TV HONORARI

PLES SA ZVIJEZDAMA Otkrivamo koliko zarađuju akteri najvećeg showa u Hrvatskoj

Kada je tek počelo emitiranje, 2006., produkcija jedne jedine emisije, nagađa se, koštala je 600 tisuća kuna, a honorari 1000 eura po emisiji. Danas su nešto niži, ali još uvijek raskošni.
 HTV

I nakon osam godina emitiranja HTV-ov show Ples sa zvijezdama nije izgubio sjaj, a još manje publiku. Svake subote ovaj koncept, postavljen prema BBC-jevoj licenci “Strictly Come Dancing”, privuče više od pola milijuna gledatelja. Točnije, pred malim ekranima prošle subote bilo je u prosjeku 12,6 posto gledatelja koji nisu željeli propusti natjecanje. Iako se svake godine nagađa o njegovom ukidanju, “Ples sa zvijezdama”, uz to što je bez ikakve sumnje najskuplji zabavni show u Hrvatskoj, postao je i jedan od najdugovječnijih show programa Hrvatske televizije.

Još uvijek gledano

- Riječ je ipak o showu koji je proglašen najboljim svjetskim TV formatom. Ima svoj šarm, nije opterećujući, i idealna je zabava za cijelu obitelj subotom navečer. Još uz to, kod nas zapravo nema ni konkurencije jer su na programu u udarnom terminu serije i filmovi ili političke emisije - zaključio je producent “Plesa sa zvijezdama” Tomislav Štengl koji show radi od samog početka.

A na samom početku, 2006., situacija je u ekonomskom smislu bila prilično drugačija. Produkcija jedne jedine emisije, kako se procjenjuje, koštala je tada oko 600 tisuća kuna. Honorari zvijezda koje su se natjecale, navodno je iznosio oko 1000 eura bruto po emisiji, što znači da je pobjednica prve sezone, glumica Zrinka Cvitešić , inkasirala 8000 eura, ili prema današnjem tečaju, skoro 60 tisuća kuna.

Zrinka Cvitešić i njen plesni partner Nicolas Quesnoit

Njezin partner profesionalac, uz pomoć kojeg je dogurala do finala Nicolas Quesnoit imao je po emisiji 5000 kuna, što znači da je nakon prve sezone zaradio 40 tisuća kuna bruto. Haljine su u prosjeku koštale oko 3000 kuna. Profesionalni plesači u međuvremenu su uspjeli isposlovati da im se malo podigne honorar, a onda je stigla kriza...

Nakon kresanja honorara, kao i drugih troškova showa u dva navrata, zvijezde sada imaju navodno oko 6000 kuna bruto po emisiji, a njihovi partneri 5000 kuna. No, i dalje je to odličan novac, posebno zbog toga što u showu ne sudjeluju gotovo nikada najpopularnije zvijezde, dakle oni koji ionako puno zarađuju i nemaju vremena za show. To znači da će finalisti, a kako stvari sada stoje, to bi prema talentu mogli biti glumac Mislav Čavajda ili njegova kolegica Iva Mihalić, na kraju zaraditi 48 tisuća kuna bruto.

HTV-ovcima manje

No, nije to baš tako lako zarađeni novac, a kada zbrojite da su morali prije početka showa vježbati barem mjesec i pol te još dva mjeseca, koliko traje emisija, doći ćete do mjesečnog bruto iznosa od 13.700 kuna. Najlošije u showu prolaze HTV-ovci. Još od prve sezone njihovi honorari su oko 30 posto od onoga što imaju druge zvijezde. Kako se šuška, Nevena Rendeli, koja je ispala u drugoj emisiji, zaradila je 2000 kuna po nastupu i to također u bruto iznosu. Toliko je primjerice imala i njezina kolegica Daniela Trbović.

Pobjednici sezona imat će još jednu priliku za zaradu. HTV planira novogodišnji specijal s dosadašnjih pet pobjednika. Sučelit će se Franka Batelić, Nera Stipičević, Luka Nižetić, Mario Valentić i Barbara Radulović te pobjednik ove sezone.

Neja Markičević / Cropix

Žiriju 2200 kuna po epizodi

Članovi četveročlanog žirija - Milka Babović, Dinko Bogdanić, Elio Bašan i Davor Bilman, zasebna su priča, jer im je angažman kroz svih osam sezona jedne emisije siguran. Plaćeni su, kako doznajemo, 2200 kuna bruto po emisiji. Za jednu “penzionerku” dodatnih 17.600 kuna bez sumnje su vrlo dobar džeparac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:32