POZORNOST REGIJE

PRIČA O ZLATNOM VREMENU YU KOŠARKE Krešo Ćosić i Stefan Kapičić ušli su u kožu svojih slavnih očeva košarkaša

‘Bit ćemo prvaci svijeta’ obiluje imenima koja se i danas dobro pamte. Istinita sportska priča privlači pozornost regije

Priča o zlatnom dobu jugoslavenske košarke, igrani film poznatog srpskog redatelja Darka Bajića, stiže u hrvatska kina. Svečana premijera zakazana je za 24. ožujka, a u kinima počet će igrati dva dana kasnije. Ova sportska priča rađena u produkciji srpske tvrtke Intermedia Network koja je radila uspješnicu “Montevideo”, dok su koproducenti bili slovenski Perfo i hrvatska Kinorama, od samog početka snimanja izazvala je izuzetnu pozornost u regiji. To i ne čudi, jer “Bit ćemo prvaci svijeta” govori o osnivačima čuvene jugoslavenske škole košarke i prvoj osvojenoj zlatnoj medalji na SP-u u Ljubljani 1970. godine. Bilo je to vrijeme kada su nastajale prve legende košarke, prve istinske zvijezde tog sporta poput Krešimira Ćosića, Nikole Plećaša, Ratomira Tvrdića, Nikole Jelovca, Petra Skansija, Ive Daneua...

Istinita sportska priča koja je posvećena košarci dobit će i svoju seriju, jer godine koje su uslijedile bile su gotovo jednako inspirativne kao i njezini počeci. Ovaj filmski dio bavi se ponajprije pričom o četiri pionira koji su osnovali Jugoslovensku školu košarke i koji su zaslužni za razvoj ovog sporta u Europi - Nebojšom Popovićem ( Strahinja Blažić), Borisavom Stankovićem ( Aleksandar Radojičić), Radomirom Šaperom ( Miloš Biković) i Aleksandrom Nikolić ( Marko Janketić).

Prvo osvojeno zlato

Središnji događaj je, naravno, legendarna utakmica i prvo osvojeno zlato. Radnja filma smještena je i u prošlom i u današnjem vremenu, kao i prikazana kroz sjećanja Nebojše Popovića. Producenti su veliku pažnju posvetili odabiru igrača, točnije glumaca koji će ih glumiti, pa je sličnost sa stvarnim likovima u nekim slučajevima nevjerojatna, ali i iz sasvim logičnih razloga. Primjerice, pokojnu legendu Krešimira Ćosića tumači njegov sin Krešimir Petar Ćosić, koji je jedini naturščik u ovom projektu, dok Stefan Kapičić također glumi svog oca Dragana Kapičića. Goran Bogdan zbog uloge pustio je kosu, zulufe i s legendarnim brkom uistinu nalikuje na Nikolu Plećaša, a i Robert Kurbaša ima crte lice koje uistinu podsjećaju na Petra Skansija.

Uskače i Stane Dolanc

Pored glavnih aktera na terenu u filmu čiji scenarij potpisuju Nebojša Romčević, Gordan Mihić i Ognjenom Sviličić, a po ideji Zvonimira Šimuneca, pojavljuju se brojne stvarne ličnosti tog doba. Među njima je i Stane Dolanc ( Jaša Jamnik), jedan od najbližih Titovih suradnika i najutjecajnih političkih ličnosti tog doba, Vladimir Dedijer ( Nebojša Dugalić), Dragan Nikitović ( Bojan Čirović), poznati sportski komentator, te grčki tajkun Aristotel Onassis ( Miša Nestorović). Ekipi se pridružio i američki glumac John Savage, najpoznatiji po ulogama u kultnim filmovima “Kosa” i “Lovac na jelene” u ulozi jednog od osnivača Svjetske košarkaške federacije Williama Jonesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 04:33