BRZI RAZVOD

Prokletstvo Oscara: Osvoji zlatni kipić i propada ti brak

Baš kao u običnim brakovima, tako je i u onima slavnih - uspješnija žena može značiti problem

ZAGREB - Da se i znanost može ozbiljno baviti Hollywoodom i zvijezdama s A-liste dokazali su na sveučilištima Toronto i Carnegie Mellon. Tamošnje su znanstvenice nedavno (baš u vrijeme nominacija) objavile rezultate svoje studije s temom “prokletstva Oscara”.

Dvostruko kraći

Naime, brakovi niza glumica koje su osvojile zlatni kipić za najbolju žensku ulogu - od Joan Crawford , Bette Davis, Halle Berry, Kate Winslet, Hillary Swank, Reese Whiterspoon do Sandre Bullock, nisu potrajali nakon što su svoju nagradu donijele kući. Takav “fenomen” ne događa se kada su u pitanju muški osvajači Oscara.

Znanstvenice su proučile podatke o 751 nominiranoj zvijezdi u kategoriji najbolje glumice i glumca, od 1936. do 2010. godine, i utvrdile da žene koje su osvojile Oscara imaju čak 63 posto veći rizik da se razvedu od onih koje su ostale manje ili više razočarano sjediti na svojim počasnim mjestima u dvorani Kodak Theatrea. Tako je prosječno trajanje braka “najbolje glumice” 4,30 godina, što je znatno kraće nego kod onih kojima je nagrada izmakla - 9,51 godinu. Kod njihovih muških kolega razlika nije bila drastična pa ni statistički značajna - dobitnici su imali prosječan brak od 11,97 godina, a oni koji Oscara nisu dobili, 12,66 godina.

Teret za muževe

- Znamo da je niz studija na općoj populaciji pokazao da društvene norme daju muškarcima prednost nad ženama u smislu profesionalnog, materijalnog i društvenog statusa. Bilo kakvo rušenje tih normi unutar braka, recimo, kada žena zarađuje više od muškarca, može utjecati na odnos - izjavila je za znanstveni portal Science Daily, Tiziana Casciaro, jedna od autorica studije.

- Čini se da čak ni brakovi hollywoodskih glumica na vrhncu karijere nisu imuni na posljedice ‘narušavanja’ normi koje utječu na društvo općenito. Naši rezultati pokazuju da uspjeh smanjuje dugotrajnost brakova.

Trebaju li se Nicole Kidman i Annette Bening, koje su jedine u braku među glumicama ove godine nominirane za akademijinu nagradu, brinuti?

- Trend u studiji je jasan. No, unutar tog trenda svaki je par različit - umiruje Casciaro - svašta se može dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 08:07