REAKCIJE AKTERA

REAKCIJE POZNATIH NA 'CRNO-BIJELI SVIJET': Kolege su uložile veliki trud, ali malo sam razočarana

Društvo koje smo kontaktirali zbog početka serije s velikim se simpatijama prisjeća tog vremena koje svatko gleda na svoj način

Prvu epizodu najiščekivanije serije ove sezone, HTV-ov “Crno-bijeli svijet”, preksinoć je gledalo oko 656 tisuća ljudi. Sa 16 posto ostvarene gledanosti taj projekt, u vrijednosti 12 milijuna kuna, bio je drugi najgledaniji program tog dana na svim nacionalnim televizijama.

Već istu večer, društvene mreže, prije svega službenu Facebook stranicu, preplavili su komentari gledatelja, a oni su bili vrlo podijeljeni. Od riječi hvale do ne baš ugodnih komentara - javnost se podijelila zbog “Crno-bijelog svijeta”, no ta serija redatelja Gorana Kulenovića bez sumnje je postigla cilj jer je privukla pozornost.

Najviše rasprava vodilo se o tome je li postignuta autentičnost priče koja obrađuje događaje s početka ‘80-ih. I poznati protagonisti tog vremena, od kojih se neki spominju, ali i pojavljuju u seriji, različita su mišljenja.

Na piću sa svojim likom

- Simpatično je sjetiti se nekih stvari. Stvarno je teško pogoditi pravu atmosferu, posebno nekome tko je nikada nije doživio, poput nas. A i ovisi tko je imao kakvu percepciju tog vremena. Zato će se ‘Crno-bijeli svijet’ nekome svidjeti, a nekome ne. Meni će možda za nekoliko mjeseci, kad pogledam reprizu serije, sve to puno bolje sjesti. No, moram priznati da je tema konačno zanimljiva. Sviđa mi se takav pristup i bilo bi dobro da se više toga radi na tu temu - zaključio je Davor Gobac kojeg u prvoj epizodi glumi Toma Medvešek.

Davorin Bogović prve tri epizode pogledao je na svečanoj kinopremijeri. Onu televizijsku nije uspio vidjeti jer se zadržao na piću s Ivanom Ožegovićem koji ga glumi u seriji. A i on je dobio manju ulogu. Kako ju je odglumio, ali i kako je Ožegović odglumio njega, ne zna, jer mu Kulenović nije dopustio da to vidi. Htio ga je iznenaditi.

- Možda sam malo subjektivan jer sam uključen, ali meni se čini sve autentično. Stvarno su se pobrinuli o detaljima, od starih auta do odjeće. Tek se sada počinje zahuktavati i tek će postati smiješno i simpatično. Istina, o služenju JNA znam samo posredno iz priča svojih frendova jer me nisu uspjeli regrutirati ni iz četvrtog puta. Tu stvarno nisam neki svjedok vremena, ali sam im bar dokazao da tadašnja priča ‘ako nije za vojsku, nije ni za ženu’ ne drži vodu. Uspio sam se oženiti i dobiti djecu - uzvraća Bogović.

Fotogalerija

Ugledna redateljica Snježana Banović, koja je tih 80-ih bila aktivna sudionica zagrebačke urbane scene i velika ljubav Branimira Štulića, oprezna je u ocjenama.

- Ovo je početak, prva epizoda na temelju koje je nezahvalno govoriti. Vidi se da su kolege uložili veliki trud, a ovo je bio jedan vrlo težak zadatak. No, malo sam razočarana jer nama koji smo proživjeli to vrijeme teško je u ‘Crno-bijelom svijetu’ naći sebe, pogoditi tu atmosferu. Čini mi se sve to malo infantilnim, napravljenim iz dječjih očiju, a i priča mi nije potpuna bez Parnog valjka i Azre, makar znam da ne bi mogli dobiti prava od Štulića. Očekujem bolje epizode nakon ove prve, znam da je na početku teško reći sve, nadam se da će se priča razviti. No, definitivno je uložen veliki trud u projekt i scenografiju i kostime, glumu. Mislim da su trebali izmisliti sve likove, od glazbenika do novinara, to bi bilo zahvalnije - smatra Snježana Banović.

Susreti bez mobitela

Glumici Kseniji Pajić prva se epizoda svidjela i kaže da će nastaviti gledati seriju.

- Ovo je stvarno zahtjevan projekt, a ekipa je vješto izbjegla današnji Zagreb koji se uvelike promijenio odonda. Serija ima kvalitetu i nivo, a to je stvarno bilo lijepo i zabavno vrijeme iako nije bilo puno mogućnosti za izlaske. Nekoliko klubova i kafića, ali vam zato uopće nije trebao mobitel, ondje biste sreli sve koje ste trebali sresti - kaže glumica.

Ugledni fotograf Ivan Posavec također čeka zahuktavanje serije.

- Stvarno mi je lijepo što se prikazuje priča o tome vremenu. Naravno, svatko ima neku svoju sliku o ‘80-ima, ali ovo je odlično, sjajno - zaključio je Posavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 14:33