUMA

Ako vam se sviđaju ovi dečki, zagrebački S3ngsi koncerte u ovoj godini započinju veselim vikendom u Slavoniji. Bend najavljuje koncerte u Vinkovcima i Županji predzadnji vikend najkraćeg mjeseca u godini.

S3ngs će tako svirati u klubu Park u Županji u petak 21. veljače, a u subotu 22. veljače 'Costa S3ngsia' uplovit će u klub Walkow u Vinkovcima.

Uskoro će najaviti još koncerata, kojima će promovirati novi album.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 15:53